Norveç'te Dinleme Korkusu - Son Dakika
Güncel

Norveç'te Dinleme Korkusu

Norveç\'te Dinleme Korkusu

Norveç'teki aftenposten gazetesi, meclis binası ve bakanlıkların çevresine dinleme cihazları yerleştirildiğini ortaya çıkardı.

15.12.2014 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Norveç'teki aftenposten gazetesi, meclis binası ve bakanlıkların çevresine dinleme cihazları yerleştirildiğini ortaya çıkardı. Olay üzerine parlamentodaki toplantılar iptal edildi ve Ulusal Güvenlik Konseyi toplanarak dinleme cihazlarını kimin ve hangi amaçla yerleştirdiğinin araştırılmasını istedi.

Aftenposten Gazetesi'nin haberinde, meclis binası, bakanlıklar, petrol fonu binası, yatırım şirketleri gibi binaların çevresinde yerleştirilen cihazların, binalardaki konuşmalar dışında cep telefonları ve sabit telefonlarla konuşmaları dinlediği, data bilgilerini kaydettiği belirtildi. Teknoloji Komitesi Başkanı Tore Tennöe, önceleri sadece ABD, Rusya, Çin gibi ülkeler bu tür teknolojik imkanlara sahip iken, günümüzde artık birçok ülkenin ve örgütün bu imkanlara sahip olduğunu söyledi. Tenneöe, ABD'nin Almanya Başbakanı Merkel'i dinlediğini hatırlatarak, Norveç makamlarını dinleyen ülkelerin Çin ya da Rusya olabileceği ihtimali üzerinde durulduğunu söyledi.

Oslo'nun merkezinde özellikle parlamento binası, dışişleri bakanlığı ve Savunma bakanlıklarının en çok dinlenen binalar olduğunu belirten Aftenposten gazetesinin dinlemeleri ortaya çıkarmak için CryptoPhone 500 modeli özel bir telefon cihazı kullandığı bildirildi. Güvenlik Şirketi Aeger Group lideri Jahn-Helge Flesvik, dinlemede kullanılan cihazların sadece NATO ülkelerinde özel şahıslara satışının yasak olduğunu belirterek sadece imkanları çok geniş ve güçlü olan kuruluşların bu cihazları kullanabileceğini söyledi.

Norveç gizli servisi PST başkanı Maria Benedicte Björnland, Norveç'e yönelik dış tehlikelere karşı hükümeti uzun süredir uyardıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Başta Oslo olmak üzere ülkemizdeki tüm dinleme faaliyetlerini ortaya çıkarmak için büyük bir soruşturma ve araştırma başlattık. Sahte baz istasyonlarını kimlerin oluşturduğunu ve dinleme faaliyetleri yürüttüklerini bilmiyoruz ama umarım ortaya çıkarırız. Yasalarımızda 90 ve 91'inci maddelere göre ülkemizde izinsiz dinleme ve bilgi toplama faaliyetlerinde bulunan kişilere 2 yıla kadar hapis cezası verilir. Dinleme faaliyeti dış güçler tarafından yürütülüyorsa PST, iç güçler tarafından yürütülüyorsa bunu Polis ortaya çıkaracaktır."

Dinleme faaliyetlerinin ortayı çıkması ile birlikte gözler daha çok Rusya üzerine çevrildi. Geçtiğimiz ay, İsveç açıklarında bir Rus mini deniz altı gemisinin tespit edilmesi ancak tüm aramalara rağmen bulunamaması, iki gün önce, Danimarka semalarında Cimber Air'e ait bir uçağın, Rus savaş uçağına çarpmaktan son anda kurtulması Rusya üzerindeki şüpheleri güçlendirdi. - Oslo

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Norveç'te Dinleme Korkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement