Nazarbayev Pakistan Başbakanı Şerif ile Görüştü - Son Dakika
Güncel

Nazarbayev Pakistan Başbakanı Şerif ile Görüştü

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Pakistan ile ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açılmasının zamanı geldiğini söyledi.

26.08.2015 12:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Pakistan ile ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açılmasının zamanı geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, resmi ziyaret çerçevesinde Astana'da bulunan Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve beraberindeki heyeti kabul etti.

İki ülkenin liderleri, görüşmede, ticaret, ekonomi, ulaştırma, bilim, teknik, kültür ve diğer alanlarda işbirliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra dünya gündemine ilişkin konuları ele aldı.

Pakistan Başbakanı Şerif ve heyetinin Kazakistan ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Nazarbayev, ziyaretin, iki ülke arasında 1992 yılında temeli atılan ilişkilerin canlandırılması için ivme niteliği taşıyacağını söyledi.

Pakistan'ın, Kazakistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu ve Kazak halkının bunu hiçbir zaman unutmadığını vurgulayan Nazarbayev, "Kazakistan ve Pakistan arasında uluslararası gündeme ilişkin tutumların üst üste düşmesi, asırlara dayanan dostluk ilişkileri ve kültürel bağlar, bu iki ülkeyi yakınlaştırarak kardeş ülkeye dönüştürdü. Bu yeni gerçeklikler ışığında ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açmamızın zamanı geldi" dedi.

Navaz Şerif'in önceki ziyaretinde eski başkent Almatı'da görüştüklerini hatırlatan Nazarbayev, "O dönemden sonra kısa bir sürede bütün halkımızın gurur duyduğu yeni başkentimizi inşa ettik. Bu şehir bizim bağımsızlığımızın ve bağımsızlık döneminde elde ettiğimiz başarıların sembolüdür" diye konuştu.

Pakistan Başbakanı Şerif de Kazakistan'ı ikinci evi olarak gördüğünü ve bu ülkeyi yıllar sonra bir daha ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Pakistan'ın, başta enerji, ticaret, ekonomi ve ulaştırma alanları olmak üzere Kazakistan ve diğer Orta Asya ülkeleri ile ilişkileri geliştirmeyi amaçladığını belirten Şerif, Kazakistan'ı Pakistan-Çin arasındaki ulaştırma sistemine katılmaya çağırdı.

Navaz Şerif, "Kazakistan ve diğer Orta Asya ülkeleri ile ilişkileri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu nedenle, Kazakistan'ı Basra Körfezi'nin sıcak sularına çıkarmaya olanak sağlayacak Pakistan-Çin ulaştırma sisteminin bir parçası olmaya davet ediyorum" diye konuştu.

Pakistan Başbakanı Şerif, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'i ülkesine davet etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nazarbayev Pakistan Başbakanı Şerif ile Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement