Öcalan'ın Nevruz Mesajı - Son Dakika
Güncel

Öcalan'ın Nevruz Mesajı

Güneydoğu'daki sivil toplum kuruluşları, İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır'daki nevruzda okunan mesajını çözüm süreci açısından olumlu buldu.

21.03.2015 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güneydoğu'daki sivil toplum kuruluşları, İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır'daki nevruzda okunan mesajını çözüm süreci açısından olumlu buldu.

Diyarbakır Sanayici İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal, Öcalan'ın mesajında ifade edilen 40 yıldır yürütülen silahlı mücadelenin sonlandırılması için kongre davetinin önemine işaret ederek, mesajın çözüm sürecine olumlu katkı yapacağını söyledi.

"Şiddet olaylarının bundan sonra tamamen sona ereceğini düşünüyoruz. Bu mesaj bölgedeki normalleşme sürecinin devamı açısından önemlidir" diyen Baysal, "Bu sayede ekonomik olarak bölgenin kalkınması sağlanacak. Öcalan'ın çağrısında gençleri ve kadınları ekonomik alanda aktif şekilde yer almaya davetini de önemli görüyorum" ifadesini kullandı.

"Gün, birlik olma, helalleşme günüdür"

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Yılmaz Cebe de mesajın barışa katkı sunacağını söyledi.

Çözüm Süreci ile sorunun çözümünde belirli bir seviyeye gelindiğini ifade eden Cebe, "Artık yanlış yapan, yanlış dil kullanan kaybedecektir. Yıllarca kaybettik ancak barış en hayırlı olandır. Gün birlik olma, kardeşçe birbirimize sarılma, büyük bir gelecek planlanma ve helalleşme günüdür" şeklinde konuştu.

Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ise Öcalan'ın mesajının Dolmabahçe'de yapılan silahların bırakılması çağrısının öneminin daha da vurgulandığı bir mesaj olduğunu belirtti.

"Silahlı mücadelenin sona ermesi için kongrenin toplanması yönünde önemli ve çözüm sürecinin ruhuna uygun bir mesajdı" ifadelerini kullanan Bedirhanoğlu, mesajın barış yolunda önemli adımların atılacağını gösterdiğine işaret etti.

"Artık silahlar olmasın"

Çözüm Süreci Sivil İnisiyatif Derneği (Çözüm-Der) Genel Başkanı Ercan Ezgin, Öcalan'ın çağrısının kardeşliğe katkı sunacak tarihi öneme sahip olduğunu vurguladı.

Ezgin, şöyle dedi:

"Şahsi kanaatim Öcalan üzerine düşen tarihsel sorumluluğu yerine getirmiştir. PKK'nın bu çağrıya ve siyasi atmosfere uygun bir karar alıp, silahları tarihin karanlık sayfasına gömdüğünü açıklaması şart ve tarihi gerekliliktir. Artık silahlar olmasın, insanlar çatışmasın, fikirlerin çatışsın."

Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Talat Kara da Öcalan'ın mesajının yeni bir süreci başlatacağına inandığını söyledi.

Mesajın çok kapsamlı olduğunu vurgulayan Kara, mesajda 40 yıldır yaşanan çatışmalı ortamın bir daha yaşanmaması temennisinin anlaşıldığını belirtti.

Kara, bölgede yaşayan vatandaşların barışa özlemine değinerek, "Bu süreci esnaflar olarak sahipleneceğimize söz veriyoruz. Umuyoruz ki inşallah bir daha geçmişteki olaylar yaşanmaz ve nevruz tüm dünya halklarına barış getirir" dedi.

"Siyaset ve fikirler konuşsun"

Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku da mesajın aslında herkesin beklentisi olduğunu ifade ederek, "Artık silahlar sussun, siyaset ve fikirler konuşsun" diye konuştu.

Herkesin barış dilini kullanmasını temenni ettiklerini aktaran Butaku, 2 yıldan beri silahların bırakılmasını beklediklerini bu çağrılarla silahların tamamen bırakılmasını istediklerini anlattı.

Siirt Doğu-Batı Kardeşlik Platformu üyesi Ömer Aslan, mesajı Dolmabahçe'deki silahların bırakılması çağrısına eş değer bulduğunu söyledi.

Aslan, "Mesajdaki ifadeler Öcalan'ın ümmet anlayışına yaklaştığını gösteriyor ki; bu da bizim en büyük beklentimizdir" dedi.

"2013 nevruzundan daha net mesajlar ortaya konuldu"

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı Mehmet Şerif Öter de çağrıyı olumlu bulduklarını dile getirerek, PKK'nın bu çağrıya uymasını beklediklerini aktardı.

Öter, "Çağrıya uygun olarak bir an önce kongre toplanmalı ve şiddet ortamına son verilip siyasi ve diyalog ortamı oluşturulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Merkezi Mardin'de bulunan Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, Öcalan'ın mesajının satır aralarından, "Yeni Türkiye" ruhunun okunduğunu vurguladı.

Öcalan'ın bu mesajının dikkatle takip edilerek, silahsızlanmanın sağlanacağı kongrenin bir an önce toplanması gerektiğine işaret eden Akgül, şunları kaydetti:

"Bu yıl 2013 nevruzundan daha net mesajlar ortaya konuldu. Mesajda silahların bırakılmasına yönelik çağrının dışında, 'Eşme ruhu' vurgusu yapıldı. Süleyman Şah Türbesi'nin taşındığı bölge olan Eşme ile ilgili Öcalan yeni bir tarihten, yeni bir tarihin inşasından, geçmişin restorasyonundan bahsetti. Mesajda, geçmişten bağları koparmayıp, restorasyonu sağlayıp, 'Yeni Türkiye' adı verilen geleceğe adım atma isteği okunuyor."

"Kaybedeni olmayan bir süreç başlıyor"

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş de mesaj ile yeni bir döneme girildiğini kaydetti.

"Kaybedeni olmayan bir süreç başlıyor. Bu açıklamayı bekliyorduk" diyen Geliş, bundan sonra siyasilerin kendi sorumluluğunu yerine getirmesi, iş adamları ve yatırımcıların da istihdam yaratması gerektiğini ifade etti.

Süreçten umutlu olduklarını vurgulayan Geliş, "Bu çağrı ile herkes kazanacak. Bu işin siyasi olarak desteklenmesi ülkemizin geleceği için son derece önemli" şeklinde konuştu.

Silopi Engelliler Yardımlaşma, Dayanışma ve Destekleme Derneği Başkanı Abdullah Süer ise mesajın çözüm sürecine büyük katkı sağlayacağına değinerek, atılan adımlarla ülkede barış ve kardeşliğin tesis edileceğine inandıklarını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Öcalan'ın Nevruz Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement