Nükleer Görüşmelerin 3. Turu Viyana'da Başladı - Son Dakika
Güncel

Nükleer Görüşmelerin 3. Turu Viyana'da Başladı

Nükleer Görüşmelerin 3. Turu Viyana\'da Başladı

5+1 ülkeleri ile İran arasıdaki görüşmede İran’ın nükleer programına ilişkin yeni yol haritasının belirlenmesi bekleniyor Cenevre Anlaşması'nın uygulanması için tanınan 6 aylık sürenin 30 Haziran’da sona ereceğine işaret eden diplomatik gözlemciler, yeni bir yol haritasına ihtiyaç duyulduğunu bildirdiler.

08.04.2014 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bugün Viyana'daki BM ofisinde başlayan 5+1 ülkeleri ile İran arasındaki nükleer görüşmelerin 3.turunda İran'ın nükleer programına ilişkin yeni bir yol haritasının hazırlanması bekleniyor.

BM Güvenlik Konseyinin daimi üyelerinden ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri ile İran arasındaki nükleer görüşmelerde geçen yıl Cenevre'de imzalanan anlaşmanın uygulanması için tanınan 6 aylık sürenin gelecek haziranda sona ereceğine işaret eden diplomatik gözlemciler, İran'ın nükleer programına ilişkin yeni bir yol haritasına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar.

BM Viyana ofisinde bugün başlayan nükleer görüşmelerin üçüncü turuna 5+1 ülkeleri dışişleri bakanları yardımcıları düzeyinde katılırken İran dışişleri bakanı Cevad Zarif tarafından temsil ediliyor.

Bu arada görüşmelere Avrupa Birliği üyesi ülkeleri temsilen de AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Caterene Asthon katılıyor.

-UAEA ile ilişkiler-

İran nükleer programına ilişkin bir taraftan 5+1 ülkeleri ile müzakere ederken diğer taraftan da uluslararası kamuoyunu "nükleer programının askeri boyutu bulunmadğına ikna etmek" amacıyla Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile de ilişkilerini sürdürüyor. Ancak İran ile UAEA arasında henüz açıklığa kavuşturulamamış önemli bazı sorunlar var. Tahran yönetiminin Parçin nükleer tesisini UAEA denetimlerine kapatması  İran ile UAEA arasındaki en önemli sorunların başında geliyor. UAEA Genel direktörü Yukiya Amano'nun son yıllarda hazırladığı tüm raporlarında Parçin'in denetime açılması yolunda İran yönetimine yaptığı çağrılar bugüne kadar karşılıksız kaldı.

Tahran yönetimi 2009 yılından beri Parçin nükleer tesisinde "ulusal güvenlik gerekçesiyle" UAEA müfetişlerinin denetim yapmasına izin vermiyor.

UAEA Genel direktörü Yukiya Amano yönetim kuruluna sunduğu son raporunda, Parçin'de denetim yapamadıkları için İran'ın nükleer programının askeri boyutuna ilişkin "kaygıların giderilemediğini" bildirmişti.

Gerek Amano gerekse, ABD ve batılı bazı müteffikleri İran'ın Parçin nükleer tesisinde nükleer başlık deneyi yaptığını iddia ediyorlar. 5+1 ülkeleri ile İran arasında bugün Viyana'da başlayan  nükleer görüşmelerin 3.turunun yarın sona ermesi bekleniyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nükleer Görüşmelerin 3. Turu Viyana'da Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement