Nekbe'nin 67. Yılı - Son Dakika
Güncel

Nekbe'nin 67. Yılı

Batı Şeria ve Gazze'de Nekbe'nin (Büyük Felaket) 67'nci yılı dolayısıyla eylemler düzenlendi.

13.05.2015 15:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batı Şeria ve Gazze'de Nekbe'nin (Büyük Felaket) 67'nci yılı dolayısıyla eylemler düzenlendi.

Ramallah'ta Başbakan Rami el-Hamdallah ile üst düzey yetkililerinin katıldığı yürüyüş, eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'ın kabrine çelenk bırakılmasıyla başladı. Daha sonra Arafat Meydanı'na kadar yürüyen gruptakiler, Filistin bayrağı ve siyah flamalarının yanı sıra o dönemde bölgede yıkılan köy ve beldelerin isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşıdı.

Fetih Hareketi Merkez Komite Üyesi Zekeriyya el-Aga, Filistin yönetiminin, mülteci kamplarının, Suriye'deki gibi "savaş alanına dönüştürmek için düzenlenen projeleri" engellemeye çalıştığını ifade ederek, "Suriye'deki kamplarından kaçmak zorunda kalan Filistinlilerin dönmeleri ve kampların yeniden inşası için çalışacağız" dedi.

Suriye'de Filistinlilerin ikamet ettiği Yermuk Mülteci Kampı, nisan ayında terör örgütü DAEŞ'in saldırısına maruz kalmıştı. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA), Yermuk kampındaki çatışmalar nedeniyle bölgeye yardım ulaştırılamadığını belirtmişti.

Gazze'de BM ofisi önünde eylem

Gazze'de de Nekbe'nin anısına düzenlenen eylemde katılımcılar, kentteki BM ofisi önünde toplandı.

Kültür Bakanlığı Daire Başkanı Atıf Askul, eylemin, "Filistinli çocukların, dedelerinin tehcir edildiği topraklarına dönmek istedikleri" mesajını taşıdığını ifade ederek, "Bu tür faaliyetlerle Filistinli çocukları Nekbe konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle her yıl 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor.

BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası, vatanını terk etmek zorunda kalarak sığınmacı konumuna düştü.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun verilerine göre de tarihi Filistin topraklarının yüzde 85'i İsrail'in işgali altında bulunuyor.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement