Öcalan'dan Müzakere Dileği - Son Dakika
Güncel

Öcalan'dan Müzakere Dileği

Öcalan\'dan Müzakere Dileği

PKK'nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan aynı zamanda vasisi olan avukatı Mazlum Dinç ile görüştü.

05.08.2014 08:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapis cezasını çeken PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatı Mazlum Dinç ve diğer hükümlülerden Cumali Karsu'nun kardeşi Pervin Oduncu, Şeyhmus Poyraz'ın oğlu Mazlum Poyraz ile kardeşi Mehmet Poyraz, sabah saatlerinde gittikleri adadan döndü.

Avukat Mazlum Dinç, Öcalan'ın kendisine, "Artık sabır taşı çatlamıştır. Dilerim ki bir hafta içerisinde müzakere süreci başlar" dediğini söyledi. "Öcalan'ın ayrıca diyalog sürecinden müzakere sürecine geçilmemesinden rahatsız olduğunu" ifade eden Dinç'in ifadeleri şöyle:

"Görüşmemizde Öcalan, 'Hala hükümet, devlet HES'ler, barajlar, kalekollar inşa etmektedir' dedi. Burada sürecin bu şekilde ilerleyemeyeceğini hatta güvenlik gerekçesiyle yapılan HES'lerin ve barajları, bunların en büyüğü olan Ilısu ve Silvan barajını Hiroşima ve Nagazaki'deki olaya benzetti. Çünkü bunların hiçbir ekonomik değeri yok. Buna son verilmesi gerektiğini söyledi."

Demirtaş'a destek mesajı

Avukatı, Öcalan, ilk turu 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili ise herkesi HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş için çalışmaya çağırdığını söyledi.

"Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik HDP'nin ciddi bir proje olduğunu, Türkiye'nin demokratik siyaseti açısından ciddi ve tek alternatif olduğunu, Selahattin Demirtaş'ın alacağı başarının çözüm ve müzakere sürecinin başlaması açısından da çok büyük bir önemi olduğunu ifade etti. Herkesi bu çözüm sürecine aktif şekilde katılmasını ve Selahattin Demirtaş'ın başarısı için çalışmaya davet etti."

"Seçim malzemesi yapılıyor"

Dinç, bir gazetecinin sorusu üzerine, Öcalan'ın seçim sürecinin AK Parti tarafından "seçim malzemesi" yapıldığını söylediğini de iletti. "Aslında direkt Sayın Öcalan bunu eleştiriyor. Çözüm sürecinin AKP tarafından seçim malzemesi olarak kullanılması seçim endeksli yaklaşılmasını ciddi şekilde eleştirdi. Kabul edilemez bir durum olduğunu ortaya koyuyor. Çok da seçime endekslememek gerekir. Kendi içerisinde çok da uzun süre sürecin, bir an önce müzakerenin başlaması gerektiğini ifade ediyor" dedi.

"Bir hafta içerisinde başlamazsa, ondan sonrası için konuştunuz mu?" sorusunu ise Dinç, "Öcalan aslında barışın yürütücüsü. Türkiye'de yıllardır devam eden akan kanın durması ve köklü olan Kürt sorununun demokratik çözümü için barışçıl yollarla çözümü için aslında çaba içerisinde. Bu kanallar açılmadıktan sonra aslında Öcalan'ın ifade edebileceği çok da fazla bir şey yok" şeklinde yanıtladı.

"Bir an önce koşulları düzeltilmeli"

Avukatı Mazlum Dinç, Öcalan'ın cezaevi şartlarının da kötü olduğunu ve ciddi sağlık sorunları olduğunu savundu:

"Sağlığından, güvenliğinden hatta özgürlüğünden ve biz sorumluyuz. Öcalan'ın aslında sağlık sorunları devam ediyor. Bu koşulların başlı başına var olan süreçte üstlendiği rolünü tam olarak yerine getirmede çok zorlandığını gördük. Bir an önce Öcalan'ın koşullarının da düzeltilmesi gerekiyor. Çok ciddi sağlık sorunlarını gözlemliyoruz. Bu noktada, böylesi süreçte temel aktör olduğu için bir an önce koşullarının da düzeltilmeye gidilmesi gerekiyor."

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Öcalan'dan Müzakere Dileği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement