Öcalan'ın Nevruz Mektubuna İlk Tepkiler - Son Dakika
Güncel

Öcalan'ın Nevruz Mektubuna İlk Tepkiler

Öcalan\'ın Nevruz Mektubuna İlk Tepkiler

Kürt sorununu yakından takip eden yazar ve akademisyenler, Öcalan'ın Nevruz mektubunu değerlendirdi. Ortak görüş, Öcalan'ın umudunu koruduğu yönünde.

21.03.2014 16:28  Güncelleme: 16:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kürt sorununu yakından takip eden yazar ve akademisyenler, Abdullah Öcalan'ın Nevruz mektubunu Al Jazeera'ye değerlendirdi. Ortak kanı; Öcalan'ın demokratik çözüm umudunu koruduğu yönünde.

ÖCALAN'IN NEVRUZ MEKTUBU

Diyarbakır'daki Nevruz töreninde, HDP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan yazıp gönderdiği mektubu okudu. Nevruz kutlamalarına İmralı Cezaevi'nden mesaj gönderen Abdullah Öcalan, geçen yılki nevruzdan bugüne kadar yaşanan güncel somut durumun, çatallaşmaya başlayan bu yol ayrımını ifade ettiğini söyledi. Öcalan, "Bütün ara yollar ve geçici biçimler artık miyadını doldurmuştur. Şu ana kadar yürütülen bir diyalog süreciydi ve önemliydi. Bu süreçte iki taraf da birbirlerinin iyi niyetini, gerçekçiliğini, yeterliliğini test etmiştir. Diyaloğ süreçleri bağlayıcılık içermezler. Bundan dolayı da kalıcı bir barış için yeterli güvence oluşturamazlar. Gelinen noktada müzakere sistematiği için yasal bir çerçeve kaçınılmaz olmuştur" dedi.

Enver Sezgin (Taraf Gazetesi)

"İNİSİYATİF ARTIK DAĞA GEÇMEYECEK"

"Mektup Öcalan'ın geçen yılki mektubunun devamı. O mektupta kendi güçlerinin geri çekilmesi ve ateşkes çağrısı vardı. Kendi deyimiyle "Silahlar sussun siyaset konuşsun" idi. Öcalan son bir yılın değerlendirmesini yapmış, hükümetin ağırdan alması gibi bazı aksaklıklara rağmen memnun olduğunu söylüyor. "Bugüne kadar diyalog vardı artık müzakere gerekiyor, yasal çerçeve gerekiyor" diyor. "Bugüne kadar MİT ile yürütüyorduk, artık hükümet devreye girsin" çağrısı var.

Bazı kesimlerde Öcalan'ın süreci sona erdireceği beklentisi vardı, bu olmadı. Kürt hareketi artık mücadelesini barışla yürütecektir. İnisiyatif hiçbir zaman dağa geçmeycektir. İnisiyatif artık şehirlerde olacaktır, en önemli mesaj budur.

Öcalan, hükümetin Cemaat ile kavgasında da taraf oldu. Darbelerden, komplolardan bahsetti. Dolaylı olarak hükümeti desteklediğini söyledi."

Cevat Öneş (MİT Eski Müsteşar Yardımcısı)

"DEMOKRATİK MÜCADELE VURGUSU"

"21 mart 2013 Nevruzu'nda demokratik toplum manifestosu adı altında okunan mektup çok önemliydi. Öcalan burada "Çağrıma kulak veren milyonların şahitliğinde diyorum ki yeni bir dönem başlıyor, silah değil siyaset öne çıkıyor" demişti, tarihi bir açıklamada bulunmuştu.
Bugünkü mektup bu stratejik yaklaşımı pekiştiren ve içini dolduran bir mesajın tekrarı oldu. Bu konuşmada hiçbir etnik fikre öncelik vermeden, tüm halklara eşitlik içinde yaklaşarak demokratik mücadeleye vurgu yaptı. Darbe ve ara rejimlere, vesayet sistemlerine karşı olduğunu söyledi."

Büşra Ersanlı (Siyaset Bilimci ve Akademisyen)

"MEKTUP BİRLEŞTİRİCİ"

"Atmosfer geçen seneden daha parlak, daha barışçıl ve sevinç doluydu. Festival havasındaydı.Umutların devam ettiği bu atmofserden de görünüyordu ama bunun karşılıklılık içinde olması lazım. Mektupta önemli iki nokta var: Birincisi "demilitarizasyon" yani çatışmasızlık, silah bırakma, silahlı mücadelenin geçmişte kalması süreci. Mektupta bunun kuvvetlendirilmesine teşvik var. İkincisi ise "dekriminalizasyon" yani suçlamalardan arınma çağrısı. Demilitarizasyon konusunda Türkiye yönetimi ile uzlaşı var gibi görünüyor. Ama suçlamalardan arındırma konusunda sorumluluk Türkiye'yi yöneten kişilerde çünkü bu devam ediyor. Nefret söylemi, bölücülük devam ediyor. Mektup birleştirici, bölünmeye karşı bir mesajdı. Birleştirici yanı ağır bastı."

Ümit Fırat (Yazar - Siyaset Adamı)

"ÖCALAN HALA UMUTLU"

"Bir takım insanların zaman zaman "Bu iş bitmiştir" gibi açıklamalarına rağmen Öcalan hâlâ umutlu. Aksaklıklara rağmen barışın savaştan daha zor olduğunu söyleyerek kararlı olduğunu vurguladı. Bazı darbe ve girişimlere pabuç bırakmamak gerektiğini söyledi.

"Kullanılan dile dikkat etmek edilmeli, sorumlu dil kullanılmalı" dedi. Reformlardan bahsetti, "Diyalog sürecinden müzakere dönemine geçmek lazım. Bu dönem tek taraflı gibi görünse de karşılıklı bir test etme dönemiydi" diyerek iyi niyet gösterdi.

Süreçten umutlu olduğu mesajını verdi. Sürecin bitmediğini, nokta koymamak gerektiğini, barışın savaştan zor olduğunu belirterek sabır, dayanaklıık ve metanet istedi. Esas barışın toplumlar arasında yaşanacak bir realite olduğunu ifade etti."

Sedat Yurtdaş (Yazar - eski DEP Milletvekili)

"SEÇİMDEN SONRA NET ADIMLAR ATILMAZSA..."

"Öcalan'ın, barış sürecinin bir tarafı olarak aslında AKP'nin koşullarını çok gözettiği bir mesaj. Önemli vurgularını, darbelere karşı bir duruş gerçekleştirmekle ortaya koyuyor. Son dönemdeki çatışmada Cemaat'i darbeci bir zihniyet olarak gördüğü anlaşılıyor, ki daha önce de deklare etmişti.

Umut dolu bir açıklama. Saldırıların, komploların boşa çıktığından söz ediyor. Sürece yönelik son derece yapıcı, barışın, çözümün kalıcı olmasını isteyen bir dil var.
Beklentiler mesajın daha sert olabileceği yönündeydi, öğretici, iyi çalışımış bir metin diye düşünüyorum.

Top şimdi AKP'de. Zannediyorum bu dil 30 marta kadar geçerli olan bir dil. Çünkü şimdiye kadar atılması gereken adımların atılmaması çok sorgulanmadı. 30 Mart'tan sonra net adımlar atılmazsa dilin değişebileceği kanaatini taşıyorum.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Öcalan'ın Nevruz Mektubuna İlk Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (31)

  • Yaşasın başkan APO: Yaşasın kürdistan yaşasın başkan APO. Her biji KURMANCİ. Kürtler hakkını söke söke alacak yavru türkler BARBAR türkler:):) ha ha ha:) 29 57 Yanıtla
  • HAY BEN SENİN ANA....: BU KADAR MİKROBUN BAŞ SORUMLUSU TURGUT ÖZAL DIR . IRAK SAVAŞINDA BU ŞEREFSİZLERİ ALMASAYDI BU MİKROPLAR ŞUAN OLAMZDI NE KADAR HAİN BESLEMİŞİZ 31 27 Yanıtla hasanduran: SEN özala kurban olasın özalıda öldürdünüz 0 0
  • rojhelat kawa: PKK/BDP'e göre belediyeler çalma-hırsızlık ve talan yeridir.Tüm BDP belediyellerinde bu durum mevcut.Hatta Van depremzedelerine giden yardımı bile PKK/BDP çalmıştı.Müslümanlar ise belediyede halka hizmet yapmak istiyorlar.İşte aralarındaki fark bu kadar net.Günlerdir PKK ile siyonistlere çalışan malum yerel basın 'GÖZLER AMED'TE,APONUN TARİHİ MEKTUBU MERAKLA BEKLENİYOR' vs diye haber yapıyorlar.Bravo Apo'ya!bir konuda değişmedi.Nedir o? Apo Ankarada okurken MİT'e çalışıyordu.Şimdidi yine MİT'in şahsında TC'e çalışıyor ve şimdi manevi MİT müsteşarı Apo'dur.Merakla beklenen mektup ise İmaralıda MİT'le beraber hazırlanmış.Sanki yeni bir şeymiş gibi ya da Apo gizlice yazıp bunu Diyarbakıra göndermiş şeklinde bir intiba yaratıyorlar ve halka böylece yutturmaya çalışıyorlar.Oysa Apo ile MİT günlerdir İmralıda bu mektubu birlikte hazırlıyorlardı.Allahım,bu işe bak!! Alenen MİT le çalışan bu zatı daha hala ilah edinen ve Kürt olarak kabul edenler var. 33 15 Yanıtla
  • İBRAHİM YAVUZ: YAZIKLAR OLSUN BU ÜLKEYİ YÖNETENLERE. ALLAHA HAVALE EDİYORUM HEPİNİZİ.. 28 20 Yanıtla
  • tarkan: bdp bkk size bu topraklarda vereceğimiz tek yer toprağın altıdır, aç tavuk gibi kendinizi arpa ambarında sanmayın yularınız fazla gevşedi galiba 14 29 Yanıtla
  • timur: ne kadar çanak varsa o kadar tv var,ne kadar bdp li varsa o kadar vatan haini var 23 13 Yanıtla
  • kemal yuce: bu memleketin ekmegini suyunu içipte bu memlekete hiyanetlik edenlere lanet olsun kurt kerdeşlerimizden cumhur başkanı başbakan milletvekilimuşteşer en ust duzey devlet memuru olmadımı onlar gerilla diyor biz şehit kan akmasın anaların evine ateş duşmesin iç anadolu ege akdenizanadoludan tüm devlet kuruluşlarından ellerini çekip hangi ulkede özerklik isteniyorsa oraya gitsinle devletimiz bunu yapsın vanpir gibi kan akıtıp kan içmekle olmuyor beyler bunlara işiklık verenlerede yazıklar olsun vatanını seven kurt kardeşlerime lafım toktur. 15 21 Yanıtla ŞAHİN: Kürt,türk, laz ,çerkez, boşnak,gürcü olan T.Cumhuriyetinin asker, polis ve öğretmen çoçuklarının katilini hesabı unutulacakmı,şehitlerin kanı ne olacak, barış bumu,bitr mektup acıları dinlendirecekmi sönen ocakları silip yokmu edecek AKP buna alet vicdanları sızlatacaktır 0 0
  • CANIM VATANIM: PKK DAN KORKAN PKK GİBİ OLSUN.LAKİN ŞUNU SÖYLEMEK GEREKİR EMPERYALİSTLERİN PLANI VE BOP PROJESİNİN AMAÇLARI VARDIR ODA TÜRKİYEYİ İKİYE BÖLÜP BÜYÜK İSRAİLİ KURMAK KURDUKTAN SONRA BÜTÜN MÜSLÜMAN KÜRTLERİ ÖLDÜRÜP GÜNEYDOĞUDAN ATMAKTIR.BU BDP LİLER KÜRTLERİ KULLANIP EMELLERİNE ULAŞIP DAHA SONRA KIÇLARINA BİR TEKME VURMAYI BEKLİYO EĞER ONLARI DÜŞÜNSE KANLARINI AKITMAZ 21 10 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement