Nobel Ödülünü Alan Mardinli Bilim Adamı Aziz Sancar'ı, Emekli General Ağabeyi Anlattı - Son Dakika
Güncel

Nobel Ödülünü Alan Mardinli Bilim Adamı Aziz Sancar'ı, Emekli General Ağabeyi Anlattı

Nobel Ödülünü Alan Mardinli Bilim Adamı Aziz Sancar\'ı, Emekli General Ağabeyi Anlattı

Mardinli prof. Dr. Aziz Sancar'ın, 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü alması, İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde yaşayan emekli Tuğgeneral olan en büyük ağabeyi Kenan Sancar'a da büyük sevinç yaşattı.

08.10.2015 13:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardinli prof. Dr. Aziz Sancar'ın, 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü alması, İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde yaşayan emekli Tuğgeneral olan en büyük ağabeyi Kenan Sancar'a da büyük sevinç yaşattı. Kardeşiyle çocukluğundan eğitimine kadar tüm hayatını anlatan Kenan Sancar, Nobel ödüllü kardeşi Aziz Sancar'ın, bir ay önce ziyaretine geldiğini, Nobel ödülü için isminin geçtiğini anlattığını kanser tedavisi için de "Yakında bir bomba patlatabiliriz" dediğini aktardı.

2015 Nobel Kimya Ödülü'nü ABD vatandaşı da olan Mardinli bilim insanı Aziz Sancar'ın alması, hayatıyla yaşamıyla ilgili ayrıntıları da gündeme getirdi. Aziz Sancar'ın, çocukluğundan eğitimine, ABD'ye gitmesinden en son kanserle ilgili araştırmalarına kadar tüm ayrıntıları emekli tuğgeneral olan ağabeyi 83 yaşındaki Kenan Sancar anlattı.

Sekiz kardeşin en büyüğü olan İzmir'in Seferihisar ilçesinde oturanemekli tuğgeneral  Kenan Sancar, Prof. Dr. Aziz Sancar'ın kendisinden 9 yaş küçük olduğunu söyledi. Emekli tuğgeneral Kenan Sancar, şunları söyledi:

"Biz Mardin'in Savur ilçesinde, doğup büyüdük. Babam ticaretle uğraşıyordu. Ekonomik olarak iyi bir çocukluk geçirdik. Ben eğitimimi Mardin merkezde, büyükannemin yanında yaptım. Sonra Ankara'ya gittim. Ben subay olduktan sonra Aziz'i, yanıma aldım. İlkokul üçüncü sınıftan itibaren yanımda okudu. Ardından da ortaokul ve lise eğitimini tekrar Mardin Savur'da yaptı. Okulunu hep birincilikle bitirdi. Onun böyle bir başarı elde edeceği zaten belliydi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni dereceyle bitirdikten sonra Mardin'e döndü. Savur'un köyünde iki yıl sağlık ocağında doktorluk yaptı. Hatta burada hasta olan köylüler için Kürtçe öğrendi. Kardeşim o zamanlar bile maaşını almazdı, küçük bir bölümünü ihtiyacı için alır gerisini hasta çocuklara dağıtması için anneme verirdi."

BİLİM İÇİN ABD'YE GİTTİ

Yaklaşık iki yıl Mardin Savur'da kaldıktan sonra TÜBİTAK'ın bursuyla kardeşinin ABD'ye gittiğini anlatan Kenan Sancar, "Orada önemli başarılar göstermeye başladıktan sonra, ondan ABD vatandaşı olması istendi. Ama o zaman bu teklifi kabul etmedi. Vatandaşlık teklifini kabul etmemesi üzerine ise Türkiye'ye gönderildi. O zaman ben kardeşimin uğradığı haksızlık üzerine TÜBİTAK yetkilileriyle görüştüm. Başarılarını anlattım. Bunları gören TÜBİTAK yetkilileri, bunun üzerine kurallar gereği aynı ülkeye göndermeyip İngiltere'ye gönderdi. Ama kardeşim bilimsel çalışmalardan vazgeçmedi. 6 ay kadar İngiltere'de kalıp para biriktirdikten sonra tekrar ABD'ye gitti. Burada bilimsel çalışmalarına devam etti" dedi.

NOBEL İÇİNİ ADININI GEÇTİĞİNİ SÖYLEDİ

Kardeşi Aziz Sancar'ın en son bir ay önce eşiyle Seferihisar'a yanına geldiğini de anlatan Kenan Sancar, "Bizim evde öyle siyaset, partiler konuşulmaz. Bilim çalışmalarıyla ilgili fazla bir konuşma da yapmadı. Çünkü kendisi öyle kendisini öven, anlatan birisi değildir. Sadece isminin Nobel ödülü için geçtiğini söyledi. ve bu kadar önemli biri olayı, 'bakalım ne olacak' sözleriyle, geçiştirdi" dedi.

Kansere karşı bilimsele araştırmalar da yaptığını bildiği içini bu konuda da soru sorduğunu ifade eden Kenan Sancar, "Yakında bir bomba patlatabiliriz. Ama daha çok gelişme kaydedilmesi de lazım, sözleriyle bana gelişmeleri anlattı" dedi.

"AZİZ KISA ZAMANDA DA KANSERE ÇARE BULACAKTIR"

Kardeşini kutlayan Kenan Sancar, "Onunla gurur duyuyorum. Bu başarı beklediğimiz bir başarıydı. Bunun devamını diliyorum. Kendisine sağlıklar diliyorum. Bana kanser tedavisi için 'yakında bir bomba patlatabiliriz' dedi. Kanser tedavisi için de kendisinden bir başarı bekliyorum. Kendisi de zaten açıkladı. Aziz kısa zamanda ona da bir çare bulacaktır. Bizim için onun başarılı olması, özel bir durumu değil çünkü kendisi dünyadaki üç önemli isimden birisidir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nobel Ödülünü Alan Mardinli Bilim Adamı Aziz Sancar'ı, Emekli General Ağabeyi Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Jandarma ekipleri yaralı leyleği koruma altına aldı
    20:50 Jandarma ekipleri yaralı leyleği koruma altına aldı

    Bursa'nın Mudanya ilçesinde devriye atan jandarma ekipleri, sol ayağından yaralı bir leyleği fark ederek hemen koruma altına aldı. Yapılan tedavinin ardından leylek, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi: Hatay'da depreme dirençli kentler oluşturulmalı
    20:49 İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi: Hatay'da depreme dirençli kentler oluşturulmalı

    İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da birden fazla deprem kaynağının bulunduğunu belirterek, depreme dirençli kentler oluşturulması gerektiğini söyledi. Görür, kentin depreme dirençli ve hazır hale getirilmesi için mikro bölgelemeyle, fay analizi, risk analizi ve risk azaltma çalışmaları yapılması gerektiğini vurguladı.


Advertisement