Niğde'de "Çilek Havzası" Oluşturulacak - Son Dakika
Ekonomi

Niğde'de "Çilek Havzası" Oluşturulacak

Niğde\'de "Çilek Havzası" Oluşturulacak

Bor ve Altunhisar ilçelerindeki alternatif ürün çalışmaları kapsamında deneme amaçlı kurulan çilek bahçelerinden olumlu sonuç alındı.

30.07.2013 11:58  Güncelleme: 01:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BETÜL ABBAK - Niğde'de başlatılan alternatif ürün çalışmaları kapsamında  "çilek havzası " oluşturulacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Niğde'nin iklimsel ve tarımsal sanayi potansiyelini değerlendirmek amacıyla çalıştıklarını söyledi.

Özellikle Bor ve Altunhisar ilçelerinin kesiştiği noktada çilek üretimini yapmak istediklerini ifade eden Türkmen, "Bölgede yaklaşık bin dekar alanda çilek havzası oluşturmayı planlıyoruz. Bu Niğde ekonomisine yıllık 10 milyon lira gelir getirecek bir proje. Bu sayede hem çiftçimiz kazanacak hem Niğdemiz kazanacak hem de ülkemiz kazanacak" dedi.

Türkmen, proje kapsamında Bor ve Altunhisar ilçelerinde çiftçilere anahtar teslimi  5'er dekarlık iki çilek bahçesi kurduklarını ifade ederek, "Bu bölgede çilek üretilebileceğini ve çilekten para kazanabileceğini çiftçilerimiz görsün istedik. Kurmuş olduğumuz bahçelerden bir sezonda dekar başına 5 ton ürün elde edildi ve kilosu 2,5 liradan tarlada toptan satıldı. Çiftçimiz bu durumdan memnun. Diğer çiftçilerimizden de oldukça yoğun talep var" diye konuştu.

Niğde'nin coğrafyası, iklimi, gece ve gündüz arasındaki ısı farkı nedeniyle üretilen çileğin aroması, tadı ve şeker oranının yüksek olduğunu belirten Türkmen, bunun da tarımsal sanayi işletmecilerinin aradığı bir özellik olduğunu anlattı.

Türkmen, pazarlama konusunda  da sıkıntıları olmadığını vurgulayarak, ihracata yönelmek istediklerini kaydetti.

Projenin istihdama da katkı sağlayacağına dikkati çeken Türkmen, Niğde merkez ve ilçelerinde meyvecilik ve sebzecilik alanında katma değeri yüksek, pazar sorunu olmayan, çiftçiye para kazandıracak ürünlerin üretimine destek vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi. - Niğde

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Niğde'de 'Çilek Havzası' Oluşturulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement