Sancar: Merkez Bankası'nın 5 TL Üzerindeki DNA Hatasını Buldum Ama Düzeltmediler - Son Dakika
Güncel

Sancar: Merkez Bankası'nın 5 TL Üzerindeki DNA Hatasını Buldum Ama Düzeltmediler

Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Sancar, Merkez Bankası'nın 5 TL üzerindeki DNA hatasını bulduğunu ancak uyarılarına rağmen bunun düzeltilmediğini belirtti.

21.05.2016 17:12  Güncelleme: 18:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Bilfen Eğitim Kurumları'nın Üsküdar'da eğitim veren okullarını ziyaret etti. Sancar, Merkez Bankası'nın 5 TL üzerindeki DNA hatasınını bulduğunu ancak uyarılarına rağmen bunun düzeltilmediğini ifadfe etti.

FEN LABORATUVARINI GEZDİ

Büyük bir coşkuyla karşılanan Sancar, okulda matematik ve fen laboratuvarını gezdi. Sancar'a çalışmalarını gösteren öğrenciler, fen laboratuvarında Sancar'la birlikte DNA testi yaptı.

Sancar: Merkez Bankası'nın 5 TL Üzerindeki DNA Hatasını Buldum Ama Düzeltmediler


"5 TL'NİN DNA'SI BOZUK"

Bu sırada bir basın mensubu Sancar'a, 5 TL üzerindeki DNA sarmalı ibaresi üzerine yaptığı çalışmayı hatırlattı. Sancar, paranın üzerindeki DNA sarmalın olması gerekenin aksine soldan sağa doğru ilerlediğini ve bu yanlışı 5 yıl önce Merkez Bankası'na ilettiğini belirtti. Sancar, buna rağmen bu yanlışın hala düzeltilmediğini söyledi.

Daha sonra konferans salonuna geçildi, burada Sancar'ın hayatının ve bilimsel çalışmalarının anlatıldığı bir belgesel gösterildi.

Sancar: Merkez Bankası'nın 5 TL Üzerindeki DNA Hatasını Buldum Ama Düzeltmediler


"ÖDÜLÜM CUMHURİYET DEVRİMİNİN UZANTISIDIR"

Ardından sahneye davet edilen Sancar, burada öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Aldığı ödülü Anıtkabir Müzesi'ne teslim ederken ne hissettiği sorulan Sancar, "Bu Atatürk ve Cumhuriyet döneminin ödülüdür. Onların bana verdiği eğitimin ödülüdür, onlar beni buraya getirdi, ben onların bir uzantısıyım. Orada, Anıtkabir'de aslında İstiklal Savaşı'ndan sonrasını anlatan Devrim Tarihi Müzesi var, ödül o devrimin bir uzantısıdır. Türkiye savaştan sonra bilimde ve öteki konularda devrimler yapmıştır ve o müzede sergileniyor. Ödül de o devrimin bir halkasıdır yani o kadar." dedi.

Sancar: Merkez Bankası'nın 5 TL Üzerindeki DNA Hatasını Buldum Ama Düzeltmediler


"STRESİN DNA'YA ZARAR VERMESİ KONUSUNDA BİR ÇALIŞMA YAPMADIM"

'Birçok hastalığın temel sebebi olarak gösterilen stresin, DNA'nın onarım mekanizması üzerinde olumsuz bir etkisi var mıdır?' sorusuna ise bilmediğini bir konuda cevap veremeyeceğini belirten Sancar, "Bildiğimiz konular var, bilmediğimiz konular var. Mesela ben biyokimyada Nobel Ödülü almış bir insanım. Bu her şeyi biliyorum anlamına gelmez, Bu konuda bir şey söylersem bunun faydadan ziyade zararı olur. Stres birçok hastalıklara sebep oluyor ama DNA'ya zarar vermesi konusunda ben bir çalışma yapmadım, o bakımdan bir şey söyleyemem." dedi.

Sancar: Merkez Bankası'nın 5 TL Üzerindeki DNA Hatasını Buldum Ama Düzeltmediler

"BİRDEN NOBEL ALDIK DİYE HERKES DİNLİYOR ŞİMDİ"

Yaptığı çalışmaların kanser tedavisine yardımcı olup olmayacağı sorusunun üzerine Sancar şunları kaydetti: "Bu mutasyonlar nasıl önlenir bizim çalışmalarımın onu gösteriyor. Kanseri tedavi edecek mi diye çok insan sordu, belki bazılarınız medyada görmüşsünüzdür. DNA onarımı 2 yönden önemlidir, biri kanseri önlemek bakımında, öteki kanser tedavisinde. Önlemek bakımından şunu vurguladım, cilt kanserine güneş ışınları sebep oluyor, o bakımdan korunmak lazım. Tabii güneş ışınlarının faydası da var ama bu noktada orantılı yararlanmak lazım. Cilt kanserini pek tehlikeli değildir ama akciğer kanseri, kanserden ölümlerin yüzde otuzuna sebep oluyor. Fakat önlemek çok kolay: Sigara içmeyin. Ben bunu çoğu ziyaretimde ve televizyonlarda söyledim. Sonradan öğrendim ki Cumhurbaşkanımız da bu konunun önemini anlatıyormuş, bu yönde önlem alınmasını vurguluyormuş. Bana sordular Cumhurbaşkanı'ndan emir mi aldın? Kardeşim ne Cumhurbaşkanı'nın emri, ben bunu 1982'den beri söylüyorum. Ama kimse dinlemiyordu, birden Nobel aldık diye herkes dinliyor şimdi." dedi.

Daha sonra Prof. Dr. Aziz Sancar'a günün anısına verilen plaket ve çiçeklerin ardından program sona erdi.

Sancar: Merkez Bankası'nın 5 TL Üzerindeki DNA Hatasını Buldum Ama Düzeltmediler

Sancar: Merkez Bankası\'nın 5 TL Üzerindeki DNA Hatasını Buldum Ama Düzeltmediler
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sancar: Merkez Bankası'nın 5 TL Üzerindeki DNA Hatasını Buldum Ama Düzeltmediler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • sahtebilimadami: VaybeEe ne büyük birsey bulmuş duzelmezse mafoluruz ?????? 19 21 Yanıtla
  • DEMİR: oda birşey mi azizim bizde hırsızları bulduk ama hiçbirşey yapılmadı 33 5 Yanıtla
  • ecevit: Bu pancar beyde paracı birine benziyor....sadece paralarla uğraşıyor.....boş 6 20 Yanıtla
  • Milliyetci : ne kadar bos konusan insan var ya hayretle okuyorum, orda adam siyasetle ugrasmayin derken sunu soylemye calisiyor, vatanini milletini seviyorsan herhangi bir siyasi partinin arkasindan gitmek zorunda degilsiniz, sadece isinizi en iyi sekilde yapin sizden iyi milliyetci yoktur. bu adamin vatan sevgisi tartisilamaz, isini hakkiyla yapmis ve turkun ismini birkez daha dunyaya duyurmus nerede duyurdugu onemli degil. Simdi herkes sussun ve saygi gostersin 18 4 Yanıtla
  • ecevit: Adam boş işlerle uğraşiyor....para da ne dna siymiş o??? 4 15 Yanıtla
  • ecevit: Ne dna sı?????? Saçma??? 4 13 Yanıtla
  • ömer : güle güle git yolun açık olsun 11 1 Yanıtla
  • Ferhat sami: Değerli abimiz türkiyede ben düz bir iş görmedim .bu sıradan birşey 9 2 Yanıtla
  • Sn Sancar'a teşekkürler: T.C kurucusu sevgili Atatürk ve Cumhuriyet sayesinde bu seviyelere geldiğimizi açıkça ifade ettiğiniz için teşekkürler Bu gerçeği keşke herkes görebilse ve ifade edebilse... 7 0 Yanıtla
  • ..: Kurumun adı zaten türkiye cumhuriyet merkez bankası i yok 3 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.


Advertisement