Obama: IŞİD'i Ortadan Kaldıracağız - Son Dakika
Güncel

Obama: IŞİD'i Ortadan Kaldıracağız

Obama: IŞİD\'i Ortadan Kaldıracağız

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD terör örgütüyle ilgili; " IŞİD'i gerileteceğiz sonra tamamen ortadan kaldıracağız" dedi.

05.09.2014 21:42  Güncelleme: 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Galler'de yapılan NATO Zirvesi'nin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili görüşme gerçekleştiren Amerika Birleşik Devleti Başkanı Barack Obama, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. IŞİD ile ilgili olarak yöneltilen bir soru için Obama, IŞİD ile mücadele konusunda Sünni ülkelerden destek isteyerek, "Bölgede savaşmakta olan peşmergelere ve Iraklı askeri güçlere yönelik olarak sunduğumuz istihbari destek ve askeri teçhizat desteğimiz var. Burada Arap ülkelerinin sürece dahil olması çok önemli. Özellikle de Sünni çoğunluğa sahip olan ülkelerin dahil olması çok önemli. Sünni devletlerin bunun gerçek Sünni İslam olmadığını bizimle ortaklaşa hareket ederek göstermeleri gerekiyor. İlk etapta IŞİD'i gerileteceğiz sonra tamamen ortadan kaldıracağız" dedi.

BU TERÖRİST TEHDİTE KARŞI ASKERİ ÇABALARIMIZI ARTTIRACAĞIZ

Afganistan ile ilgili konuşan Obama, "Biz Avrupa'nın ötesinde Afganistan'ın güvenliğini sağlamak üzere burada bulunan bütün Amerikalıları da takdirle karşılıyoruz. NATO'da Afganistan görevi 2 ay içerisinde son bulacak. Ancak Afganistan'ın güvenlik güçlerine yönelik desteğimiz de devam edecek. Her iki cumhurbaşkanı adayı da iki taraflı güvenlik anlaşması imzalamayı kabul ettiler. Bu da iki taraflı iş birliğimizin devam edeceği anlamına geliyor. Ancak tabi ki cumhurbaşkanlığı seçimleri neticelenmeli. Bu sonucun gerçekleşmesi için her iki adayı da desteklemeye devam ediyoruz. Ancak seçimlerin düzgün bir şekilde sonuçlanması sonucunda Afganistan'la olan iş birliğimiz devam edecektir. Aynı zamanda NATO'nun üyeliği de bizim yüksek standartlarımızı karşılayan üyelere adaylara açıktır. Biz küresel güvenliği arttırmak üzere Afganistan'da bizlerle birlikte iş birliği yapmış olan üyelerle birlikte desteğimizi sürdürüyoruz. Bizim amacımız yepyeni bir inisiyatif geliştirmek ve ülkelerin savunma kapasitelerini arttırmak. Moldovya, Gürcistan, Libya gibi ülkelerin bu listede ilk sıralarda yer aldığını hatırlatmak istiyorum. Aynı zaman NATO müttefikleri IŞİD'in ortaya koymuş olduğu tehdidi bertaraf etmek üzere bir iş birliğine gidiyor. Irak'ta zaten bu iş birliği ile ilgili çeşitli adımlar attık. Iraklı ortaklarımızla birlikte onların savunma hatlarının güçlendirilmesi konusunda Amerika çeşitli adımlar attı. Bundan sonra ön saflarda yer alan NATO müttefik ortaklarımızın bu terörist tehdide karşı mücadele edebilmesi için hem insani çabalarımızı hem diplomatik çabalarımızı hem de savaşa yönelik askeri çabalarımızı arttıracağız. Bizim amacımız IŞİD'in durdurulması ve kan kaybına uğratılmasıdır" ifadelerini kullandı. RUSYA UKRAYNA'NIN EGEMENLİĞİNE SAYGI GÖSTERMEK DURUMUNDA

'Ukrayna'da yaşanan gelişmeleri ile ilgili olarak ateşkes hayata geçecek olursa Rusya'ya uygulamakta olduğunuz yaptırımları kaldıracak mısınız?' sorusu üzerine Obama şunları söyledi: "Ateşkes anlaşması ile ilgili olarak tabi ki ümit varız. Ancak geçmişteki tecrübelere dayanarak biraz temkinli yaklaştığımızı da ifade edeyim. Ayrılıkçılar tabi ki anlaşmanın gereklerini yerine getirmek zorunda. Rusya da Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermek durumunda. Biz gelişmeleri takip edeceğiz. Bizim yaptırımlar açısından mevcut durumu gözden geçirmemiz gerekiyor, ama diğer taraftan da eğer plan uygulamaya geçerse bu yaptırımların geleceğini takip ederek belirlememiz gerekiyor. Bu aşamada ateşkesin ilan edilmiş olmasının sebebi zaten hali hazırda uygulanmakta olan yaptırımlar ve gelecekte uygulanması muhtemel olan yaptırımlardır. Bu yaptırımlar ciddi bir şekilde Rusya ekonomisi etkilemiştir. Rusya'yı dünya ekonomisinden tecrit etmiştir. Büyük ülkeler küçük ülkeleri siyasetlerini değiştirmeleri konusunda abluka altına alamazlar. Ben Ukrayna'da gerçekleşen bu kriz boyunca ortaya konan adımlardan dolayı çok mutluyum ve ABD de burada çok aktif bir rol üstlenmiştir."

RUSYA, UKRAYNA ÜZERİNDE SALDIRMA POLİTİKASI UYGULADIĞI TAKDİRDE NATO BU KONUDA ADIMLARI ARTTIRMAYA KARARLIDIR

Acil Müdahale Kuvvetleri ile ilgili yöneltilen soruya Obama, " Varşova'da 1 milyar dolarlık bir insiyatif tahahüdünde bulunmuştuk. Bu bütçenin bir bölümü sözünü ettiğim hazırlık eylem planının uygulanmasına tahsis edilecek. Rotasyon bazlı bir çalışma olacak. Personel rotasyonlu bir şekilde konuşlandırılacak. Baltık ülkelerine konuşlandırılması söz konusu. Diğer ortaklarımızın da desteği ile hava kuvvetlerini de arttıracağız. Asıl önemli olan husus şu; NATO Rusya'nın ortaya koyduğu politika karşısında çok kararlı bir tutum ortaya koydu. Rusya, Ukrayna üzerinde herhangi bir saldırma politikası uyguladığı takdirde NATO bu konuda adımlarını arttırmaya kararlıdır" diye yanıt verdi.

SÜNNİ ÜLKELERİN IŞİD'İN GERÇEK SÜNNİ İSLAM OLMADIĞINI BİZE DESTEK VEREREK GÖSTERMELERİ GEREKİYOR

'IŞİD'in karşısında İran ve Yemen gibi ülkelerin rolünün ne olabileceği ve bu konuda zirveden ne gibi somut planlarla ayrılıyorsunuz' sorusu üzerine Obama, "Geçtiğimiz son 2 gün içerisinde çok ciddi bir tehdit unsuru olduğuna ilişkin NATO üye ülkelerini çok ciddi bir biçimde tehdit ettiğine ilişkin bir fikir birliği vardı. Buna yönelik bir eylem geliştirmemiz gerektiğine ilişkin de oy birliğine vardık. Burada oynamamız gereken kritik bir rol olduğu konusunda bu vahşi örgütü bölgede kaosa yol açan bu örgütü geriletmemiz gerektiği konusunda herhangi bir soru işareti yoktu. IŞİD bölgede hali hazırda ciddi bir biçimde sorun olmasının yanı sıra NATO ülkeleri açısından da bir tehdit anlamına geliyor. IŞİD gibi tamamen ortadan kaldırmamız gerektiği konusunda bir fikir birliği vardı. Irak'ta şimdiye dek 100 kadar saldırı gerçekleştirdik zaten IŞİD'i geriletmeye yönelik olarak. IŞİD'in askeri imkanlarını önemli bir biçimde hasara uğrattık. Bölgede savaşmakta olan peşmergelere ve Iraklı askeri güçlere yönelik olarak sunduğumuz istihbari destek ve askeri teçhizat desteğimiz var. Burada Arap ülkelerinin sürece dahil olması çok önemli. Özellikle de Sünni çoğunluğa sahip olan ülkelerin dahil olması çok önemli. Sünni devletlerin bunun gerçek Sünni İslam olmadığını bizimle ortaklaşa hareket ederek göstermeleri gerekiyor. Irak'taki tecrübelerimizden şunu öğrendik; IŞİD'in gerçekten çok ciddi kabiliyetleri var. Terörist taktikleri geleneksel askeri taktiklerle ciddi bir şekilde bütünleştirip saldırabiliyorlar. Iraklı güvenlik güçlerini, peşmergeleri güçlendirmek için adımlar atmamız gerektiğini fark ettik. İlk etapta IŞİD'i gerileteceğiz sonra tamamen ortadan kaldıracağız. Aynen El Kaide'ye yaptığımız gibi" dedi.

BU KADAR GENİŞ BİR COĞRAFYAYA YAYILMIŞ BİR ÖRGÜTÜ ANCAK İMHA EDEREK KONTROL ALTINA ALABİLİRİZ

IŞİD'e karşı tamamen bir imha planı mı olduğu sorulan Obama şunları kaydetti: "Açıkçası bu kadar geniş bir coğrafyaya yayılmış bir örgütü çevreleme politikası ile kontrol altına almanız mümkün değil. Bu kadar çok insanın hayatını olumsuz etkilemiş, pek çok masumu öldürmüş, pek çok kadını köleleştirmiş bir örgütü çevreleme politikası ile kontrol altında tutamazsınız. Tek yapabileceğiniz şey bunları tamamen dağıtmak. Bu örgütü tamamen ortadan kaldırmaktır. El Kaide ile yaşadığımız tecrübeye bakın. İlk olarak onların geri çekilmesini sağlarsınız. Daha sonra sistematik olarak onların elindeki imkanları, kabiliyetleri azaltırsınız. Faaliyet alanlarını yavaş yavaş dağıtırsınız. Daha sonra yavaş yavaş liderlerini kontrol altında tutar, devreden çıkarırsınız. Bu örgütler aslında çeşitli yerlerde hala faaliyetlerini sürdürmeye çalışan örgütlerin kalıntılarının toplanmış halidir. El Kaide'nin kalıntıları ya da El Şebab'ın Somali'deki kalıntılarını biz görüyoruz aslında IŞİD'de. Bu kadar geniş bir coğrafyaya yayılmış bir örgütü ancak tamamen imha ederek kontrol altına alabiliriz. Hedefimiz de bu."

AMERİKAN ASKERİ BİRLİKLERİ SURİYE'YE KONUŞLANDIRMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ

Suriye ile ilgili değerlendirmede bulunan Barack Obama, "Suriye'de olup bitenlere bakacak olursak bizler, Amerika'nın askeri birliklerini karadan Suriye'ye konuşlandırmayı düşünmüyoruz. Suriye'nin içinde çatışmaya konu olan bölgelere herhangi bir Amerikan askeri göndermeyeceğiz. Bu bizim hedefimize ulaşmamız konusunda da işe yaramayacaktır. Burada biz bir koalisyon çerçevesinde hareket etmek istiyoruz. Suriye'nin içerisindeki çeşitli kuvvetlerle de birlikte çalışmaya alışkınız. Suriye'de IŞİD'le mücadele etmekte olan Suriye'deki çeşitli kuvvetlerin teçhizat ve insan desteğine ihtiyaçları var. Ancak Amerikan kuvvetleri IŞİD'i zor durumda bırakmak isteyen devletler Suriye'deki kara kuvvetlerine destek olmaya hazırlar" diye konuştu. - Newport

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Obama: IŞİD'i Ortadan Kaldıracağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.


Advertisement