Nevruz kutlaması (4) - - Son Dakika
Güncel

Nevruz kutlaması (4) -

Diyarbakır'daki nevruz etkinliğinde Cuma namazı için müzik yayınına yaklaşık 25 dakika ara verildi, bazı vatandaşlar kutlamanın yapıldığı alanın yakınındaki boş arazide namaz kıldı.

21.03.2014 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'daki nevruz etkinliğinde Cuma namazı için müzik yayınına yaklaşık 25 dakika ara verildi, bazı vatandaşlar kutlamanın yapıldığı alanın yakınındaki boş arazide namaz kıldı.

Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı'ndaki etkinlik karnaval havasında sürüyor. Öğlen saatlerinde aileler park ettikleri araçlarının yanında açtıkları sofralarda yemeklerini yedi. Çocuklar güzel havanın tadını çıkararak oyunlar oynadı.

Müzik yayını ve konuşmaların yapıldığı alana, vatandaşların giriş çıkışları sürüyor.

- Cuma namazı kılındı

Diyarbakır'da cuma gününe denk gelen nevruz etkinliğinde platformda, Cuma namazı için 25 dakika ara verileceği anonsu yapıldı. Alanın 500 metre ilerisindeki boş alanda toplanan vatandaşlar, namaz için hazırlık yaptı. Kimi vatandaşlar pet şişelerdeki su ile abdest aldı.

Namaz öncesinde Kürtçe hutbe okundu. Bir süre sonra yeniden müzik yayınına başlandı. Yayının durdurulması için yapılan çağrılar tertip komitesine ulaşmayınca topluluk alanda namazını kılmayı sürdürdü.

- Baydemir, helallik istedi

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve BDP'nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Baydemir de nevruz etkinliğinde Kürtçe ve Türkçe yaptığı konuşmada, nevruzun barışın mayası olduğunu belirterek, alanda toplanan vatandaşların nevruzunu kutladı.

Nevruzun yeni bir gün ve Ortadoğu'da barışın simgesi olduğunu, hep beraber nevruzu kutladıklarını anlatan Baydemir, Diyarbakır'da 10 yıldır önemli hizmetlerde bulunduğunu, vatandaşlardan haklarını helal etmelerini istedi.

Nevruz gününde 1 yaşından 70'ine kadar olan herkesten helallik isteyen Baydemir, hizmet bayrağını Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'ya bıraktığını, arkadaşlarının bayrağı daha yükseğe taşıyacağını söyledi.

Peygamberlerin ve evliyaların şehrinden selam getirdiğini ifade eden Baydemir, şöyle konuştu:

"Artık Amed, Hakkari, İstanbul'a yani ne Kürdistan'a ne Anadolu'ya ne Karadeniz'e ne de Ege'ye ülkenin hiçbir coğrafyasına cenazeler gelmiyor. Asker, polis, gerilla cenazesi şükürler olsun gelmiyor. Şükürler olsun annelerimiz gözyaşı dökmüyor. Sizin haklı davanız, mücadeleniz, duruşunuz bizleri bugün barış iklimine getirdi."

Bir daha kardeş kavgasına bu halkın müsaade etmeyeceğini dile getiren Baydemir, "Asla baharı kışa çevirmeyeceğiz. Kışın gelmesine bu ülkede Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Arabıyla, dindarıyla, muhafazakarıyla, laikiyle bütün renklerimizle ve dinlerimizle onurlu barışa eşitçe özgürce kardeşçe bir arada yaşamaya sahip çıkacağız" diye konuştu.

Diyarbakır'ın çocuk ve gençlerine çatışmayı, isyanı ve inkarı değil, barışı, özgürlüğü, eşitçe bir yaşamı miras bırakacaklarını aktaran Baydemir, 31 Mart'ta Şanlıurfa'da ikinci nevruzu kutlayacaklarını belirtti.

Baydemir, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu ülkede kardeş kavgasının, tıkanan legal, demokratik siyaset kapılarını açan ve bugün parmakların tetikten çekilmesini sağlayan herkese şükran borçluyuz. Buradan nevruz meydanından sayın Öcalan'a binlerce selam olsun. Barışın mimarlarına, çabalayıcılarına binlerce selamlar olsun ki, artık annelerimiz ağlamıyor. Şanlıurfa öyle bir şehir ki, kapısını kime açarsa Anadolu ve Ortadoğu'nun kapıları da ona açılıyor. Yolumuz aydınlıktır kardeşlerim."

Nevruz etkinliği sürüyor.

Nevruz kutlaması (4) -
Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement