Nükleer Tesise Sabotaj Şüphesi - Son Dakika
Güncel

Nükleer Tesise Sabotaj Şüphesi

İran'ın Buşehr nükleer santraline sabotaj düzenlediği şüphesiyle bir Ukraynalının tutuklandığı bildirildi.

07.09.2014 15:32  Güncelleme: 09:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'ın önde gelen ulusal gazetelerinden Hemşehri'de yer alan habere göre, tutuklanan Ukraynalı nükleer tesiste görevliydi. Ukraynalı uzmanın sabotaj şüphesiyle tutuklandığı haberde yer aldı ancak sabotajın tarihi ve içeriği ile ilgili detaylı bilgi verilmedi.

İran Atom Enerjisi Başkanı Ali Ekber Salihi, geçen hafta Almanya'yı ABD ve İsrail'le İran'ın nükleer programına zarar vermek için bu ülkenin endüstrisine sabotaj planlamakla itham etmişti.

Dört yıl kadar önce Stuxnet solucanı ile yapılan siber saldırı sonucunda Natanz nükleer tesisindeki gaz santrifüjleri ağır hasara uğramış, ardından İran bilgisayarlarında Flame ve Duqu casus virüsleri ortaya çıkarılmıştı. İran yönetimi siber saldırıların arkasında ABD, İsrail ve bazı Avrupa ülkelerinin bulunduğunu iddia ediyor.

Amerika ve bazı müttefikleri İran'ın programının barışçı olmasından kuşku duyuyor ve vazgeçirmek için çeşitli yaptırımlar uyguluyor. Yaptırımlar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından ve ABD, AB ve bazı müttefiklerinin aldığı kararlar uyarınca, İran'a nükleer ürünlerin ihracı, doğalgaz ve petrol sanayisine yatırım yapılması ve İran ordusu ve banka ve şirketleriyle işbirliğine yasak getirilmişti.

Geçen yıl İran'la BMGK'nın 5 daimi üyesi ve Almanya'nın (5+1) temsilcileri arasında gerçekleşen ve uluslararası yaptırımların azaltılması karşılığında Tahran'ın da nükleer programını kısıtlamasını öngören görüşmeler sonucunda, 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaşmayla yaptırımlar hafifletilmişti. Kapsamlı anlaşmanın 20 Temmuz 2014'e kadar yapılması öngörülmüş ancak daha sonra defalarca bir araya gelen taraflar, bu anlaşmanın 24 Kasım 2014'e kadar uzatılmasını kararlaştırmıştı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) de cuma günü yayınladığı son raporunda, İran'ın 5+1 ile Cenevre'de vardığı anlaşmaya uyduğunu ve 20 Ocak 2014 tarihinden bu yana nükleer tesislerinde yüzde 5'in üzerinde uranyum zenginleştirme faaliyeti yapmadığını açıklamıştı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nükleer Tesise Sabotaj Şüphesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.


Advertisement