O'nun Fırçası İplikleri - Son Dakika
Güncel

O'nun Fırçası İplikleri

O\'nun Fırçası İplikleri

Gaziantep’te 75 yaşındaki Süleyman Ercan, resim sanatını dokuma ile birleştirdi.

01.12.2013 14:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karakalem çalışmaları veya manzaraları ipliklerle resme dönüştüren kilimci Süleyman Ercan, mesleğin son temsilcilerinden. Kendisini ‘Kilimci Ressam’ olarak niteleyen Ercan, 500 senelik geçmişi olan dokumacılık kültürünün yaşatılmasını ve tanıtılmasını istiyor.

7 yaşında dokumacılık mesleğine başlayan Ercan, “Halıcılık sektörü yüzde 91'lik bir derece ile Türkiye'ye hitap ediyor. Halıcılık sektörünün altyapısı kilimcilik mesleğiydi. Yani Gaziantep'in kilim kültürü bu civar illerden farklıydı. Malatya, Adana ve Antakya'da yapılan kilimler Güneydoğu Anadolu'da toplanıp çukur tezgahta dokunurdu. Biz ise kilim tezgahı ile bu kilimleri katlardık. Ürettiğimiz kilimleri tüccarlara satardık. Bir balya, 20 adet kilimden oluşuyordu. Bizde balya balya kilimleri tüccarlara satardık. Biz kilime farklı bir görünüm kazandırarak kilim üzerine resim işledik. Eğitimini Amerika'da tamamlamış Bosna Hersekli bir arkadaşım bana ' Mızraklı Kızıldereli ve Kartal' resimleri getirerek kilim üzerine işlememi istedi. Ben de bunlara 120 adet kilim yaptım.” dedi.

“KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜ BAŞKALARINDAN ÖĞRENİYORUZ”

Kendi kültürümüzü başkalarından öğrendiğinizi dile getiren Süleyman Ercan, “Gaziantep'in kilim kültüründen bizim ve maalesef vatandaşlarımızın haberi yok. Kendi kültürümüzü başkalarından öğreniyoruz. Avrupa'dan, Amerika'dan gelen arkeologlar ve antropologlar bizim kültür mirasımız olan Zeugma Müzesi'ni, Kapadokya'yı gezerek oradaki kültürü öğrenmeye çalışırlar. Bizde kendi kültürümüzü yabancı kişilerden öğreniriz” ifadelerini kullandı. ‘Gaziantep'in kültür değerlerini ihya etmek için yeni bir yüz oluşturduk’ diyen Ercan, “Yabancı vatandaşlar gelip bunları görerek bizim kültürümüzden haberdar oluyorlar. Dokumacılık mesleğinin 500 yıllık bir mazisi vardır. Dokumacılık mesleği her yöreye göre farklılık arz eder. Motifleri ve modellerinde farklılık olur. Bursa'nın kendine özgü ve Gaziantep'in kendine özgü bir dokuma kültürü vardır. Biz burada dokumacılık mesleğine farklı bir yüz kazandırdık. Bunu yapmamızdaki temel amaç kendi kültürümüzü tanıtmaktı” şeklinde konuştu.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ TANITMAYI KENDİMİZE VAZİFE EDİNDİK”

Kültürümüzü tanıtmayı kendisine vazife edindiğini aktaran Ercan, “Kültürümüzü tanıtmayı kendimize vazife edindik. Dokumacılık mesleğine 7 yaşında başladım. Daha sonra bununla ilgili birikimlerimi düşüncelerimi paylaşmak için bir şiir yazdım. Şiirimi yazarken Gaziantep şivesini kullandım. Ben kitap da yazdım. 7 yaşında tezgah başına geçtik. Bu mesleği biz dedelerimizden öğrendik. Dokumaya da yeni bir yüz kazandırarak bu kültürümüzün Gaziantep'e gelen yabancı vatandaşlar tarafından rağbet görmesini sağladık. Gaziantep'te resim sanatını biz başlattık. Güzel Sanatlar Fakültesi'nden gelen öğrencilere bu resim sanatı hakkında bir şeyler öğretmeyi çabaladım. Bize bu mesleği devam ettirmemiz için birçok söz veren oldu. Ancak bir türlü nasip olmadı” dedi.

Resimle dokumacılığı birleştirerek dokumacılığa farklı bir boyut kazandırdığını kaydeden Kilimci Ressam Süleyman Ercan, “Kendi mesleğime dönüp tasarladığım fikirlerim mesleğimize yansıttık. Ondan sonra ‘Ressam Kilimci Süleyman Usta’ olduk. Talebeleri yetiştirecek imkânım ve gücüm kalmadı. Ancak bazı şehirlerde kadınlara dokumacılık mesleği ile ilgili bilgiler verdim. Resim ile dokumacılığı birleştirerek dokumacılığa farklı bir boyut kazandırdım” diye konuştu.

Ercan 75 yaşına gelmiş olmanın verdiği hayat tecrübesini yazdığı kitaplarla ve Gaziantep şivesiyle yazdığı şiirlerle kalıcı hale getirmiş ve gelecek nesillerin geleneksel kültürümüze saygı göstermelerini ve duyarlı olmalarını istiyor.

Ercan , turistlerin ürünlerine yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

AHMET ÖZER

GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel O'nun Fırçası İplikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement