Nükleer Atıkların Boğazlardan Geçmesi, Hukuk Politikasıyla Çelişiyor - Son Dakika
Güncel

Nükleer Atıkların Boğazlardan Geçmesi, Hukuk Politikasıyla Çelişiyor

Nükleer Atıkların Boğazlardan Geçmesi, Hukuk Politikasıyla Çelişiyor

Greenpeace, Boğazlardan atık geçişi tehdidine dikkat çekmek için İstanbul Boğazı'nda pankart açtı.

23.07.2014 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Dr. Dolunay Özbek'in hazırladığı rapora göre, nükleer atıkların deniz yoluyla taşınacak olması, Türkiye'nin Boğazlardan geçişi düzenleyen hukuk politikasıyla çelişiyor.

Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santralin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na üçüncü kez sunulan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporunun değerlendirilmesine 1 gün kala, raporun eksiklikleriyle ve nükleer atıkların transferinin oluşturacağı tehditle ilgili bir rapor daha yayımlandı. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Dr. Dolunay Özbek'in, Greenpeace'in talebiyle hazırladığı rapor, nükleer atıkların deniz yoluyla taşınmasının, Türkiye'nin Boğazlardan geçişi düzenleyen hukuk politikasıyla çeliştiğine dikkat çekiyor.

Boğaz'da pankart: Nükleer tehdide dur de!

Greenpeace eylemcileri de bugün, konuya dikkat çekmek için İstanbul Boğazı'nda, üzerinde 'nükleer atık geçemez' ve 'Nükleer tehdide dur de' yazılı pankartlar açtı. Greenpeace dün de, Akkuyu nükleer ÇED raporunun eksikleriyle ilgili, Viyana Doğal Viyana Doğal Kaynaklar Üniversitesi'nin hazırladığı raporu yayımlamıştı.

Konu ÇED raporunda yer almıyor

Bugün yayımlanan, 'Deniz Hukuku ve Türk Boğazlarından Geçişin Düzenlenmesi Bağlamında, Mersin'den Nükleer Atıkların Deniz Yoluyla Taşınması' adlı raporla ilgili olarak, raporun yazarı Dr. Dolunay Özbek "Hazırlanan ÇED Raporu'nda, Nükleer atıkların akıbeti ve dolayısıyla da ne şekilde taşınarak nereye götürüleceği hakkında bir belirsizlik olmakla birlikte, yapılan anlaşmanın koşulları itibariyle, atıkların Boğazlar dahil olmak üzere Türkiye'nin deniz alanlarından gerçekleşeceği kesinlikle söylenebilir. Böylesi ciddi bir konunun ÇED raporunda yer almaması başlı başına bir zaaftır. Konunun hukuki boyutu bir yana, deniz yolu ile yapılacak nükleer yakıt veya atık taşımasının da deniz çevresine ve trafiğine etkisi de değerlendirilmemiş durumda. Üstelik aşırı tehlikeli nükleer yüklerin geçişini Türkiye'nin kendi eliyle sıradanlaştırması, seyir emniyetini ve çevre güvenliğini sağlamak amacıyla 1994'ten beri itinayla uyguladığı deniz trafik düzenlemelerinin varlık sebebine zıt olacaktır. Bu da, Boğaz'da büyük kazaları azaltmayı başarmış olan bu düzenlemelerin şimdiye kadar başarıyla savunulmuş olan meşruiyetinin bir kere daha sorgulanmasına yol açabilecektir" dedi.

Raporda öne çıkarılan başlıca konular şu şekilde:

· Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, nükleer maddelerin tehlikeye zaaflarının en yüksek olduğu zamanın, taşınmaları sırasında olduğu görüşündedir.

· Türkiye, Boğazlardan geçerek diğer ülkelere giden, doğalgaz ve petrol gibi tehlikeli yük taşıyan tankerlerin geçişini, bu tankerlerin gecikmesi pahasına düzenleyip sıraya koyar. Oysa Türkiye'nin daha da tehlikeli bir yük olan nükleer atık taşıyan gemileri Boğazlardan geçirmesi riskli olduğu kadar, hukuk politikası açısından da tutarsızdır.

· Nükleer atıkların taşınması yüksek riskli bir faaliyettir ve nükleer maddelerin dışarıdan gelecek bir saldırıya veya sabotaj riskine karşı en açık kaldıkları zaman taşınmaları sırasıdır.

· Dünyada bir çok devlet, nükleer atıkları kıyılarının 200 deniz miline kadar dahi yaklaştırmamaktadır. Örneğin Dışişleri Bakanlığı'nın 2010 yılı verilerine göre tehlikeli madde taşıyan 9274 tankerin geçtiği, yer yer yarım deniz miline kadar daralan İstanbul Boğazı'ndan, milyonların yaşadığı, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan İstanbul'un ortasından geçirmeyi istemek –hele de bunu Karadeniz ülkelerine gelip giden trafiği, uzun beklemelere, gecikmelere sebep olsa bile düzenlerken yapmak– bir çelişkidir.

· Kıyı devletleri, çevre koruma haklarını ileri sürerek, klasik seyir haklarını reddetmekte ve nükleer atık taşıyan gemilerin kendi deniz alanlarından geçişlerine şiddetle karşı çıkmaktadır.

· Her şey bir yana, nükleer atık veya yakıt şeklinde radyoaktif yük taşınmasının risklerinin, deniz çevresi ve kıyılardaki hayat üzerindeki etkilerini, geniş katılımlı bir tartışmaya açacak bir ÇED ile etraflıca değerlendirilmemiş olması esaslı bir eksikliktir.

Greenpeace'in Akkuyu'nun ÇED raporunun onaylanmaması için yürüttüğü kampanyaya bugüne dek 250 binin üzerinde kişi imza verdi. Kampanya nukleer.greenpeace.org adresi üzerinden devam ediyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Nükleer Atıkların Boğazlardan Geçmesi, Hukuk Politikasıyla Çelişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.


Advertisement