Niğde 'Patatesin Yurt Dışına Satışı Teşvik Edilmeli' - Son Dakika
Güncel

Niğde 'Patatesin Yurt Dışına Satışı Teşvik Edilmeli'

Niğde \'Patatesin Yurt Dışına Satışı Teşvik Edilmeli\'

'Patatesin yurt dışına satışı teşvik edilmeli'CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patatesin maliyetinin 50 kuruş olduğunu ancak tarlada 15 kuruşa alıcı bulmasından dolayı üreticilerin yoğun bir mağduriyet yaşadığını belirterek, "Bununla ilgili tek çözüm hükümetin çok acil sürede geçen yıl verdiği 50 lira teşvik yerine 50 dolarlık teşvik vererek patatesin yurt dışına satışını sağlamaktır.

16.08.2016 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Patatesin yurt dışına satışı teşvik edilmeli'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patatesin maliyetinin 50 kuruş olduğunu ancak tarlada 15 kuruşa alıcı bulmasından dolayı üreticilerin yoğun bir mağduriyet yaşadığını belirterek, "Bununla ilgili tek çözüm hükümetin çok acil sürede geçen yıl verdiği 50 lira teşvik yerine 50 dolarlık teşvik vererek patatesin yurt dışına satışını sağlamaktır. Yurt dışı satımının biran önce açılması gerekmektedir" dedi.

Türkiye'nin patates deposu' olarak tanınan, üretimin 5'te 1'ini karşılayan Niğde'de yazlık patates hasadı devam ederken, milletvekili Ömer Fethi Gürer de Altunhisar İlçesi'nde çiftçileri tarlada ziyaret etti. Onlarla sohbet edip sorunlarını dinleyen Gürer, kayıt dışı yapılan ekimlerle birlikte Niğde'de geçen yıl 970 bin ton patates üretildiğini ve bunun 200 bin tonunun alıcı olmadığı için depoda çürüdüğünü söyledi. Bölgenin en verimli ürününün patates olmasından dolayı çiftçilerin bu yıl da patates ekimi yaptığını belirten Gürer, şunları söyledi:

"Ancak yaz sezonunda sökümü yapılması gereken patates, tüccar bölgeye gelmediğinden ürünü almadığı için tarlada kalmıştır. Sökümü yapılamayan tarlalarda ürün beklemektedir. Ürünün şu an ki maliyeti 40-50 kuruş olmasına rağmen 10-15 kuruştan tüccar almaktadır. Üretici yoğun bir mağduriyet yaşamaktadır. Bu ürünün 200 ila 300 tonu yazlık ekim olduğu için geriye kalan ürününde eylül ayında hasadı yapılacak olması nedeniyle geçen yılda daha vahim bir durumda olan patates üreticisi sıkıntıya düşecektir. Bununla ilgili tek çözüm hükümetin çok acil sürede geçen yıl verdiği 50 lira teşvik yerine 50 dolarlık teşvik vererek patatesin yurt dışına satışını sağlamaktır. Yurt dışı satımının biran önce açılması gerekmektedir. Bu konuda hükümetin girişimlerde bulunmasını diliyoruz. Ayrıca patateste kalıcı bir çözüm için bölgeye mutlaka entegre bir tesisin kurulmalıdır. Eğer Niğde- Nevşehir bölgesini kapsayacak ürünlerini değerlendirecek bir entegre tesis kurulursa sorun çözecektir. Üreticilerin daha fazla mağdur olmaması yeni göçlere neden olmaması için biran önce sorunun halkımız adına da üreticimiz adına da talep ediyoruz. Üreticimizin mağduriyeti devam ederse kentteki esnafımızın da işi bozulacaktır."

Vatandaşların 'Tarlada patates 15 kuruş biz alıyoruz 2 liraya' dediğini ifade eden Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Bu da Türkiye'de tarım politikalarının doğru geliştirilmemesinin bir sonucudur. Aracılık sistemi mutlaka gözden geçirilmelidir. Üretici ürettiğini satamayarak mağdur oluyor tüketicide bağlı ürün alarak mağdur oluyor. Bu aradaki mağduriyeti giderecek sistemin Türkiye'de biran önce değerlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Niğde 'Patatesin Yurt Dışına Satışı Teşvik Edilmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • (ANKARA) Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    19:42 (ANKARA) Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    19:42 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, AFAD ve ilgili kurumların saha tarama çalışmalarına başladığını duyurdu.

  • MHP Kütahya İl Başkanı: En yüksek oyu aldık
    19:40 MHP Kütahya İl Başkanı: En yüksek oyu aldık

    Milliyetçi Hareket Partisi Kütahya İl Başkanı Selçuk Alıç, MHP'nin Kütahya'da en yüksek oyunu 2024 yerel seçimlerinde aldığını belirtti. Alıç, seçim sonuçlarının partinin uzun süren çalışmalarının bir sonucu olduğunu vurguladı.

  • Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı
    19:38 Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Giresun'un Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayında, 3 şüpheli gözaltına alındı. Soygunu gerçekleştiren iki kişi, altınlarla birlikte taksiyle kaçarken çarptıkları fiziksel engelli bir kadına hafif yaralanmalar verdi. Polis ve jandarma ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar sonucunda şüpheliler yakalandı. Giresun Valisi, olayın faillerinin yakalandığını ve adli soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde 5 ahır ve Yozgat'ta 2 katlı bir ev etkilendi
    19:33 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde 5 ahır ve Yozgat'ta 2 katlı bir ev etkilendi

    AFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremden sonra ilçedeki 5 ahırın ve Yozgat'ta 2 katlı bir evin etkilendiğini bildirdi. Ekipler saha tarama çalışmalarına devam ediyor.

  • İranlı Şüpheli, Taksiciyi Öldürdüğünü İtiraf Etti
    19:31 İranlı Şüpheli, Taksiciyi Öldürdüğünü İtiraf Etti

    İstanbul'da bir taksiciyi öldüren İranlı şüpheli, savcılıktaki ifadesinde olayın detaylarını anlattı. Şüpheli, tartışma sonucunda sinirlenerek taksicinin üzerine bıçakla saldırdığını ve daha sonra para çalmak için aracı kullanmaya devam ettiğini itiraf etti.

  • Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı
    19:29 Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarıyla taşınan çöl tozunun etkisi Burdur'da hissedilmeye başladı. Yarın ve cumartesi günü özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımının yoğun olması bekleniyor. Burdur Gölü'nün çekilen alanlarından da rüzgarla kente toz taşındığı gözlendi. Astım ve bronşit hastaları dışarıya çıkmamaları ve maske kullanmaları konusunda uyarıldı.


Advertisement