Öcalan'ın Kaleme Aldığı 3 Mektupla Çözüm Süreci - Son Dakika
Güncel

Öcalan'ın Kaleme Aldığı 3 Mektupla Çözüm Süreci

Öcalan'ın son üç mektubu sürecin gidişatını ortaya koyuyor. 2013'te geri çekilme çağrısı vardı. Öcalan'ın 2014 mektubunda tereddüt hakimdi. 2015'te ise kongre çağrısı var.

21.03.2015 15:42  Güncelleme: 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İmralı'da yatan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın son üç Nevruz'da Diyarbakır'da okunan mesajları, sürecin gidişatını ortaya koyuyor. 2013'te geri çekilme çargısı ile süreci ilan eden Öcalan'ın 2014 mektubunda tereddüt hakimdi. 2015'te ise süreçte yeni dönemin işaretleri dikkat çekti.

Çözüm süreci başladıktan sonra Abdullah Öcalan'ın 2013 Nevruz'unda Diyarbakır'da okunan ilk mesajı 'Türkiye'deki PKK'lılara geri çekilme' çağrısı içeriyordu. Sonsındaki mektupta hükümete çağrı ve tereddüt hakimken 2015'te silahsızlan ve yeni dönem mesajları vardı.

2013'TE SİLAH BIRAKMA

Sık sık "Yeni bir dönem başlıyor" vurgusu yaptığı mesajında Öcalan, geri çekilme çağrısının zeminini ise şu sözlerle anlatmıştı:

"Silahlı direniş sürecinden, demokratik siyaset sürecine kapı açılıyor. Artık silahlar sussun, fikirler ve siyaset konuşsun noktasına geldik. silah değil, siyaset öne çıkıyor. Artık silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir. Bu bir son değil, yeni bir başlangıçtır. Bu mücadeleyi bırakma değil, daha farklı bir mücadeleyi başlatmadır."

Geri çekilme çağrısı dışında o mesajdan akıllarda kalan İslam bayrağı altında ortak yaşam vurgusu ve "Misak-ı Milli'ye aykırı olarak parçalanmış ve bugün Suriye ve Irak Arap Cumhuriyetinde ağır sorunlar ve çatışmalar içinde yaşamaya mahkum edilen Kürtleri, Türkmenleri, Asurileri ve Arapları birleşik bir 'Milli Dayanışma ve Barış Konferansı' temelinde kendi gerçeklerini tartışmaya çağrılıyorum" sözleriydi.

2013 mesajı bir ilkti ve her cümlesi Çözüm Süreci açısından anlamlı bulunmuştu. Ancak 2013'te Öcalan'ın verdiği bu mesajdan sonra sadece süreç için değil tüm Türkiye açısından önemli gerilim alanları ortaya çıktı.

Önce Gezi olayları ardından 17 ve 25 Aralık soruşturmaları sürecin ilerleyişini yavaşlattı. Önce geri çekilme durdu, sürecin görünen ve gidişatın anlaşılmasını sağlayan tek göstergesi niteliğindeki HDP- Hükümet görüşmeleri aksamaya ve bazı sorunlara takılmaya başladı.

Karşılıklı güven bunalımı yaşanırken 2013 Nevruz'unda okunan mesajla ilan edilen süreçte ikinci Nevruz yaklaştı. Çünkü artık Nevruz süreç açısından önemli bir milattı. Gözler Öcalan'ın 2014 Nevruz'unda vereceği mesajdaydı.

2014'TE HÜKÜMETE ÇAĞRI

Diyarbakır'da Nevruz alanında okunan yeni mesajda bu defa yaşanan sorunların yansımaları vardı. Öcalan, 2014 mesajında "Tarih bize göstermiştir ki eğer kararlı bir barış önderliği sergilenemezse tarihsel sorunlar bildiğini okur ve genellikle çok kayıplı dönüşümlerle cevaplarını üretirler. Önümüzde en yakıcı bir şekilde cevap bekleyen şey, birbirlerini tekrarlayan darbelerle mi yoksa tam ve radikal bir demokrasiyle mi yola devam edeceğimiz sorusudur." dedi sonra da müzakerelere geçilmesi talebini dile getirdi: Gelinen noktada müzakere sistematiği için yasal bir çerçeve kaçınılmaz olmuştur.

2014 Nevruz'undan sonra çözüm sürecinde sorunlar devam etti. Türkiye iki seçim geçirdi; yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Ardından ise en önemli dönüm noktası yaşandı, Kobani'nin IŞİD tarafından işgaliyle başlayan 6-7 Ekim olayları. Görüşmeler kesildi, tarafların yeniden masaya oturmasına kadar yaşanan sancılı süreçlerden sonra çözüm süreci net bir çağrı ve 2013 Nevruz'u kadar anlam yüklenen Dolmabahçe açıklamasıyla yeniden canlandı. Öcalan, PKK'ya silah bırakma kararı almak üzere kongreyi toplayın çağrısı yaptı.

Ve yeniden Nevruz yaklaşırken Öcalan'ın Nevruz'da farklı bir mesaj verip vermeyeceği tartışılmaya başlandı. Hükümet, Öcalan'ın silah bırakma için toplanacak kongrenin tarihini net olarak belirlemesini istedi. HDP kanadı ise Sekretarya ve İzleme Heyeti'nin devreye girmesini, yani Öcalan'ın 2014'te çağrısını yaptığı müzakere sürecinin başlamasını. Sekretarya oluşturuldu, yeni mahkumlar adaya gitti ama İzleme Heyeti'nde yer alan isimler konusunda büyük ölçüde uzlaşma sağlanmış olsa da heyet adaya gitmedi. Hükümet kanadından da HDP kanadından da gelen ortak bilgiler, heyetin bir hafta sonra adaya gideceği yönündeydi.

HDP'nin İmralı heyeti adaya gidip Öcalan'ın mesajını aldıktan sonra ise süreçte yeni bir sürpriz daha yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzleme Heyeti'ne olumlu bakmadığını açıkladı.

2015'TE KONGRE ÇAĞRISI

Öcalan'ın Cumhurbaşkanı'nın bu açıklamasından bir gün önce verdiği mesaj Diyarbakır Nevruzu'nda okundu. Bu defa sadece 2 sayfadan oluşan mesajda hükümetin beklediği kongre tarihi yoktu ama Öcalan çağrısını yineledi. Dolmabahçe açıklamasında mutabakata varıldığına vurgu yaptı ve "PKK'nin Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı yaklaşık kırk yıldır yürüttüğü silahlı mücadeleyi sonlandırmak ve yeni dönemin ruhuna uygun siyasal ve toplumsal strateji ve taktiklerini belirlemek için bir kongre yapmalarını gerekli görmekteyim." dedi.

Bir sonraki cümlesinde ise bu kongre öncesinde atılmasını istediği adımlara yer verdi, "Umarım en kısa sürede ilkesel mutabakata varıp Parlamento üyeleri ve İzleme Heyetinden teşkil den bir Hakikat ve Yüzleşme komisyonundan geçerek bu kongreyi başarıyla realize etmek durumunu yaşarız."

Yani net tarih olmadığı gibi Kongre öncesinde İzleme heyeti ve Meclis'ten milletvekillerinin katılımıyla Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu oluşturulup kongre aşamasına bu yolla gelinmesini istiyordu Öcalan. Süleyman Şah Türbesinin taşındığı Eşme için "Eşme ruhu" ifadesini kullanması, bunu "halklarımız arasında yeni tarihin sembolü" olarak tanımlaması da açıklamanın en önemli bölümlerinden biriydi.

2014 mesajında hükümete seslenen Öcalan bu defa hükümetten beklentilerini satır aralarında dile getirdi. Dolmabahçe'de okunan 10 madde ile ilgili mutabakat vurgusu, ayrıca TBMM'den milletvekilleri ile henüz son noktaya gelmeyen ve Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarından sonra akıbeti merak edilen İzleme Heyetinden isimlerin de katılımıyla oluşturulacak Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu'nun oluşturulması da bu talepler arasında sayılabilir.

Öcalan\'ın Kaleme Aldığı 3 Mektupla Çözüm Süreci
Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Öcalan'ın Kaleme Aldığı 3 Mektupla Çözüm Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • AMED:21: SAYIN APO BAHCELIDEN YAKISIKLI ON CEKER 14 2 Yanıtla
  • tunaa: ulan zombiler hani barış demokrasiydi barış dediğiniz yerde birtane Türk bayrağı yok çünki siz kurt değilsiniz ermenisiniz bune hal böyle kırk çeşit bayrak diye bez parçaları asmışsınız daha bayrağınız bile yokken kürdistan kurma hayallari peşindesiniz gurciler 3 12 Yanıtla
  • TÜRKSEVER: CEZAEVİ KOŞULLARINA RAĞMEN KENDİNİ İYİ GELİŞTİRMİŞ MAŞAALLAH . ÇOK ZEKİ ADAM HELAL OLSUN, DIŞARIDA OLSA KESİN BAŞBAKAN OLUR 8 2 Yanıtla
  • Asil Kürt: Yasasin baris ve özgürlük,kardeslik. 7 2 Yanıtla
  • TATAR: nasıl bir zekanın ürünüdür bu metinler her kelimesi başka bir yere işaret ediyor başka bir anlam ifade etmekte yerel halka komşu ülkelere sonrada dünya ülkelerine ayrı ayrı mesajlar içeriyor böyle bir zekanın esaret eltında olması dünya bürokrasisi insanlık ve özgürlükler içn çok büyük bir kayıptır 6 1 Yanıtla
  • CcC: DOMUZA BENZIYOR AYNI 3 3 Yanıtla
  • Asil Kürt: Kahrosun basin ve yayindaki fasizim. 4 1 Yanıtla
  • Bjk: 2013de bırakacaklardı yıl oldu 2015 daha bırakcaklar 1 1 Yanıtla
  • TURK: APO 30SENE SAVASTI SONUNDA PKK NIN IPINI KENDI CEKTI DIKKAT EDERSENIZ SELAHATTIN DEMIRTAS NEVRUZDA YOKTU ODA ANLADI KI APO YU DEVLET RESMEN KULLANDI INANIN BANA APONUN MEKTUBUNDAN HDP VE KURTLER MEMMUN DEGIL RESMEN SATILDIK DIYORLAR APO BIZI SATTI DIYORLAR HICBIRISININ ACIKLAMARI YOK ONCEDEN ASARIZ KESERIZ DIYORLARDI ONLARDA ANLADIKI BIZ DE APO GIBI DEVLETIMINZE HIZMETE VARIZ PKK ARTIK TARIHIN COPLUGUNE YOLLADI APO BU ARADA DEVLETIMIZE HELAL OLSUN APOYU COK AMA COK GUZEL KULLANDI 0 2 Yanıtla
  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.


Advertisement