Numan Kurtulmuş Restorasyonu Tamamlanan Tarihi Caminin Açılışını Yaptı - Son Dakika
Güncel

Numan Kurtulmuş Restorasyonu Tamamlanan Tarihi Caminin Açılışını Yaptı

Numan Kurtulmuş Restorasyonu Tamamlanan Tarihi Caminin Açılışını Yaptı

I Kerim okunmasıyla başlayan programda bir konuşma yapan Numan Kurtulmuş, Piri Mehmed Paşa'nın 5 yıl Sadrazamlık yaparak Osmanlı Devleti'ne önemli hizmetleri olduğunu anımsatarak, restorasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

22.06.2016 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

I Kerim okunmasıyla başlayan programda bir konuşma yapan Numan Kurtulmuş, Piri Mehmed Paşa'nın 5 yıl Sadrazamlık yaparak Osmanlı Devleti'ne önemli hizmetleri olduğunu anımsatarak, restorasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Osmanlı'nın fethettiği yerlerde iz bırakmak için camiler, medreseler, imarethaneler, sıbyan mekteplerini yaptırdığını anlatan Kurtulmuş, "Şimdi bize düşen onların bizlere bıraktıkları bu izleri bulmak, dünyanın neresinde olursa olsun zaten bunu yapıyoruz; Türkiye güçlendikçe nerede atalarımızın izi varsa onu ayağa kaldıracağız" diye konuştu.

"İMAR VE İHYA ETMEYE GAYRET EDİYORUZ"

Kurtulmuş, "Şimdi Kanuni Sultan Süleyman'ın Budapeşte'deki iç organlarının bulunduğu yeri Macar hükümetiyle anlaşma yapıldı. Orada inşallah bir türbe yapılacak. Geçtiğimiz hafta içerisinde dünyanın öteki ucunda Dışişleri Bakanımız Thayet (Myanmar) Türk Şehitliği'ni ziyaret etti. Şimdi dünyanın giremediği Myanmar'da Allah'a çok şükür Türkiye giriyor ve Thayet diye bir şehirde ecdadımızın mezarlığı bulunuyor onlar ortaya çıkarılıyor ve oraya bir şehitlik inşa ediliyor. Allah'a çok şükür Balkanlar'dan Asya'nın iç kısımlarına kadar Kuzey Afrika'ya kadar ecdadımız nereye gitmiş, nerede eser bırakmışsa o eserleri imar ve ihya etmeye gayret ediyoruz" dedi.

"ALLAH'TAN BAŞKASINA KUL OLMAYIZ"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, camilerin asırlar boyunca büyük medeniyette birliğin, dirliğin, bir arada olmanın, toplumsal dayanışmanın en önemli sembolü olduğunu vurguladı.Kurtulmuş, "Biz, Allah'tan başkasına kul olmayan bir milletiz, onun için dik dururuz, ayakta dururuz. Bu toplumu diri tutan Çanakkale'de, İstiklal Harbi'nde ayağa kaldıran ruh budur. Allah'tan başka kimsenin önünde secdeye eğilmeyiz. Camilerimiz de Allah'tan başka kimsenin önünde secdeye eğilmediğimizin göstergesidir. Bu milletin başını rüku olmasa, secde olmasa hiç kimse eğemez, hiç kimse yere getiremez" dedi.

"BU ESERLER BU UYANIŞIN GÖSTERGESİDİR"

Kurtulmuş, medeniyetin hasletlerinin uzun asırlar boyunca, on yıllar boyunca unutulduğunu, unutturulduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Son 2 asırdır, son 150 yıldır köklerimize ait ne varsa onlardan temizlenirsek, o camileri, medreseleri, sıbyan mekteplerini, şifahaneleri, bunların hepsini geride bırakırsak, hele mümkün olabilse bir de üstlerini örtebilir, kendi yönümüzü batıya doğru çevirirsek, onlarda ne varsa onları alır taklit edersek, adam oluruz zannettik. Dolayısıyla maalesef Türkiye'de ve maalesef Osmanlı'nın çekip gittiği, ayrılmak zorunda kaldığı ülkelerin çoğunda da bu canım eserlerimizin çoğu yitip, kaybolup gitti, gün yüzünden uzaklaştı. Şimdi bunları tek tek ortaya çıkarıyoruz. 150 yıldır kendi köklerimizden, tarihimizden, geleneğimizden utanmanın, sıkılmanın, uzaklaşmak istemenin bize neye mal olduğunu çok acı bir şekilde gördük. Şimdi köklerimize, tarihimize, medeniyetimize geri dönüyoruz, oradan ilham alıyoruz, ama asla geride, geçmişte oyalanıp takılıp kalmıyoruz. Geçmişten ilham alarak, geleceğe doğru yürüyoruz. Türkiye'yi 21. yüzyılın çok büyük bir ülkesi haline getirmeye, ekonomik, siyasi, kültürel olarak yeniden çabalıyoruz. Bu eserler, bu uyanışın göstergesidir."

7 MİLYON 340 BİN LİRAYA MAL OLDU

Açılış töreninde bir konuşma yapan İstanbul Valisi Vasip Şahin de restorasyonu tamamlanan tarihi Piri Mehmed Paşa Camii'nin 7 milyon 340 bin liraya mal olduğunu söyledi.

ÖĞLE NAMAZI CAMİDE KILINDI

Öte yandan Numan Kurtulmuş, Silivri'ye iki cami yaptıran hayırsever ailelere de plaket verdi.İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran'ın açılış duasının ardından, Kurtulmuş ve beraberindekiler camide öğle namazını kıldı.

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Numan Kurtulmuş Restorasyonu Tamamlanan Tarihi Caminin Açılışını Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement