Nazilli'de Ahilik İlk Defa Böyle Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Nazilli'de Ahilik İlk Defa Böyle Kutlandı

Nazilli\'de Ahilik İlk Defa Böyle Kutlandı

Nazilli’de düzenlenen çeşitli etkinliklerle Ahilik Haftası kutlandı.

26.05.2016 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nazilli'de düzenlenen çeşitli etkinliklerle Ahilik Haftası kutlandı. Atatürk Anıtına çelenk sunan Ahiler Nazilli Belediyesi Mehteran Takımı ile kortej yürüyüşü yapıp Belediye meydanında düzenlenen programa katıldı.

Nazilli'de Ahilik Haftası kutlamaları İstasyon Meydanındaki Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu ile başladı. Kutlamalar Mehter Takımı'nın öncülüğünde Uzun Çarşı'dan başlayan yürüyüş ile devam etti. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Belediye Meydanı'nda odaların hazırladığı stantlar vatandaşlar tarafından ziyaret edildi. Programa Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan, Nazilli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hayrettin Öğünç, İl Ticaret Gümrük Müdürü Şeref Yazıcı, Esnaf Odaları Başkanları, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Belediye Meydanındaki proğramda konuşan Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık; Esnaf ve sanatkarlar milli birliğin, kardeşliğin, toplumsal ahlak ve adalet ölçülerinin manevi kalkanı, emniyet duvarları olduğunu vurguladı. Başkan Alıcık, "Esnaflık ahi geleneğinin, ahi kültürünün, ahi felsefesinin yaşayan ve yaşatılması gereken yüksek bir değeridir. Anadolu'nun vatanlaşmasında ahiliğin paha biçilmez bir pay ve katkısı vardır.Ahilik doğrulukla içiçe geçmiştir.Son yurdumuzun bağrında gül goncası gibi açarak; sanat, ticaret ve meslek sahibi olan ahilerin, olgun, ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her tavırlarında güvenilir olması vazgeçilmez bir kuraldır. Sözünde durma ahilikten esnaf ve sanatkarlarımıza miras kalan tarihi bir ahlak ve terbiye kaidesidir. Ecdadımız farklı sanat ve mesleklerin sırlarını öğrenirken, ahlaki esaslarla da bezenmiş; yani sanatın incelikleri, ahlakın ilkeleriyle eşzamanlı, eşanlı kazanılmıştır. Horasan'dan gelip Ahiliğin pirliğini üstlenen Ahi Evran' in mesajlarından, deyiş ve sözlerinden, Türk milletinin sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel düzenine verdiği muazzam destekten çıkardığımız sonuç da budur. Bugün her esnaf kardeşimiz Ahi Evran' in bize emanetidir. Her esnaf kardeşimiz binlerce yıllık Türk tarihinin özü, ruhu, iftihar yüzüdür. Milli ahlak, milli şuur ve milli kimlik konusunda yeri dolmaz hizmetleri geçen, milli duyguyu kamçılayarak, sosyal ve ekonomik ilişkilere manevi değer aşılayan, dahası huzur ve esenliği vaaz eden Hacı Bektaş Veli Ahiliğin duası, irşat makamıdır. Esnaflarımız böyle bir manevi geçmişi vicdanlarında taşıyarak var olagelmişlerdir. Esnaf ve sanatkarlarımızın yardımseverliği, misafirperverliği, dayanışma ve cömertliği baş tacı yapmaları Ahi kültürünün hala varlığına işarettir. Ahi geleneğine sıkı sıkıya bağlı olan esnaflarımız, tıpkı yaşanmış binlerce yılda görüldüğü gibi, şu üç şeyi hep açık, bir diğer üç şeyi de hep kapalı tutmuşlardır: Yoksullara ve düşkünlere yardım için eli açık olmak, Konuklar ve yolda kalmışlar için kapıyı açık bırakmak, Açları doyurmak için sofrayı açık tutmak lazımdır. Kimsenin ayıbını görmemek, kimseye kötü gözle bakmamak için gözü bağlı olmak, Kimsenin namus, haysiyet ve onuruna kötülük etmemek için beli bağlı olmak, Kimseye kötü söylememek, kimse hakkında iftira etmemek, dedikodu yapmamak için dili bağlı olmaktır. İşte Ahilik budur, esnaf ve sanatkarlarımız böylesi muhteşem ve insanüstü özelliklere sahip olmuşlardır. Alçakgönüllü olmak bir esnaf mizacıdır. Erdemli davranmak bir esnaf karakteridir. Ahilik Türk milletine alın teri ile geçinme, başı dik, özgüvenli ve minnetsiz yaşama şuuru kazandırmış, böylelikle muazzam ismini tarihe altın harflerle yazdırmasına dayanak olmuştur. Ahiler sayesinde güven hakim olmuş, milli ve manevi terbiye ekonomik ilişkilerin göbeğine yerleşmiştir. Bu itibarla esnaf ve sanatkarlarımız bizim için çok anlamlar ihtiva etmektedir" ifadelerini kullandı.

Terzinin sadece elbise dikip, sökük ve yırtık yamamış aynı zamanda bulunduğu ve çalıştığı semtin manevi dengesi olduğunu hatırlatan Haluk Alıcık "Manav sadece sebze ve meyve satmamıştır. Aynı zamanda fakiri kollamış, ihtiyaç sahiplerini gözetmiş, hayır ve hasenat merkezi olmuştur. Bakkal denilince akla; sıcak ekmek, taze süt, gazete, gıda ürünleri gelmemiştir. Dokunan el, hatır soran dil, para yoksa da 'sonra alırız' diyen şefkat dolu sesleniştir bakkal. Sabahları sıcacık çorbasıyla yalnızca mideyi değil, ruhu da ısıtan lokantacı esnafımız, Etin pahalı olmasını içten tebessümüyle, veresiye defterini ardına kadar açarak hafifleten; gösterdiği alicenaplıkla gönülleri kazanan kasaplarımız, Muhabbet ve dostlukla müşterisini karşılayıp hoşsohbet içinde saç kesen, traş eden, berber ve kuaförlerimiz, Yolculularına sabır ve müşfiklikle yaklaşan, hoşgörü ve özlemi taşıyan dolmuş ve taksici esnafımız, Sıcacık ekmeklerinin buram buram kokusuyla mahallesini şenlendiren ve açları doyuran fırıncı esnafımız ve daha birçok iş kolunda faaliyet gösteren esnaf kardeşlerimiz milletimizin iftiharı, itibarı, iffet bekçisidir. Tamamen kara çivilenen, insanı metalaştıran, duygu ve maneviyattan koparan kapitalist ekonomiye karşı esnaf ve sanatkarımız kalıcı ve köklü bir cevaptır. İnsanı odak yapan Türk-İslam medeniyetinin bereket ve bütünlük kalesi hiç kuşkunuz olmasın ki, esnaf ve sanatkarımızdır. Dükkanını besmeleyle açıp şükürle kapatan esnafımıza hepimiz çok şey borçluyuz. ya nasip diyerek hayırlı ve helal kazancın amacında olan, kısmeti için gayret gösteren bu kardeşlerimizi yalnız bırakamayız, beklentilerine sırtımızı dönemeyiz. Bu Manevi emanetin gelecek nesillere aktarılmasının bir görev ve boynumuzun borcu olduğunun farkındayız. Bu duygu ve düşünceler içinde Ahilik Haftasını en samimi temennilerimle kutlar hepinize saygı ve sevgilerimi sunarım" dedi.

Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Nazilli Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu'nun sergilediği dans gösterisi vatandaşlar ve protokol tarafından büyük beğeni topladı. Etkinlikler Mehter Takımı gösterisi ve lokma hayrı ile sona erdi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Nazilli'de Ahilik İlk Defa Böyle Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muş Valisi Avni Çakır, Anadolu Ajansının 104. kuruluş yıl dönümünü kutladı
    06 Nis Muş Valisi Avni Çakır, Anadolu Ajansının 104. kuruluş yıl dönümünü kutladı

    Muş Valisi Avni Çakır, Anadolu Ajansının (AA) kuruluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Çakır, AA'nın Türkiye'nin sesini dünyaya duyurmakta büyük bir rol oynadığını belirterek, kurumun başarılı çalışmalarına ve güvenilir habercilik anlayışına vurgu yaptı. Ayrıca, Anadolu Ajansının kuruluşunda emeği geçenleri şükranla anarak, tüm çalışanlara başarılar diledi.

  • Dublin'deki Müslümanlar Ramazan Ayında Bir Araya Geliyor
    06 Nis Dublin'deki Müslümanlar Ramazan Ayında Bir Araya Geliyor

    İrlanda'nın başkenti Dublin'deki Müslümanlar, her ramazan düzenlenen iftar programlarında bir araya geliyor. Dublin'deki İslam Kültür Merkezi, iftar programlarına ev sahipliği ederek, ülkede yaşayan Müslümanların bir araya gelmesine vesile oluyor. İslam Kültür Merkezi Müdürü Ahmed Husain ve Sosyal Yardım Ofisi Temsilcisi Amilah Ali ile iftarlara katılanlar, AA muhabirine ramazan ayına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • MHP Ürgüp'te seçimleri yenileme kararı aldı
    06 Nis MHP Ürgüp'te seçimleri yenileme kararı aldı

    MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Nevşehir Milletvekili Prof. Dr. Filiz Kılıç, Ürgüp'te yapılan usulsüzlüklere yapılan itirazlar sonucunda seçimlerin yenilenmesi kararı alındığını duyurdu.

  • Ruanda Soykırımı: Uluslararası Güçlerin Vekalet Savaşı
    06 Nis Ruanda Soykırımı: Uluslararası Güçlerin Vekalet Savaşı

    Ruanda'da 1994'te yaşanan soykırımın mağdurları, soykırımın uluslararası güçlerin vekalet savaşından kaynaklandığını ve uluslararası toplumun sessiz kaldığını eleştiriyor. Sağ kurtulanlar, soykırımın önlenebilir bir insanlık felaketi olduğuna inanıyor. Soykırımın nedeni toprak ve kaynakların kontrol altına alınması isteği olarak belirtiliyor. Ruanda hükümetinin cezalandırma, inkar ve manipülasyonlarına inanılmaması gerektiği vurgulanıyor.

  • BTK Akademi, Anadolu'nun farklı bölgelerinde eğitim programları açacak
    06 Nis BTK Akademi, Anadolu'nun farklı bölgelerinde eğitim programları açacak

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren BTK Akademi, lise ve üniversite öğrencilerine siber güvenlikten yapay zekaya kadar çeşitli konularda eğitimler verecek. İstanbul ve Ankara'nın ardından Anadolu'nun farklı bölgelerinde açılacak programlarla gençlerin bilgi ve birikim düzeylerini artırması hedefleniyor. Eğitimler ücretsiz olarak sunulacak ve katılımcılar sertifika almaya hak kazanacak.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç: Seçime gölge düşürmeye çalışanlara aman vermeyerek başarılı olduk
    06 Nis MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç: Seçime gölge düşürmeye çalışanlara aman vermeyerek başarılı olduk

    MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç, Ürgüp ilçesinde seçimlerin yenilenmesi kararına ilişkin yaptığı açıklamada, MHP'nin usulsüzlükleri takip ettiğini ve hukuki mücadelede başarılı olduğunu belirtti. Kılıç, seçimlerin 2 Haziran 2024'te yenileneceğini ve MHP'nin adayı Mustafa Öz ile birlikte Ürgüp için çalışacaklarını ifade etti.

  • Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, Gediz Kaymakamı Hakan Alkan'ı ziyaret etti
    06 Nis Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, Gediz Kaymakamı Hakan Alkan'ı ziyaret etti

    Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, Gediz Kaymakamı Hakan Alkan'ı ziyaret etti. Ziyarette ilçenin genel durumu ve belediyenin geleceğe yönelik projeleri üzerinde konuşuldu.

  • CHP'li Kadir Aydar Ceyhan Belediye Başkanı olarak göreve başladı
    06 Nis CHP'li Kadir Aydar Ceyhan Belediye Başkanı olarak göreve başladı

    Cumhuriyet Halk Partisi'nin Ceyhan'da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak görevine başladı. Aydar, binlerce Ceyhanlıya hitap ederek teşekkürlerini iletti ve 112 mahallesinde yoğun şekilde hizmet vereceklerini vurguladı.

  • Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük mazbatasını aldı
    06 Nis Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük mazbatasını aldı

    Malatya'nın Pütürge ilçesinde seçimleri kazanarak yeniden başkanlığa seçilen Mikail Sülük mazbatasını aldı. İkinci dönem için mazbatasını alan Sülük, çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

  • Türkiye'nin İhracatında 14 İl 1 Milyar Doların Üzerinde İhracat Gerçekleştirdi
    06 Nis Türkiye'nin İhracatında 14 İl 1 Milyar Doların Üzerinde İhracat Gerçekleştirdi

    Ticaret Bakanlığı, yılın ilk çeyreğinde 14 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Türkiye ekonomisinin büyüme gösterdiği ve ihracatın arttığı belirtilen açıklamada, illerdeki ihracat artışlarının yerel kalkınmaya katkı sağladığı ifade edildi.

  • Mustafakemalpaşa'nın 47. Belediye Başkanı Şükrü Erdem göreve başladı
    06 Nis Mustafakemalpaşa'nın 47. Belediye Başkanı Şükrü Erdem göreve başladı

    CHP'li Şükrü Erdem, mazbatasını alarak yeni görevine resmen başladı. Erdem, halka layık olmak için var gücüyle mücadele edeceğini belirtti.

  • Bilecik Pazaryeri'nde Yerel Gazeteci 1 Oy Farkla Muhtar Oldu
    06 Nis Bilecik Pazaryeri'nde Yerel Gazeteci 1 Oy Farkla Muhtar Oldu

    Bilecik'in Pazaryeri ilçesine bağlı Gümüşdere köyünde yapılan muhtarlık seçiminde yerel gazeteci Sedat Ceylan, en yakın rakibine 1 oy fark atarak köyün yeni muhtarı seçildi. Ceylan, 6 yıldır ulusal ve yerel haber muhabiri olarak görev yapmaktadır.


Advertisement