Nurtepe, Sancaktepe ve Gazi Mahallesi'ndeki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Nurtepe, Sancaktepe ve Gazi Mahallesi'ndeki Olaylar

Nurtepe, Sancaktepe ve Gazi Mahallesi\'ndeki Olaylar

Alevi Bektaşi Federasyonu İnançtan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Düzgün: "Mahallelerde yaşanan olaylara, adına ister saldırı, isterseniz çatışma deyin, Alevi dedeleri olarak 'Yeter artık' diyoruz"

05.08.2014 14:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alevi kuruluşları, Gazi Mahallesi'ndeki saldırı ve çatışmaların durdurulması çağrısında bulundu.

Alevi Bektaşi Federasyonu'nun girişimiyle Gazi Cemevi'nde düzenlenen basın toplantısında, Alevi dedeleri ve yaklaşık 40 Alevi kuruluşu yayımladıkları ortak basın bildirisini paylaştı.

Bildiriyi okuyan Alevi Bektaşi Federasyonu İnançtan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Baki Düzgün, Nurtepe'de başlayan gerilimin, Okmeydanı, Sarıgazi ve Gazi Mahallesi'nde saldırılara ve çatışmalara dönüştüğünü söyledi.

Bu çatışmalarda, İbrahim Öksüz adlı genci kaybettiklerini anımsatan Düzgün, Alevi öğretisinin, çatışmayı ve şiddeti reddettiğini, dostlar, kardeşler ve  musahip güçler arasında hiçbir çatışmayı hoş görmediğini, çatışmadan ve şiddetten taraf olmadığını bildirdi.

Düzgün, şöyle devam etti:

"Gazi, Sarıgazi, Okmeydanı gibi Aleviler'in yoğun olarak yaşadığı mahallelerde yaşanan olaylara, adına ister saldırı, isterseniz çatışma deyin, Alevi dedeleri olarak 'Yeter artık' diyoruz. Bu olayları derhal bitirin. Taşı, ilk kimin attığı kuşkusuz önemlidir ama ölümlerin, yaralanmaların, kurşunlamaların yaşandığı bir ortamda, ilk taşı kimin attığı artık önemini yitirmiştir."

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kemal Kılıçdaroğlu Alevi, Selahattin Demirtaş Zaza, Ekmeleddin İhsanoğlu yerli değil, ben ise Sünniyim" sözlerini eleştiren Düzgün, mahallelerinin şiddetin öne çıktığı mahallere dönüşmesinin üzücü olduğunu dile getirdi.

Gazi Mahallesi başta olmak üzere hiçbir Alevi mahallesinde gerilim ve çatışma istemediklerini, çatışma ve gerilimin yarattığı karanlık ortamda yeni Uğur Kurtlar, İbrahim Öksüzlerin olmasını engellemek için saldırı ve çatışmaların derhal durdurulmasını istediklerini vurgulayan Düzgün, Alevi mahallelerinin çatışmanın adresi olmaktan çıkartılması gerektiğini ifade etti.

"Provokatörlerin işi"

Düzgün, "Alevi gençlerinin kaderi mezar ya da hapishane olmak zorunda değildir. Aleviler'in Kürtlerle ya da Kürtler'in Aleviler'e karşı karşıya getirilmeye çalışılması, Aleviler'in, solun ve Kürt hareketinin işi olamaz. Bu iş olsa olsa karanlık ortamlardan yararlanan provokatörlerin işidir. Taraflar mutlaka yan yana gelmeli, gerilime ve çatışmalara son vermelidir. Bunun ilk adımı da taraflar arasında gerilimi daha da arttıran saldırgan ve sert dilli açıklamalardan vazgeçmek olmalıdır" diye konuştu.

Çatışmaları kışkırtanların, sağı, solu kurşunlayanların mahallerinde uyuşturucu, fuhuş gibi karanlık işleri yapan "Çeteler" olduğunu öne süren Düzgün, bu çetelere karşı, Alevi kurumların, siyasi yapıların, demokratik kitle örgütlerinin ortak mücadele etmesi ve tavır almasının bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Çatışmalar nedeniyle mahallede tedbir amaçlı bulunan polisin de Gazi Mahallesi'ni terk etmesi gerektiğini belirterek polisin çeteleri yönlendirdiğini öne süren Düzgün, Uğur Kurt'u polisin vurduğunu iddia etti.

"Umuyoruz ki sonuç alacağız"

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Necdet Saraç da bu durumun sadece İstanbul için değil bütün Alevi mahalleleri için geçerli olduğunu belirtti.

Saraç, son olaylara ilişkin taraflarla görüşlerinin olup olmadığının sorulması üzerine, "Taraflarla görüşmelerimiz oldu. Umuyoruz ve diliyoruz ki en kısa sürede bir sonuç alacağız ve bunu kamuoyu ile paylaşacağız. Gördüğümüz şu. Taraflar da bu çatışmaların bir an önce bitmesinden yanalar. Bu çatışmalar Gazi Mahallesi'de dahil olmak üzere bütün mahallelerde bitecek" yanıtını verdi.

Saraç, çeşitli kurumların silahla tarandığı yönündeki iddialara ilişkin de tek tek tespit ettikleri somut durum olmadığını bildirdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nurtepe, Sancaktepe ve Gazi Mahallesi'ndeki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement