Nusaybin'deki Terör Operasyonunda Sona Doğru - Son Dakika
Güncel

Nusaybin'deki Terör Operasyonunda Sona Doğru

Mardin'in Nusaybin ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik "Atmaca-7 Operasyonu"nda sona gelindi.

02.06.2016 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'in Nusaybin ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik "Atmaca-7 Operasyonu"nda sona gelindi.

Kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan PKK'lı teröristlere yönelik Nusaybin'de 14 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından başlatılan, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarınca yürütülen operasyonun tamamlanmasına sayılı günler kaldı.

Müşterek operasyonda bugüne kadar 496 terörist etkisiz hale getirildi, 471 barikat kaldırıldı, 46 çukur kapatıldı, teröristlerce tuzaklanan bin 137 el yapımı patlayıcı imha edildi.

Operasyonun büyük oranda tamamlandığı ilçede Kışla, Zeynelabidin, Yenişehir ve Dicle mahalleleri teröristlerden temizlendi.

Terör örgütü PKK'nın ağır darbe aldığı operasyon kapsamında yapılan kontrollerde teröristlere ait ilaç ve gıda depoları, el yapımı patlayıcı imalathaneleri ile çok sayıda tünel imha ediliyor.

Teröristlere "teslim olun" çağrısı

İlçede güvenlik güçlerinin daha hızlı ilerlemeleri yönündeki en büyük engeli, teröristlerce tuzaklanan el yapımı patlayıcılar oluşturuyor.

Operasyonu titizlikle yürüten timler, yüksek binalara yerleştirilen keskin nişancılar ve hemen her yere tuzaklanan el yapımı patlayıcılar nedeniyle bölgede kontrollü ilerliyor.

Güvenlik kaynakları, adım adım ilerleyen operasyon ekiplerinin, Fırat ve Abdülkadir Paşa mahallelerinde örgütün dağ kadrosundan küçük bir grup teröristi çembere aldığını belirtti.

"Ölümü değil, yaşamayı seçin" anonsu

Ekipler, girdikleri binayı teröristlerden temizleyip kontrolü sağladıktan sonra başka binaya geçerek çemberi daraltıyor ve teslim olmaları yönünde terör örgütü mensuplarına sık sık çağrıda bulunuyor.

Zırhlı araçlardan, "Ölümü değil, yaşamayı seçin. Bu ölümler kimin işine yarıyor, iyi düşünün. Teslim olun. Canınız devletin güvencesindedir, korkmayın." şeklinde anonslar yapılıyor.

Gruplar halinde teslim oldular

Operasyonun başından itibaren çok sayıda terörist teslim oldu. Son olarak 24 Mayıs'ta 25, 26 Mayıs'ta 42 ve 27 Mayıs'ta 8 terörist, güvenlik güçlerine gruplar halinde teslim oldu. Bu teröristlerden 72'si tutuklandı, yaralı 3 teröristin ise tedavisi sürüyor.

Teröristlerin emniyetteki ifadelerinde kandırıldıklarını, kendilerine birer kod isim verildiğini, silahlı eğitim aldıklarını, mayın ve el yapımı patlayıcı çukurları hazırladıklarını, barikat kurma ve çukur kazma faaliyetlerine katıldıklarını söyledikleri öğrenildi.

Bazı teröristlerin ise kırsalda silahlı eğitim aldıklarını itiraf ettikleri belirtildi.

Teslim olan 75 teröristten 15'inin Nusaybin nüfusuna, 14'ünün Mardin merkez ve diğer ilçelere, geri kalanların ise farklı illerin nüfusuna kayıtlı olduğu tespit edildi.

Örgüt mensuplarının ifadelerinde, kendilerini yönlendiren sözde "lider" konumundaki teröristlerin ölmesi veya ağır yaralanması nedeniyle aralarında konuşarak teslim olmaya karar verdiklerini anlattığı öğrenildi.

Defalarca kaçmayı denediler

Operasyonda köşeye sıkışan teröristler, farklı tarihlerde gruplar halinde ilçeden kaçmaya teşebbüs etti.

18 Nisan'da Zeynelabidin Mahallesi'nden ilk kez kaçma teşebbüsü oldu. Bu teşebbüste 19'u ölü, biri yaralı olmak üzere silahlı 20 terörist etkisiz hale getirildi.

23 Mayıs'ta Fırat Mahallesi'nden ikinci kez kaçmaya teşebbüs eden teröristlerden 2'si silahlarıyla ele geçirildi, 3 teröristin etkisiz hale getirildiği ancak cesetlerine ulaşılamadığı belirtildi.

26 Mayıs'ta Yenişehir Mahallesi'ndeki üçüncü kaçma teşebbüsünde 4'ü ölü, biri yaralı 5 terörist silahlarıyla ele geçirildi.

Dağ kadrosu etkisiz hale getirildi

Operasyonda örgütün sözde Nusaybin ikinci sorumlusu, "Kava" kod adlı terörist Veysi Akgün 23 Mayıs'ta, sözde Nusaybin sorumlusu, "Hebatkar-Karker" kod adlı Zamani Çamak ise 5 kalaşnikof, bir tabanca, bir dürbün, 2 RPG-7 roketatarla 30 Mayıs'ta etkisiz hale getirildi.

Hakkında 32 suç kaydı bulunan Çamak'ın, 2012'den itibaren sözde Mardin eyaleti özel güç sorumlusu olarak faaliyet yürüttüğü ve Ocak 2016'dan bu yana Nusaybin'de bölücü terör örgütünün sorumlusu olduğu kaydedildi.

Çamak'ın, aranan teröristler listesinde de "turuncu" kategoride yer aldığı bildirildi.

Antitank roketi ele geçirildi

Nusaybin'de güvenlik güçlerince terör örgütü mensuplarından temizlenen mahallelerdeki arama tarama faaliyeti sırasında Fırat Mahallesi'nde teröristlere ait bir antitank roketi ile bir jeneratör ele geçirildi.

ABD ve İsveç ortak yapımı, 6,4 kilogram ağırlığında, 102 santimetre uzunluğunda, zırh delici özelliğe sahip roketin 2 bin 100 metre menzile sahip olduğu öğrenildi.

Bin 819 vatandaş, güvenli bölgeye tahliye edildi

Operasyon süresince bölgedeki bin 819 vatandaşın güvenli bölgelere tahliyesi gerçekleştirildi, 112 çağrı merkezine gelen tüm ihbarlara anında cevap verildi.

Operasyon bölgesindeki ailelere 2 bin 314 gıda paketi dağıtıldı, 3 bin 665 kişinin nöbetçi eczanelerden faydalanması sağlandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nusaybin'deki Terör Operasyonunda Sona Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement