Nisan Yağmurları Simavlı Çiftçiyi Sevindirdi - Son Dakika
Yerel

Nisan Yağmurları Simavlı Çiftçiyi Sevindirdi

Nisan Yağmurları Simavlı Çiftçiyi Sevindirdi

Geçen yıl kurak bir kış mevsimi geçiren Kütahya’nın meyve, sebze ve tahıl ambarı ilçesi Simav’da, bu yıl yağmurların bol olması, bölge çiftçisinin yüzünü güldürdü.

27.04.2015 15:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçen yıl kurak bir kış mevsimi geçiren Kütahya'nın meyve, sebze ve tahıl ambarı ilçesi Simav'da, bu yıl yağmurların bol olması, bölge çiftçisinin yüzünü güldürdü.

Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, bu yıl Simav genelinde 184 bin de kar alanda hububat ekimi yapıldığını, Nisan ayı içerisinde metrekareye düşen ortalama 50 kilogram dolayındaki yağışların bereketin habercisi olduğunu bildirdi.

Nisan ayında gerçekleşen yağışların tarım alanları açısından faydalarının sayılamayacak kadar fazla olduğuna vurgu yapan Başkan Bütüner, "Nisan ayı yağış açısından çok verimli geçti. Bu yağışların buğday ve arpanın başaklanma ve dane doldurma dönemi olan mayıs ayında da istenilen şekilde olması halinde, verim ve kalitenin çok iyi olacağı tahmin ediyoruz. Simav'da özellikle hububat ekili alanlarda yağışın müthiş ölçüde faydası var. Bunun yanında Simav kar yağışı açısından da bu yıl çok verimli bir yılı geride bıraktı. Kar hububat ekili alanların üzerinde yaklaşık 3 ay kadar kaldı. Yani hububata yorgan görevi yaptı. Hububatın üzerinde uzun süre kalan kar bitkinin su ihtiyacını karşıladığı gibi, diğer besinleri de almasını sağlıyor. Böylece bitki hem kaliteli hale geliyor, hem de üretim artıyor. Tarımsal üretim açısından 2015'den umutluyuz. Böyle devam ederse tarımsal üretim açısından son yıllara göre rekor düzeyde verim alabiliriz" dedi.

Geçen yılın kurak geçmesi sebebiyle ürünlerden istenen verimin alınamadığını ifade eden Bütüner, "Köylerimizi ziyaret ederek, arazilerde ekinleri kontrol ediyoruz. Gördüğümüz kadarıyla şu an hububat ürünleri çok güzel. Sebebi de yağışların iyi olmasından kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.

Yağmurların meralardaki otları da büyüttüğünü ve hayvancılıkla geçimini sağlayan besiciler açısından da bunun sevindirici olduğunu ifade eden Bütüner, "Meralar bizim için çok önemli. Şu an meralarda, iyi derecede bir ot verimi var ve bitkilerimiz yüksek kalitede. Meralarımızın bu kadar gelişmesi, hayvancılık açısından çok önemli, çünkü maliyetler azalıyor. Simav genelinde yaklaşık 33 bin dolayında büyükbaş, 80 bin dolayında da küçükbaş hayvan mevcudumuz bulunuyor. Meralarımızın bu kadar gelişmiş olması üreticilerimizi sevindiriyor. Bu yıl hububat başta olmak üzere meyvecilik ve hayvancılık da bereketli bir yıl tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.

Hububatta bu yıl rekoltenin 184 bin ton dolayında tahmin edildiğini ifade eden Başkan Bütüner, "2015 inşallah Simavlı çiftçimiz için bereketli ve verimli bir yıl olacak. Üreticiler olarak geleceğe güvenle bakıyoruz, sevinçliyiz" dedi. (MY-EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Nisan Yağmurları Simavlı Çiftçiyi Sevindirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement