Nobel Ödüllü Ekonomistten Erdoğan'a Faiz Cevabı - Son Dakika
Ekonomi

Nobel Ödüllü Ekonomistten Erdoğan'a Faiz Cevabı

Nobel ödüllü ekonomist Stiglitz, "Sadece Merkez Bankası'nın işi değil. Tek emlak sektörüyle sürdürülebilir büyüme sağlanamaz. Sanayiye, tarıma,yatırım yapılmalı." dedi.

20.01.2015 12:29  Güncelleme: 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nobel Ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, AK parti hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son bir yıldır dilinden düşmeyen 'Merkez faizi indirip büyümeyi desteklesin' söyleminin doğru bir yaklaşım olmadığını belirterek "Büyüme için tek odak noktası faiz indirimi olamaz. Son 10 yılda iyi bir büyüme sağladınız ama bunun pek çoğu emlak piyasası ve inşaattan geldi. ABD'de de 2008 krizinden önce büyümenin üçte ikisi emlağa dayalıydı ve bu sürdürülebilir olmadı. Dengeli bir ekonomik büyüme için çeşitlilik olmalı. Tarım, sanayi, eğitim, sağlık, alt yapı, inovasyona yatırım yapılmalı. İnsana yatırım yapılmalı" dedi.

"SADECE İNŞAATLA OLMAZ"

Stiglitz, şöyle devam etti: "Birçok araç kullanılmalı. Ekonomik büyümenin istikrarlı olması için mikro araçlar buna yardımcı olabilir. Kredilerin ulaşılabilir olması, emlak fazlası olmaması, kredilerin KOBİ'ler tarafından kullanılması gerekir. Riskler ve faydalar paylaşılmalı. Üretim yapan sektörler desteklenmeli."

EĞİTİM ŞART

Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin Adana'da düzenlediği etkinliğe konuk olan Stiglitz verdiği konferansta, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ünlü ekonomist, eğitime yatırımın önemine dikkat çekerek "Türkiye'de daha fazla sayıda birinci derece küresel üniversite bulunması gerekiyor. Yenilikçiliğe, küresel ekonomik değişime ayak uydurmak için daha eğitimli bir iş gücü şart. Kaliteli bir eğitim için üniversite araştırma merkezleri kurulmalı. Türkiye 20 yıl sonra nerede olmak istediğini düşünerek hareket etmeli" diye konuştu.

"BİR TEK İHRACATLA BÜYÜNMEZ"

İkinci olarak Türkiye'nin coğrafi çeşitliliğe ihtiyacı olduğunu ifade eden Stiglitz. Eğer bu sağlanırsa emlak fiyatlarının bu kadar artmayacağını belirtti. Türkiye'nin küresel belirsizlikleri dikkate alarak iç piyasa talebine de önem vermesi gerektiğini söyleyen Stiglitz, Rusya ve Avrupa'daki sorunlar dikkate alındığında Türkiye'nin sadece ihracatla büyümesinin mümkün olmadığını vurguladı. Stiglitz, "İhracat piyasası zayıfladığında ihracat yaparak büyüme modeli işe yaramaz" dedi.

CARİ AÇIK ÇOK BÜYÜK TASARRUF ŞART

Diğer yandan Türkiye'nin hala ele alması gereken makro ekonomik sorunlar olduğuna işaret eden Stiglitz, "Türkiye'nin çok büyük bir cari açığı var ve tasarruf nasıl teşvik edilebilir, neler yapılabilir bunlar uzun zamandır karşılaşılan problemler. 2001 yılından beri enflasyonu düşürmekte kısmen başarılı oldunuz. Ancak diğer alanlarda ilerleme kaydedilmesi şart" dedi.

MERKEZ FAİZİ İNDİREBİLİR

Joseph Stiglitz, merkez bankalarının kendi faiz oranlarını düşürdüğü, petrol fiyatlarının ve enflasyonun düştüğü bir ortamda TCMB'nin faiz indirimine gitmesinin makul karşılanabileceğini de belirtti.

ABD FAİZİ TÜRKİYEYİ VURABİLİR

Stiglitz, ABD'de faizlerin artırılacak olmasının dünyanın farklı yerlerinde finansal piyasaları ciddi şekilde etkileyeceğini belirterek "Büyük zorlukla karşılaşacak olanlar ise Türkiye gibi açıkları fazla olan ülkeler. Yurtdışından fon desteği ihtiyacı olan ülkeler özellikle problem yaşayacak" diye konuştu.

RUSYA ORTADOĞU TÜRKİYE İÇİN PROBLEM

Rusya ve Ortadoğu ile ilgili jeopolitik risklerin Türkiye'yi de olumsuz etkileyeceğini ifade eden Stiglitz, "Türkiye için de önümüzdeki yıllar gerçekten olağandışı olacak önümüzdeki yıllar risklerle dolu olacak" dedi.

TEDAVİ YANLIŞ KRİZ GELİYOR

"Yakın zamanda kriz geliyor" diyen Stiglitz, "Para politikaları varlık balonları oluşturdu. ABD Merkez Bankası faiz artırmaya başladığında bu balonlar patlayabilir. Ve 2008 krizinden henüz tam olarak çıkmadığımız için dünya bu şoku kaldıramaz" ifadelerini kullandı. Avrupa'da kemer sıkma politikalarının yanlışlığına işaret eden Stiglitz, "Hep aynı başarısız politikalar. Avro birliği zayıf ülkeleri daha da zayıflattı. Kemer sıkma politikalarıyla deflasyon hızlandı. Bu delilik daha ne kadar devam edecek" dedi.

DÜŞÜK PETROL BÜYÜK PROBLEM

Petrol fiyatlarındaki düşüşün petrol ithalatı yapan ülkeler için olumlu olsa da dünya ekonomisini yavaşlatacağı için genel olarak olumsuz olduğunu belirtti.

Nobel Ödüllü Ekonomistten Erdoğan\'a Faiz Cevabı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Nobel Ödüllü Ekonomistten Erdoğan'a Faiz Cevabı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (14)

  • SAHTE ÇAKMA MÜSLÜMANLAR: salaklar araştıramaz çünki araştırmasını bilse salak olmaz salak olmasa makarnaya kömüre kendini satmaz bunlar n anlar ekonomiden dürüstlükten vatan sevgisinden bunların önüne ezmeyi küspeyi apayı yulafı dök yesinler bunlarda zeka n gezer bunlaranckhırsıza sahipçıkarlar dönerler sonra Müslümanız derler bunlarda hertür takla var bunları 2. dünya savaşından biliriz bu ülkeyi satıklarını bunlar bu ülkenin yüz karaları bunların yüzünden ülkede ölümlerde arttı açlık sefalet artı hırsızlıkarttı maskeli Müslümanlar arttı makarnaya kömüre takla atan sahte müslümanlar arttı bunlar vatan haini. 16 24 Yanıtla
  • VEDAT KİLCİ: 12 yılda sadece beton ürettiler. . 28 11 Yanıtla
  • ...: yarın tayyıp ın cevabı: ekonomıyı senden oğrenecek değiliz!. . 28 3 Yanıtla
  • ahmet: çok doğru söylemiş beyandım 12 19 Yanıtla
  • ÇALIN ÇIRPIN YİYİN: bizim cumhur başkanı anlamaz anlayacak beyin yok zaten şimdiye kadar n söylediyse hepsini Amerikalı siyasi danışmanları hazırlıyor millette zannediyorki tayyip n kadar güzel konuşuyor n kadar akıllı adam diye onun kapasitesi konuşmaya anlatmaya hesaba kitaba yetmez okuyor resmen tayiip Erdoğan kim bizdeki üniversite değil bizdekiler yakında külliye olucak tayyip istiyorki kimse okumasın herkes bana el açsın bu ülkede eğitiminde içine ettiler bu ülke bitik işte buradaki makarnaya kömüre göbek atan klavyeciler var yazıp çiziyorlar o koyunlarında zamanı geçecek. 14 14 Yanıtla
  • BURAK: BU İKTİSATÇI HERALDE NORMAL BİR BAŞBAKANIN FAİZİ İNDİRMEK İSTEDİĞİNİ SANIYOR. . HALBUKİ CB NİN AMACI ELE GEÇİREMEDİĞİ TEK KURUM OLAN MERKEZ BANKASINI ELİNE ALMAK. . 18 9 Yanıtla
  • salo: Kardeşim faiz düşse türkiyede yabanci yatırımcı gelmez. Senin rezervin 119 milyar dolar.adamlar trilyon dolardan bahsediyor sen 119 milyar dolarlami dünyaya hakim olcan. Hadi be ordan guldurmryin insanı biraz araştırın. 18 9 Yanıtla
  • Meto: Çok doğru söylemiş mücahit pardon MÜTAHİTLER UÇURDU MEMLEKETİ 22 3 Yanıtla
  • ASD: HERKEZ BEYNİ KADAR KONUŞUR AKP VE HALKIDA ÖYLE !! 20 5 Yanıtla
  • ahmet: nobel ödülünü kim veriyor, dünyayı faiz ile sömüren sömürgeçi kapitalisti ülkeler. . o yüzden, sayın cumhurbaşkanını MB na yönelik eleştirilerini destekliyorum. . Dünyada en yüksek faziler Türkiyede. . ve bu yüksek faiz, halkı ve yatırımcıyı eziyor. . faiz lobileri bankalar ile Türkiyeye gelip, halkı borçlandırp, halkın varınğı yoğunu ipodek altına alıp, götürüyorlar. . halk ve ülke fakirleşiyer, , yabancı sermayeli bankalar zenginmeşiyor. . gerekir ise, bu Tükiye gibi gelişmekte olan ülkeleri sömüren faiz çarkından çıkıp, kendi başımıza yeten bir ekonomi olalım. . ama, faize geçit vermeyelim. . 17 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement