Neden Dak/Sar ? - Son Dakika
Güncel

Neden Dak/Sar ?

DDD Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Serdar Argıç ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kaya tarafından 'Neden Dak/Sar' sorusu hakkında bilgi de verildi.

28.11.2014 14:29  Güncelleme: 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DDD Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Serdar Argıç ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kaya tarafından 'Neden Dak/Sar' sorusu hakkında bilgi de verildi.

DAK/SAR'ın 2002 yılında Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan aldığı yetki ile gönüllülerden oluşan bir ekiple Kadıköy Adalar Bölgesi ile Tuzla ve Boğaz girişi arasındaki hatta 12 mil yarıçapla sınırlanan deniz alanında arama kurtarma çalışması yapabileceğini belirten Serdar Argıç, gerek personel, gerek eğitim, gerekse araç ve teçhizat olarak Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın denetiminden geçtiklerini de vurguladı.

Bazı kişiler umut tacirliği yapmaya çalışıyor

DAK/SAR'ın bugüne kadar özel yapım botlar ve eğitimli personelle 1800 civarında arama kurtarma ve yedekleme yaptığını, can kaybı ihtimali bulunan olaylarda 500 vatandaşın sağ salim kurtarıldığına dikkat çeken yönetim kurulu başkanı Serdar Argıç, arama kurtarma çalışmalarının bilgi ve tecrübeye dayalı, uluslararası standartlarda yer alan protokoller ve kurallar dahilinde yapıldığını vurguladı.

Can kayıplarını en aza indirmek için neler yapılmalı?

DAK/SAR olarak denizlerde artan kaybolma ve can kayıpları gündeme geldiğinde "Ne yapılabilir? Önerilerimiz neler olabilir?" diye düşündüklerini belirten Argıç, 7 madde halinde öneriler hazırladıklarını, bunların uygulanması ile kaza ve kaybolmalar sonucu can kayıplarını en aza ineceğini ifade etti. DAK/SAR tarafından hazırlanan bu 7 madde şöyle:

Deniz kazalarında, kaybolmalarda ve olası tehlikeli durumlarda acil ihbar mekanizması oluşturulmalıdır. Bu tüm kıyılarda, denizcilik faaliyetinin yoğun olduğu belli yerlerde oluşturulacak bilinçli vatandaşlar, denizciler, itfaiye veya emniyet görevlileri, can kurtaranlar ve marina, çekek yeri görevlileri ile sağlanabilir. Bu görevliler Sahil Güvenlik'e, deniz polisine, jandarmaya, itfaiyeye belediyelere olası durumu detaylı ve etraflıca anlatabilmeli, hava durumu, kaza ihtimali olan tekneler ve şahıslar hakkında doğru bilgi verebilmeli ve doğru mevki belirtmeli ama en önemlisi çok seri olarak çalışarak, muhtemel arama kurtarmanın hızla vakit kaybetmeden başlamasına öncü olmalıdır.

İhbarı alan görevli personel bilinçli ve bilgili olmalı, olay hakkında detaylı ve doğru bilgi alabilmelidir. Yukarıda bahsedilen unsurlarda görevli personel, alınan ihbarı çabuk değerlendirerek, arama kurtarma birimlerini seri olarak harekete geçirebilmelidir.

Özellikle kıyı ilçe belediyeleri yakın sularda arama kurtarma yapabilecek teşkilatlar kurmalıdır. Biz bunlara idari, teknik ve eğitim konularında destek verebiliriz. Bazı belediyeler uygun tekne donatarak ve bizden eğitim alarak küçük birimler kurmuşlar ve başarılı çalışmalar yapmışlardır.

Tekne, deniz bisikleti, yelkenli veya sandal kiralayanlar bu teknelere acil durumda kullanılacak tüm teçhizatı koymalı, çok uzaklara açılan veya kaybolan teknelerini aramalı, bulamıyorlarsa ihbar sistemine haber vermelidirler. Bu tür kişilerin eğitilmeleri ve bilinçlendirilmeleri şarttır; aksi takdirde saatler sonra maalesef çok geç kalınmış olunabilir.

Amatör ve sportif tekne sahipleri ve kullanıcıları denizde güvenlikle ilgili her tedbiri mutlaka almalıdır, bu iş denetimle ve zorla olmaz. Eğitim ve sık sık hatırlatma şarttır. Sizlere verilen bazı uyarı notları bu tip tedbirleri içerir. Bu gibi durumda sağ kalabilmeyi ve arayanlara kendinizi göstermeyi bilenlerin hayatta kalma ihtimalleri çok artar.

DAK/SAR gibi istasyonların kurulması ve yaşatılması teşvik edilmelidir. Bunların itfaiye ve ambulans sisteminden farkı yoktur. Denizcilikte ileri ülkelerde bizim benzerimiz olan yüzlerce istasyon, binlerce gönüllü bulunmakta, bunlar yerel yönetimler, devlet ve hatta bazı ülkelerde bulunan kraliyetler tarafından desteklenmektedirler. Bu istasyonlar çok ciddi olaylarda binlerce can kurtarmışlardır. Bu tip istasyonların kurulması, yer ve bina temini, içinin donatılması, botların temini ve iyi eğitimli gönüllüler sağlanması en önemli hususlardır. Biz hemen her konuda isteklilere ve konuyu üstlenenlere yardımcı oluruz, bilgi veririz, eğitim faaliyeti organize ederiz. Bu tip istasyonlar ve yukarıda belirtilen küçük birimler, olay fark edildiği anda çok seri olarak harekete geçip arama kurtarmaya başlarlar. Bu esnada büyük bir ihtimalle henüz çok geç olmamıştır. Bu faaliyet başladığında seri olarak resmi yetkili birimlere de haber verildiğinde, arama kurtarmanın sınırları genişler ve topyekun koordineli bir çalışma başlar

7. Plajlarda, küçük limanlarda, iskelelerde basit güvenlik tedbirleri ile hava ve deniz durumu hakkında bilgi verilmelidir. Plajlardaki eğitimli kurtarıcılar arttırılmalı, bunlar jet ski veya korumalı motora sahip küçük şişme botlarla donatılmalıdır. Plaj kurtarma ayrı bir uzmanlık işidir, buralardaki can kurtaranların çok eğitimli ve güçlü olmaları, ayrıca teçhizatlarının çok gelişmiş olması gerekmektedir.


Yanımızda ne gibi ekipman bulunması gerekir?

Yanımızda bulunması gereken ekipmanlarla ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kaya da, deniz ve göllerde en fazla 4-5 metre boylarında fiberglas, ahşap veya alüminyum gövdeli sandal ve benzeri tekne ve yelkenlilerde bulundurulması gereken malzemelere dikkat çekti. Kaya şunları söyledi: "Teknelerde mutlaka el feneri de bulunmalıdır. Ayrıca keskin bir bıçak, basit el aletleri, yedek halat, motorlu olsa bile bir takım kürek ve kuvvetli bir düdük olmalıdır. Seyre çıkıldığında GPS veya bu özelliğe sahip bir telefon ve bir bölgesel harita bulundurulmalıdır. Manuel veya elektrikli sintine pompası veya çamçak bulunmalı, bunlar yoksa da bir kova mutlaka el altında olmalıdır. Rüzgar ve akıntıda sürüklenmeyi azaltmak için deniz demiri (deniz paraşütü) temin edilmelidir. Yine can yelekleri de mutlaka bulunması gereken malzemeler arasındadır".

Denize çıkmadan önce asgari 24 saatlik hava ve deniz durumunun muhakkak kontrol edilmesi gerektiğini de vurgulayan Kaya, yanında yetişkin bulunmayan çocukların deniz bisikleti gibi deniz veya göl araçlarına bindirilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Kaya; "Bu gibi deniz araçları kiralama yolu ile kullanılıyor ise kiralayanın denize çıkan ve dönmeyen teknelerini takip etmesi gereğinde yedekleyebilmek için uygun kapasitede motorlu bir tekneye sahip olması gerekmektedir" dedi.

Tehlike ile karşılaşıldığında; Sahil Güvenlik 158, DAK/SAR 0533 714 19 35, göllerde ise Jandarma 156 telefon numaralarından yardım istenilmelidir.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement