Nazarköy'e Nazar Değdi - Son Dakika
Politika

Nazarköy'e Nazar Değdi

Nazarköy\'e Nazar Değdi

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinin nazar boncuk üretimiyle ünlü Nazarköy'ü ziyaret eden CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr.Hülya Güven, yarım asırdır nazar boncuğu üreten köyün köy turizmi açısından bir değer olduğunu belirtti.

21.10.2013 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinin nazar boncuk üretimiyle ünlü Nazarköy'ü ziyaret eden CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hülya Güven, yarım asırdır nazar boncuğu üreten köyün köy turizmi açısından bir değer olduğunu belirtti.

Boncuk atölyelerinin sayısının Çin'den gelen süs eşyaları nedeniyle azaldığını belirten CHP'li Güven, Nazarköy'e sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Atölye sahiplerinin, "2000'li yıllara kadar köyde doğan tüm çocukların nazar boncuğu üretimiyle yetiştiğini, 2-3 yıl öncesine kadar 12 ocağın bulunduğunu, Çin süs eşyalarının ülkemize girmesinden ötürü köyde faaliyet gösteren atölye sayısının beşe düştüğünü, onlarında kapanma tehlikeleri" olduğunu söylediğini belirten Güven, "Bu kültürün yok olmaması bizlerin elinde. Bu köye sahip çıkmalıyız" dedi.

1950 yılından bu yana nazar boncuğu ocakları ile cam süs eşyalarının yapıldığı köye hem doğal güzelliklerini görmek hem de muhteşem el sanatlarının yapımına tanık olmak için gidilmesi gerektiğini ifade eden Güven, köyün tanıtımı için büyük çaba sarfeden Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ile Köy Muhtarı Mehmet Yiğit'ten bilgi aldı.

DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Doğal güzelliğiyle de misafirlerine güzel bir gün geçirmeyi vaad eden Nazarköy'de CHP İl Başkan Yardımcısı Ülkümen Rodoplu, Başkan Rıdvan Karakayalı, İlçe Başkanı Ünsal Atmaca, Muhtar Mehmet Yiğit ve ilçe yöneticileri ile kahvaltı yapan Güven, Köy Muhtarı Yiğit'in kurduğu Esnaf Sanatkar Kooperatifi, ahşap satış stantları ve 4 yıldan bu yana yaptığı Nazar Köy Boncuk Festivali ile köylüyü de arkasına alarak ciddi bir pazarlama harekatı gerçekleştirdiğini öğrendiğini bunun desteklenmesiyle ilgili çalışmaların CHP'li Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ve ilçe örgütünce sürdürüldüğünü dile getirdi.

Kadınların geleneksel el sanatlarına sahip çıkarak, erkeklerin ürettikleri boncukları işleyerek satmalarının da çok önemli olduğunu belirten Güven, boncuk satılan tezgahları dolaştı.

NAZARKÖY'Ü MARKA YAPMAK İSTİYORUZ

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, el emeği, göz nuru olan, kaybolmaya yüz tutmuş bir sanatımızı Mayıs ayında düzenledikleri şenliklerle yaşatmayı amaçladıklarını belirterek şunları söyledi: "Kemalpaşa'nın sembollerinden biri olan nazar boncuğunu ülkemize ve tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bunun için belediye olarak köylümüze her türlü desteği veriyoruz. Hem Kemalpaşa Kaymakamlığı'nın hem de Belediyemizin verdiği destekle Nazarköy'ü bir marka haline getirmeyi hedefliyoruz"

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven ve beraberindekiler Kemalpaşa'nın bir başka köyü olan Çambel'de düğün evine giderek keşkek yedi. Güven, Sütçüler ve Ören köylerinde ise kahve ziyaretleri yaparak köylüyle bayramlaştı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement