Öcalan'dan KCK ve Hükümete: Kabul Edilmezse Çekilirim - Son Dakika
Güncel

Öcalan'dan KCK ve Hükümete: Kabul Edilmezse Çekilirim

Öcalan, hükümete ve KCK'ya uyarıda bulunarak, "Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı"nın kabul edilmemesi halinde çekileceğini söyledi.

03.12.2014 14:15  Güncelleme: 14:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PKK lideri Abdullah Öcalan ile HDP'nin İmralı heyeti arasında yapılan görüşmede Öcalan'ın heyete sunduğu, "Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı", İmralı'nın talebi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da gönderildi. İddiaya göre Öcalan, hükümete ve KCK'ya uyarıda bulunarak, taslağın kabul edilmemesi halinde kendisinin süreçten çekileceğini heyete söyledi. Hükümet ve KCK yetkilleri ile görüşecek olan heyet, kararları Öcalan'a aktaracak. Öcalan ile İmralı heyetinin görüşmelerinden oluşan tutanak ise KCK yönetimine gönderildi.

"HÜKÜMETİ CİDDİYETE DAVET EDİN"

Aralarında DTK Eş Başkanı Hatip Dicle'nin de yer aldığı genişletilmiş İmralı heyeti, Öcalan ile geçtiğimiz hafta sürecin geleceğini etkileyecek önemli bir görüşmeye imza attı. 4 saat süren görüşmenin büyük bir bölümünün Öcalan'ın hazırladığı dört başlık ve 66 maddeden oluşan taslağa ayrıldığı öğrenildi. Öcalan, taslağın hükümet ve KCK'ya aktarıldıktan sonra kamuoyuna açıklanıp tartışılmasını istedi. Öcalan görüşmede heyete, daha çok hükümete aktarılmasına yönelik mesajlar verdi. Öcalan, hükümetin yasal zemine ilişkin adımlar atması gerektiğini belirtirken, "1 Eylül 2013'te çözüme yönelik dört maddeden oluşan yasal düzenleme önermiştim. Ancak bunların uygulanmadığını gördük. Hükümet bunun aksine 11 saatlik MGK toplantıları yaparak, bu kararları onayladı ve savaş tezkereleri kabul edildi. Kobani bu planları bozunca yeniden sürece döndüler. Hükümeti ciddiyete davet edin. Çözümden yanalarsa biz buradayız." dedi.

Öcalan, çözüm sürecini yasal zemine oturtan kanunun ete kemiğe bürünmesi durumunda kamu düzeninin sağlanmasına ilişkin adımların atılabileceğini söyledi. Öcalan ayrıca heyete, hükümetin 1 Eylül 2013'te atması gereken adımlar arasında seçim ve siyasi partiler kanunu, TMK, CMK, hasta tutsaklar ve içerdeki tutuklu hükümlülerin serbest kalmasını sağlayacak düzenlemelerin olduğunu da hatırlattı. Öcalan'ın hazırladığı taslağın hükümet ve KCK yetkililerine sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanması konusunda İmralı'da yapılan görüşmelerde mutabakata varıldığı öğrenildi.

HÜKÜMETTEN HENÜZ YANIT YOK

Öcalan ile heyetin yaptığı görüşmenin ardından HDP heyeti basına yansıtmadan pazar günü hükümet ile görüştü. Görüşmede taslak, Öcalan'ın isteği doğrultusunda Erdoğan ve Davutoğlu'na sunulmak üzere hükümet heyetine verildi. Hükümet ise, taslağa ilişkin henüz yanıt vermedi.

KANDİL'E SUNULDU

HDP, diğer taraftan kendi arasında toplanarak, süreçte yaşanan yeni duruma ilişkin değerlendirme yaptı. HDP heyeti, vekilleri de bilgilendirmesinin ardından Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'dan yeniden randevu talebinde bulundu. Talep doğrultusunda görüşmenin bugün yapılması bekleniyor. Hükümet ile HDP arasında önümüzdeki günlerde yapılacak olan görüşmede hükümet, taslağa ilişkin net tavrını heyete iletecek. HDP heyetinin Öcalan ile yaptığı görüşme tutanak haline getirilerek HDP yetkililerince Kandil'e götürüldü. Kandil'de KCK yetkilileri, Öcalan'ın hazırladığı taslak ve heyetin yolladığı görüşme tutanaklarını okuyarak tavrını belirleyecek. Heyet, hükümet yetkilileri ile görüşmesinden aldığı yanıtla birlikte Kandil'e giderek KCK yetkilileri ile görüşecek.

TASLAĞIN TAMAMI AÇIKLANACAK

Kandil'de yapılacak görüşmelerin ardından heyet, yeniden Türkiye'ye dönerek taslağın geri kalan bölümlerini açıklayacak. Taslağın açıklanmasının ardından ise heyet, yeniden İmralı'ya giderek Öcalan ile görüşecek. Tarafların taslağa olumlu yaklaşması durumunda Öcalan, heyet aracılığı ile müzakere sürecinin başladığını duyuracak. Öcalan'ın bu görüşmede silahlı mücadelenin geçmişine vurgu yapıp, artık demokratik siyasetin önünün açılması gerektiğini, bu kapsamda adımların atılacağı yönünde mesaj vermesi bekleniyor.

FİDAN'LA GÖRÜŞECEKLER

Öcalan'ın çözüme ilişkin taslak metnini hükümete aktaran HDP heyeti, Kandil'e gitmeden önce cuma günü son görüşmesini MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile yapacak. Fidan ile heyet arasında çözüm sürecinin bundan sonraki aşamaları, Öcalan'ın çözüme ilişkin projesi kapsamlı olarak tartışılacak. Fidan ile yapılan görüşme büyük önem taşıyor. Heyet, sürecin gidişatı konusunda Öcalan'ın ortaya koyduğu taslağa ilişkin Fidan'ın görüşlerini, daha sonra Kandil ile paylaşacak. Bu görüşmede Fidan'ın HDP heyeti aracılığıyla Kandil'e ileteceği mesaj sürecin gidişatı açısından büyük önem arzediyor. Bu kapsamda heyet Öcalan ile yaptığı görüşmeyi Fidan ile enine boyuna tartışacağı öğrenildi.

Öcalan\'dan KCK ve Hükümete: Kabul Edilmezse Çekilirim
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Öcalan'dan KCK ve Hükümete: Kabul Edilmezse Çekilirim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (26)

  • kürt kızı qumri: ben kürt kızıyım. kocam mhp il başkanı. oğlum okullarında reis. ben de türk kürt kardeştir ayırım yapan kalleştir diyorum 44 28 Yanıtla
  • vatan: allah bu ülkeyi bu hale düşürenlerin belasını versin 36 13 Yanıtla
  • Doğan Görünümlü Şahin: İtle Yatan Bitle Kalkar, , , , , , 37 6 Yanıtla
  • VATANDAŞ: :((( NERDEN NEREYEAllah'ım sen memleketime zeval verme bu gidişata bir dur de. tek güvencemiz sensin. AMİN 30 12 Yanıtla
  • TÜRKSEVER: ÖCALANIN TÜRKİYE NİN DEMOKRATİKLEŞMESİNDEN BAŞKA HİÇBİR DERDİ YOK. . . BUNU HERKES GÖRECEK. . . ANCAK ÖCALANIN DEĞERİ O ZAMAN ANLAŞILACAK 13 28 Yanıtla
  • tax: Ölümüne akp hdp bdp=pkk birlikte bah nasil güzel paylasiyorlar pardon Türkiyeyi bölüyorlar iyi uykular türkiyem. 26 9 Yanıtla
  • cekil: cekil ulan, nerde inceyse orda kopsun, seni zaten takanmi var, formalite icabi gelip gidiyorlar 16 10 Yanıtla son dakika .com: Karşında baban varken sakın bir daha sesini yükseltme 3 0
  • Herseyyalan: Memlekette sıkıntı yok bunlar hep eski dönemdeki pisliklerdir simdi abdullah Öcalan ve akp bu pisliyi temizlemeye çalışıyorlar. Malesef vatan millet bayrak diye yillarca insanlari kaldırıp birbirone düşünenler bugun bu BARISTAN ve COZUM Surecinden rahatsizlar.yaziklar olsun ikiyuzlu insanlara.. 13 11 Yanıtla
  • kebapci: Bebek katili çekilde görelim ne olacakmış 14 10 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu
    01:03 Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu

    Londra Oyun Festivali kapsamında Türk ve İngiliz girişimciler, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde düzenlenen bir resepsiyonda bir araya geldi. Büyükelçi Osman Koray Ertaş'ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, festival başkanı Michael French, Women in Games Türkiye Kurucusu Simay Dinç ve önemli oyun firmalarının temsilcileri katıldı. Büyükelçi Ertaş, Türk oyun sektörünün önemli başarılara imza attığını belirterek, Türkiye'nin küresel oyun sektörüne destekler sağladığını vurguladı. İki ülke arasındaki işbirliklerinin artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

  • Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası
    01:00 Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası

    Ardahan'ın Göle ilçesinde, ata taşıyabileceğinden fazla yük yükleyerek eziyet eden 2 kişiye 14 bin 432 lira para cezası uygulandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine harekete geçen yetkililer, şüphelileri tespit ederek cezai işlem uyguladı.

  • Avrupa 2.'si boksör memleketi Niğde'de coşkuyla karşılandı
    00:56 Avrupa 2.'si boksör memleketi Niğde'de coşkuyla karşılandı

    Hırvatistan'da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda Avrupa 2.'si olan milli sporcu Emine Kılınç, memleketi Niğde'ye döndü. Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, Niğde'de coşkuyla karşılandı. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen Kılınç, daha iyi çalışarak gelecek şampiyonalara hazırlanacak.

  • Ordu'da 3 Katlı Binada Yangın: 5 Kişi Dumandan Etkilendi
    00:49 Ordu'da 3 Katlı Binada Yangın: 5 Kişi Dumandan Etkilendi

    Ordu'nun Altınordu ilçesinde, 3 katlı bir binanın zemin katında çıkan yangın sonucunda 13 kişi tahliye edildi. Yangından etkilenen 5 kişi hastaneye kaldırıldı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı ve polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Aliağa Belediye Meclisi 2024-2029 dönemi için toplandı
    00:42 Aliağa Belediye Meclisi 2024-2029 dönemi için toplandı

    Aliağa Belediye Meclisi, 2024-2029 dönemi için ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis başkan vekilleri, katip üyeler, encümen üyeleri ve komisyon üyelerinin seçimi yapıldı.

  • Kadıköy'de direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü park halindeki araca böyle çarptı
    00:40 Kadıköy'de direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü park halindeki araca böyle çarptı

    Kadıköy'de seyir halindeki otomobilin sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek önce park halindeki otomobile çarptı, ardından da takla attı. Kazada bir kişi hafif şekilde yaralandı. Kaza anı ise güvenlik kamerasına anbean yansıdı.


Advertisement