Nâzım Hikmet Doğumunun 114'üncü Yıldönümünde İlklerle Anıldı - Son Dakika
Güncel

Nâzım Hikmet Doğumunun 114'üncü Yıldönümünde İlklerle Anıldı

Nâzım Hikmet Doğumunun 114\'üncü Yıldönümünde İlklerle Anıldı

Bursa'nın merkez Nilüfer Belediyesi, doğumunun 114'üncü yılında dünya şairi Nazım Hikmet'in Bursa'daki hapis yıllarını anlatan 'Bursa'nın Nazım'ı belgeselini sevenleri ile buluşturdu.

15.01.2016 14:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın merkez Nilüfer Belediyesi, doğumunun 114'üncü yılında dünya şairi Nazım Hikmet'in Bursa'daki hapis yıllarını anlatan 'Bursa'nın Nazım'ı belgeselini sevenleri ile buluşturdu. Nilüfer Belediyesi, PTT işbirliğiyle usta şair için Türkiye tarihinde ilk kez kişisel pul da çıkardı.

Nilüfer Belediyesi, dünya şairi Nazım Hikmet'i 114'üncü doğum yılında ilklere imza atarak andı. Nazım Hikmet Kültürevi'nde düzenlenen özel geceye Nilüfer Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Bozbey, Nazım Hikmet ile aynı hapishanede kalan İbrahim Balaban ve ailesi, Nazım tanıkları ile tanıkların aileleri, akademisyenler, şairler, yazarlar, PEN Uluslararası Yazarlar Derneği üyeleri, Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu üyeleri, Edebiyatçılar Derneği üyeleri katıldı.

Geceye, Nazım Hikmet'in 'Vasiyet' adlı şiirinde de yer verdiği isteğini gerçekleştirerek Müşküle Köyü'ne çınar dikilmesine öncülük eden İznik Müşküle Köyü eski Muhtarı Fevzi Kavuk da katıldı. Anma etkinlikleri Nazım Hikmet'in Bursa Cezaevi'nde kaldığı yıllarda ürettiği yüzlerce şiirden seçkilerin yer aldığı 'Yapraklara Dallara' sergisiyle başladı. Nazım dostları sergide şiirler arasında yolculuk yaptı.

11 YIL BURSA CEZAEVİ'NDE YATTI

Gecede Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç'ın 'Nazım'ın Bursa Yılları' adlı eserinden yola çıkılarak hazırladığı, Bursa'nın Nazım'ı belgeselinin dünya galası yapıldı.

Aldığı 13 yıllık hapis cezasının 11 yılını Bursa'da geçiren Nazım Hikmet'in yaşamındaki bu dönem, M. Sadık Aslankara'nın yönetmenliğinde çekilen belgeselde anlatıldı. Bursa Cezaevi'ni bir okula dönüştürerek çeşitli nedenlerden hüküm giymiş mahkümların öğretmeni olan Nazım'ın yaşamındaki bu çok özel anlar, 11 yıllık Bursa hapisliği süresince yanında olan insanların, tanıkların röportaj, anı ve belgeleri bu belgeselde yer aldı. Büyük ilgi gören belgeseli, salonda yer kalmaması nedeniyle çok sayıda kişi de Nazım Hikmet Kültürevi'nin fuayesinde led ekrandan izledi.

BOZBEY: NAZIM'I SAHİPLENEN BİR KENTİZ

Gecede konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Bu özel günde, Nazım'ın Bursa esaretinin yakından tanığı olan, onunla birebir aynı hapisliği yaşayan konuklarımız da aramızda. Bizimle bir arada olmaları büyük onur. Onu sahiplenen, umudumuzu onunla yeşerten bir kentiz" dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Mustafa Bozbey, geceye katılamayan yönetmen Sadık Aslankara adına Kurgucu Okan Çançin ve Görüntü Yönetmeni Can Özcan'a teşekkür plaketi verdi.

TÜRKİYE TARİHİNDE İLK NAZIM HİKMET PULU

Nilüfer Belediyesi dünya şairinin 114'üncü doğum yılında bir başka ilke daha imza attı. Nazım Hikmet'in mücadeleyle geçen hayatı ve eşsiz edebi kişiliğinin hatırlanması amacıyla Nilüfer Belediyesi, PTT işbirliğiyle Türkiye tarihinde Nazım Hikmet adına ilk kişisel pul çıkarıldı. Hazırlanan bu çok özel pul ve ilk gün zarfları, geceye katılanlara armağan edildi.

Gece, Hasan Yükselir'in 'Sevda Ateşten Bir Gömlek' adlı konseriyle son buldu. - Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nâzım Hikmet Doğumunun 114'üncü Yıldönümünde İlklerle Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement