Onun Kalbi Rumeli'de Kaldı - Son Dakika
Yerel

Onun Kalbi Rumeli'de Kaldı

Onun Kalbi Rumeli\'de Kaldı

İzmirli Emekli Öğretmen Firdevs Tuncay, Yunanistan'dan Türkiye'ye göç eden ailesinin yaşadığı dramı, 'Kalbim Rumeli'de Kaldı' adlı kitabında anlattı.

16.10.2013 09:41  Güncelleme: 10:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmirli Emekli Öğretmen Firdevs Tuncay, mübadele ile Yunanistan'dan Türkiye'ye göç edip Ödemiş'e yerleşen varlıklı ailesinin yaşadığı dramı, "Kalbim Rumeli'de kaldı" adlı kitabi ile ölümsüzleştirdi.

Dedelerinin Selanik ve Kavala eşrafından olduğunu, ailesinin Balkan Harbi sonrası Yunan zulmünden kaçarak Türkiye'ye geldiğini hatırlatan yazar Firdevs Tuncay, "Büyük sıkıntılar çektiklerini bana büyüklerim anlatırdı. Tütün işi ile uğraşan büyük dedem ve ailem, Yunanlıların baskısı ile tüm malvarlıklarını Kavala'da bırakarak Türkiye'ye kaçmışlar. Kaçış süreci tam bir dramı yansıtıyor. Yokluklar, ölüm korkusu, hastalıklar peşlerini bırakmamış. Tavsiye üzerine de Ödemiş'e yerleşmişler. Yaşanmış bu gerçek dramı ben büyüklerimden dinleyerek büyüdüm. Bu da benim içimde bir ukde olarak kaldı. Unutulup gitsin istemedim. Mesleğim olan öğretmenlikten emekli olduktan sonra, oturup yüzlerce belge ve ailemin yadiğarı siyah-beyaz fotoğrafları derleyerek, "Kalbim Rumeli'de kaldı" kitabını yazdım. Bu kitap tam bir belgesel niteliğindedir ve genç nesillere ibretlik bir hikayeyi anlatmaktadır. Zira bu zulmün unutulmasını istemiyorum. Militarist bir yapım olmamasına rağmen, eğer ders alınmazsa tarihin tekerrür etmesinden korkarım" dedi.

Memleketi Ödemiş'te açılan milli fuarda, Ödemiş Belediyesi'nin destekleriyle imza günü düzenleyen Firdevs Tuncay'ın "Kalbim Rumeli'de kaldı" adlı gerçek hayat hikayesini dile getiren kitabında, Yunan zulmünden kaçan Kavala'nin tütün ticareti yapan bu varlıklı ailesinin, bir anda nasıl yok yoksul ve vatansız kaldıkları, ardından Türkiye'nin kendilerini kabul etmesiyle, İzmir Ödemiş'te yepyeni bir hayat kurmalarının öyküsü anlatılıyor. Birinci baskısı tükenen kitabın ikinci baskısı için hazırlıklar sürüyor. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Onun Kalbi Rumeli'de Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement