O Heykel Yaptı Biz Çiğ Köfte! - Son Dakika
Kültür Sanat

O Heykel Yaptı Biz Çiğ Köfte!

O Heykel Yaptı Biz Çiğ Köfte!

Sabancı Müzesi’nde sergisi açılan uluslararası saygınlıktaki sanatçı Anish Kapoor aynı günün akşamında kendini dansözlü çiğköfteli bir eğlencede buldu. Sanat eleştirmenlerine göre Sabancı bu reklama izin vermemeliydi. Buyurun partiye!

13.09.2013 00:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malum; aylardır ön haberleri yapıldı: Dünyaca ünlü modern sanatçı Anish Kapoor Türkiye’de ilk kapsamlı sergisini Sakıp Sabancı Müzesi’nde açacaktı. O vakitler geldi çattı ve önceki gün Kapoor’un İstanbul sergisi açıldı. Hint asıllı İngiliz sanatçı dün sabah da bir basın toplantısı düzenleyerek sanat görüşüne dair önemli açıklamalarda bulundu. Lakin bu açıklamalar, Kapoor’un boğazda çiğ köfteli, dansözlü parti haberlerinin önüne geçemedi. Kapoor haberlerinin keyfini şimdilik magazin basını çıkardı. Dünkü magazin sayfaları iri puntolarla ‘Kapoor bizden biri’ diyordu. Peki nasıl? Ünlü sanatçı dansöz karşısında gerdan kırıp, çiğ köfteleri hüpletmiş. Demek biz buymusuz ki Kapoor da ‘bizden biri’ oluvermiş.

‘Oryantalizm’ meğer içimizdeymiş!

Dahası var… Kapoor ‘Heykel gibi durmadı, dansözlerle döktürdü.’ Bu da bir başka magazin haberinin başlığı… Kim daha oryantalist, bazen şaşırmamak elde değil! Eserleri tüm dünya sanat çevrelerinin ilgisini çeken pahalı sanatçılardan biri olan Kapoor’u, yemeyip içmeyip boğazda orjantalist eğlencelere meze yapmak da neyin nesi? Hani ‘Anish Kapoor resim ve heykel müzesini gezdi’ gibi haberler görsek gam yemeyeceğiz ama ‘Şovları ayakta alkışlayan, porsiyon porsiyon çiğköfte yiyen heykeltıraş’ türünden haberler, sanki, ciddi paralar harcanarak, emekler sarfedilerek Türkiye’ye getirilen Kapoor, İstanbul’a ‘dağıtmaya’ gelmiş dedirtiyor. Oysa Kapoor sabahki basın toplantısında sanat anlayışına dair akıllı uslu sözler sarfetmişti. Hepsi çiğ köfte ve dansöz haberlerinin arasında eriyip gitti.

Sorun elbette eğlence meselesi değil

Mesele elbette bir sanatçının eğlenmesi meselesi değil, olabilir. Lakin, henüz iki müze bir galeri bile gezdirmeden Kapoor’u gece kulüplerinde dansözlü çiğ köfteli partilerde eğlendirmek de neyin nesi! Hele bi Anish Kapoor’u, ne bileyim, güzel sanatlar fakültesinden üç beş öğrenciyle buluştur, bir iki workshop yaptır... Gelmişken bişeyler alalım. Yok, illa, klasik müzikle başlayıp göbek havasıyla sonlanan düğünler gibi olacak... ‘Kapoor nasıl olsa yüksek sanatsal yaklaşımlarını, işin felsefesini Londra’da dile getirir, tartışır. Bize yakışan adamı eğlendirmek, yiyip içirip misafirperverliğimizi göstermek. Biraz stres atsın havasını bulsun, cebine parasını da koyalım, dostlar ne güne lazım.’ Bunu hep yapıyoruz. O yüzden içimizdeki ‘orjantalist’ kımıl kımıl, vıcık vıcık...

Sabancı Müzesi’nden oryantal partiye

Sabancı Müzesi’nin prestijli sergilerinden biri olan “Anish Kapoor İstanbul’da” sergisi, sanatçının da konuk olduğu bir gece ile başladı. Geceye cemiyet hayatının ünlü simaları katıldı. Ancak bu tanıtım gecesinin ardından gidilen gece kulübünde Anish Kapoor bol bol çiğ köfte yiyip dansözlerle karşılıklı göbek atınca magazinde günün konusu oldu. Eleştiriler ise ‘sanatçıya daha anlamlı bir tanıtım yapılabilirdi’ şeklinde.

Beral Madra: Sergiyi ‘RUHSUZ’ buldum

Türkiye’de pek çok önemli sergiye imza atan küratör ve sanat eleştirmeni Beral Marda, Anish Kapoor haberlerini ve sergiyle birlikte medyanın sanatçıya bakış açısını değerlendirdi: ‘’Bu magazin haberlerine bakınca, basın ve medyanın "sanatçı"dan ne anladığı kanıtlanmış oluyor. Sabancı Müzesi'nin bu tür "reklam"a izin vermemesi daha yakışık alırdı. 50 yıldır felsefi iş ürettiğini iddia eden bir sanatçının tanıtımı daha anlamlı olmalı. Örneğin Tate Modern böyle mi tanıtım yapıyor? Sergiye gelince; küratör ve sanatçı belirlemiş olabilir ama heykellerin yerleşmesinde ve sunumu, ışıklandırma bu yapıtların anlamlarıyla hiç örtüşmüyordu. Sanatçının iddiası olan "tinsellik" algılanamıyordu. Sergiyi "ruhsuz" buldum.

Kapoor: ÖNCE KEŞİF

KENDİ kuşağının en önemli heykeltıraşlarından olan ve ikonik eserleriyle uluslararası alanda tanınan Hint asıllı İngiliz sanatçı Anish Kapoor, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, eser üretme sürecinin ilk aşamasının keşif olduğunu dile getirdi. Kapoor sanata yaklaşımını şu cümlelerle aktardı: "Bir esere başlarken bir bilmeme alanı yaratıyorum. Bilmek de istemiyorum. Yaptığım şey hakkında ne kadar az şey bilirsen, tesadüfen bir şeye rastlama olasılığım daha çok olur. Zaten keşifin içinde bir bilme eğilimi var. Halbuki daha önce var olanı olabileceğini bilmediğim bir şeye tesadüfen rastlamak beni ilgilendiren şey. Eğer bu bildiğim şey benim dikkatimi çekecek kadar ilgi çekici bir şeyse, bir şekilde sizin de dikkatinizi çeker diye düşünüyorum. İşte bence asıl ilginç olan süreç budur."

Kaynak: Star

Son Dakika Kültür Sanat O Heykel Yaptı Biz Çiğ Köfte! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü
    17:47 İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü

    İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Topluluğu tarafından düzenlenen yarışmada iki ödül kazandı. Nişan Şirinyan 'Sürekli Mükemmeliyet' ödülünü, Can Atak ise 'Çarpışma' oyunuyla 'Tek Kişilik Performans (Erkek)' ödülünü aldı. Ödüller, 25 Nisan'da Kozyatağı'ndaki Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi'nde düzenlenecek törenle takdim edilecek.

  • Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor
    17:17 Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor

    TRT Belgesel'de yayınlanan 'Oyunbozan' belgeselinin dördüncü bölümü olan 'Gökbey', Türk Silahlı Kuvvetleri'nin genel maksat helikopteri olan 'Gökbey'in üretim sürecini ve testlerini anlatıyor. Belgeselde, helikopterin çift motorlu ve tek motorlu test süreçleri grafikler, animasyonlar ve görüntüler eşliğinde izlenebilecek.

  • Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak
    16:37 Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak

    Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' adlı şiirinin Yeni Türkü tarafından izinsiz kullanıldığını ve bu durumdan üzüntü duyduğunu açıkladı. Mungan, konuyla ilgili dava açılacağını duyurdu.

  • Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül verildi
    16:36 Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül verildi

    41'incisi düzenlenen ödül töreninde, Tiyatrokare'nin sahneye koyduğu 'Ağaçlar Ayakta Ölür' ve 'Veda' oyunlarıyla seyircilerini büyüleyen Nevra Serezli'ye ödül verildi. Serezli, ödülü alırken gözyaşlarını tutamadı ve 'Bir gün ikincisini de ben alırım diye ümitleniyordum' dedi. Tiyatrokare'nin kurucusu Nedim Saban ise İsmail Dümbüllü Ödülü'nün tiyatro öğrencilerinin seçimiyle verilmesinden gurur duyduğunu belirtti.

  • Ünlü Sanatçı Onur Akın, Uzun Süre Sonra CHP Mitinginde Sahne Alacak
    16:35 Ünlü Sanatçı Onur Akın, Uzun Süre Sonra CHP Mitinginde Sahne Alacak

    CHP'den milletvekili adayı gösterilmemesi üzerine siyaseti bıraktığını açıklayan Onur Akın, CHP mitinginde şarkılar söyleyecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü'nün konuşacağı mitingde Onur Akın sahne alacak. Daha önce siyasette vefa görmediğini belirten sanatçı, 2009 yılından bu yana CHP için beste yapmıştı.

  • Tunceli İl Jandarma Komutanlığı'ndan Hüseyin Güntaş Kütüphanesine 5 Bin Kitap Bağışı
    16:33 Tunceli İl Jandarma Komutanlığı'ndan Hüseyin Güntaş Kütüphanesine 5 Bin Kitap Bağışı

    Tunceli İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen kitap bağışı kampanyasında toplanan 5 bin kitap, Hüseyin Güntaş Kütüphanesine bağışlandı. Jandarma personeli tarafından toplanan kitaplar, gençler ve kitapseverlere hizmet veren kütüphaneye katkı sağlamak amacıyla bağışlandı.

  • Sermiyan Midyat, Midyat'ta düzenlenen söyleşiye katıldı
    16:25 Sermiyan Midyat, Midyat'ta düzenlenen söyleşiye katıldı

    Oyuncu Sermiyan Midyat, Midyat Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen söyleşiye katıldı. Midyat ilçesinde bulunmaktan memnuniyetini dile getiren Midyat, Ağustos ayında çekimlerine başlayacağı 'Hükümet Adam' filminin galasını da ilçede yapacağını belirtti. Söyleşinin sonunda hayranlarıyla fotoğraf çektiren Midyat, programda müzik grubu da sahne aldı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü ile Ramazan etkinlikleri düzenledi
    15:50 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü ile Ramazan etkinlikleri düzenledi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayına özel hazırladığı kültür-sanat takvimi kapsamında yazar ve şair Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü Diyarbakırlılarla buluşturdu. Etkinliklerde Tazeoğlu şiirlerini seslendirirken, Grup Yürüyüş ise sevilen ezgilerini sundu. Program, plaket takdimleriyle sona erdi.

  • Giresun'da Kütüphane Haftası Kutlamaları
    15:39 Giresun'da Kütüphane Haftası Kutlamaları

    Giresun'un Espiye ilçesinde düzenlenen '60. Kütüphane Haftası' törenle kutlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki Gezici Kütüphane'de gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler ve vatandaşlar kitap okuma etkinliğiyle bir araya geldi. İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı, en çok kitap okuyanlara ödül verdi.

  • Niğde'de öğrencilerden duygusal sergi: Gazze'deki çocukları resmettiler
    15:30 Niğde'de öğrencilerden duygusal sergi: Gazze'deki çocukları resmettiler

    Niğde'de İsrail'in Gazze'deki katliamlarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen resim sergisinde, Gazzeli çocuklara yönelik yapılan zulmün anlatıldığı 46 resim yer aldı. Sergi, Filistin meselesinin kamuoyunda zinde tutulması gerektiğine dikkat çekmek ve zulme dur demek amacıyla hayata geçirildi.


Advertisement