Obama: Saldırı Pozisyonuna Geldik - Son Dakika
Güncel

Obama: Saldırı Pozisyonuna Geldik

Obama: Saldırı Pozisyonuna Geldik

ABD Başkanı Barack Obama, Irak’a yeni askeri danışmanlar göndermeleri kararının, IŞİD’in ivmesini yavaşlatma aşamasından örgüte karşı saldırı aşamasına geçildiği anlamına geldiğini söyledi.

10.11.2014 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Obama, Cuma günü 1500 askeri danışmanın daha Irak'a gönderilmesine ilişkin aldığı kararın IŞİD'e karşı mücadelede yeni bir aşamaya geçiş anlamı taşıdığını belirtti.

Amerikan CBS televizyonuna verdiği mülakatta Obama, "İlk aşama Irak'ta güvenilir ve kapsayıcı bir hükümete sahip olmaktı, bunu gerçekleştirdik. Şimdi IŞİD'in ivmesinin yavaşlatmaktan ziyade örgüte karşı saldırıyı hayata geçirme pozisyonuna geldik" ifadesini kullandı.

Başkan Obama, ülkesinin liderliğindeki koalisyonun gerçekleştirdiği hava saldırılarının IŞİD'in zayıflatılması ve ilerleyişinin durdurulması konusunda çok etkili olduğunu belirterek, Irak kara birliklerinin de destek vermesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Barack Obama, bölgeye daha fazla güç göndermeyi ihtimal dışı tutmadı ama 'muharip güç' göndermeyeceklerini tekrar vurguladı.

Irak hükümeti Cumartesi günü yaptığı açıklamada, IŞİD'e karşı mücadelede Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerinden Irak birliklerini silahlandırmaları ve eğitmelerini talep etmişti. Irak hükümeti, Obama'nın göndermeyi kararlaştırdığı yeni askeri danışmanların kendi talebi üzerine gönderileceğini de vurguladı.

Sünni alimlerden tepki

Irak'ın en önemli Sünni oluşumlarından olan Irak Alimler Birliği, yayınladığı açıklamada ABD'nin 'teröre karşı savaş' gerekçesiyle yeni askeri danışmanlar göndermesinden kaygı duyduğunu dile getirdi.

Alimler Birliği, ABD'nin aşamalı olarak ülkeyi işgalini gerekçelendirdiğini de vurguladı ve "Irak'daki sorunun özü, işgal ve onun hala tüm Iraklıların problemi olmaya devam eden siyasi projesidir. İşgal aynı zamanda ülkedeki İran egemenliğinin pekişmesinin de sebebidir" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'a bin 500 asker daha gönderilmesi için orduya yetki verdi. Yeni gönderilecek askerlerle birlikte Irak'taki Amerikan askerlerinin sayısı 3 bin civarına ulaşacak.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, Amerikan ordusunun IŞİD ile mücadele eden Irak ordusuna desteğini önümüzdeki haftalarda arttıracağı duyuruldu.

Kaynak: Al Jazeera, AFP

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Obama: Saldırı Pozisyonuna Geldik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement