Nepal'de Anayasa Protestoları - Son Dakika
Güncel

Nepal'de Anayasa Protestoları

KATMANDU (AA) – Nepal'de polisin, anayasa tasarısını protesto eden etnik grubun üzerine ateş açması sonucu 5 kişi hayatını kaybetti.

01.09.2015 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KATMANDU (AA) – Nepal'de polisin, anayasa tasarısını protesto eden etnik grubun üzerine ateş açması sonucu 5 kişi hayatını kaybetti.

Nepal Emniyet Sözcüsü Kemal Singh Bam, başkent Katmandu'nun güneyindeki Birguni şehrinde etnik Madhesi grubunun üzerine ateş açılması sonucu 4 kişinin ve Birguni şehrinin doğusunda yer alan Kalaiya şehrinde de 1 kişinin öldüğünü açıkladı.

Bam, Madhesilerin Nepal'in bazı bölgelerinde şiddet gösterilerine son vermek için uygulanan sokağa çıkma yasağını deldiklerini ve karakola saldırdıklarını belirtti.

Öte yandan, başkent Katmandu'daki meclis binası önünde yüzlerce Hindu gösterici polisle çatıştı.

Polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ettiği gösteride can ve mal kaybı olmadığı ancak trafiğin saatlerce kilitlendiği bildirildi.

Nepal'de ülkenin 7 federal bölgeye ayrılmasını öngören anayasa taslağı, eyalet talep eden etnik gruplar tarafından protesto ediliyor. Madhesiler de yaşadıkları bölgede, kendi adlarını taşıyan bir eyalet oluşturulması istiyorlar.

Protestocular iki hafta önce, gazetecilere anayasa taslağını bu haliyle kabul etmeyeceklerini, 2008'de laik olduğu ilan edilen Nepal'in bir "Hindu" devleti olduğunu ve bunun yeniden anayasada yer alması gerektiğini söylemişti.

Geçen haftaki gösterilerde çıkan çatışmada 5 emniyet mensubu ve 2 asker ölmüştü.

Nepal, 2008'de 239 yıllık monarşiden cumhuriyet rejimine geçmiş, 2008'de oluşturan parlamento ülkedeki siyasi farklılıklar nedeniyle anayasayı hazırlayamamıştı. 7 yıldır geçici anayasayla yönetilen ülkede 25 Nisan'da meydana gelen şiddetli depremin ardında anayasa çalışmaları hızlanmıştı. Nepal hükümeti, haziran ayının başında siyasi partilerin anayasa taslağı üzerinde mutabakata vardığını açıklamıştı.

Ülkedeki azınlık grupları ve kadınlar, haklarının çiğnendiğini iddia ederek anayasa taslağını eleştiriyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nepal'de Anayasa Protestoları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement