Öcalan'ın Nevruz Mesajı - Son Dakika
Güncel

Öcalan'ın Nevruz Mesajı

Kapatılan Demokrasi Partisinin (DEP) kurucusu ve yazar Yaşar Kaya, "Öcalan'ın mesajı gayet barışsever, müspet, açık ve anlaşılırdı" dedi.

21.03.2015 15:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kapatılan Demokrasi Partisinin (DEP) kurucusu ve yazar Yaşar Kaya, "Öcalan'ın mesajı gayet barışsever, müspet, açık ve anlaşılırdı" dedi.

Diyarbakır'daki nevruz kutlamalarında, İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın mesajı, çeşitli çevreler tarafından değerlendirildi.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Kaya, Öcalan'ın bu mesajında, daha önceki mesajlarında söylediklerini tekrarladığını söyledi.

Mesajın enteresan olan tarafları olduğunu vurgulayan Kaya, "Mesajda diyor ki: 40 yıdır süren savaş sona erdi artık kongreyi toplayıp, bir karara varmamız lazım. Türkiye'ye karşı artık silah kullanmanın zemini kalmamıştır. Onun için pozitif olarak Kürtler Meclis'te çalışmalarına devam etmelidirler" ifadesini kullandı.

Kaya, "Öcalan'ın mesajı gayet barışsever, müspet, açık ve anlaşılırdı" diyerek, bunun beklenilen bir durum olduğunu kaydetti.

"Önemli olan burada uygulamayı görmek"

Gazeteci Hasan Karakaya, mesajı olumlu bulduğunu dile getirerek, Öcalan'ın bu mesajında 2013 ve 2014'teki mesajlarının bir adım ilerisine gittiğini söyledi.

Öcalan'ın mesajında kongre çağrısında bulunduğunu anımsatan Karakaya, "Sadece PKK tarafı değil, bu çağrıyı Türk tarafı da 40 yıldır bekliyordu. Önemli olan burada uygulamayı görmek. Çünkü daha önce de birçok çağrılar yapıldı ancak uygulamaya gelinince sanki bir adım daha sürekli taviz isteyen bir yapı. Her seferinde çıtayı biraz daha yükseltiyorlar, bu da ister istemez Kürt kamuoyunda biraz endişeyle karşılanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

-"PKK'nın kongre yapması tabi kendileri bakımından çok önemli"

Gazeteci-yazar Ümit Fırat ise Öcalan'ın nevruz mesajını Türkiye'ye dönük olumlu, pozitif ve iyimser bir etki taşıdığı anlamına geldiğini ifade etti.

Öcalan'ın "Umarım ilkesel mutabakata en kısa sürede varıp Parlamento üyeleri ve İzleme Heyetinden teşkil edilen bir hakikat ve yüzleşme komisyonundan geçerek, bu kongreyi başarıyla realize etme durumunu yaşarız" sözlerini hatırlatan Fırat, şunları söyledi:

"Öcalan hakikat komisyonunu zaten hep söyler. Bence seçimden önce mi sonra mı ya da PKK'nın kongresinden önce mi sonra mı olacağı konusunda bir tartışma yaratacağını düşünüyorum. Yani birtakım radikal PKK'lılar 'önce hakikat komisyonu kurulsun, sonra kongre yapalım' diyebilir. Bu yüzden yorum ve tartışma ortamı çıkabilir ama bu, aşılması zor bir durum değil. Ayrıca bu noktadan sonra PKK'nın kongre yapması tabi kendileri bakımından çok önemli. Ama en azından PKK tabanına yansıyan şu var ki, Türkiye'de bazı değişim, dönüşümler yaşanması söz konusu, bunlar kabul görmüş meselelerdir. Buradan hız kesmemek, Türkiye'nin demokratikleşmesi yönünde çabalar sürdürmek gerekir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Öcalan'ın Nevruz Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement