Ödemiş'te Kestane Hastalıklarıyla Mücadele Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Ödemiş'te Kestane Hastalıklarıyla Mücadele Toplantısı

Ödemiş\'te Kestane Hastalıklarıyla Mücadele Toplantısı

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Ödemiş ilçesinde "kestane hastalıklarıyla mücadele" konulu bir toplantı düzenlendi.

17.11.2014 10:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Ödemiş ilçesinde "kestane hastalıklarıyla mücadele" konulu bir toplantı düzenlendi.

Ödemiş Belediyesi Kültür Merkezindeki toplantıya, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, eski Uşak Milletvekili Nuri Su, Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Müdürü Tuncay Can, Ödemiş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Altıntaş, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Açılış konuşması yapan Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, üreticinin her zaman yanında olduklarını belirterek, "Şuan bu salonun tıklım tıklım dolduğunu görünce insanların sorunlarına sahip çıktığını görüyorum. Biz üreten insanların üreticinin her zaman yanında olduk olmaya da devam ediyoruz" dedi. Orman Müdürlüğü'nün, orman köylülerinin lehine çalıştığını ifade eden İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ise, üretimi ve üreticiyi desteklemeye çalıştıklarını söyledi. Aydın, "30 yıldır bu teşkilatın içerisinde görev yapıyorum. Türkiye'de 2000'li yılların başlarında bir devrim oldu. O devrim o güne kadar devlet ormanı olan ormanlarımız milletimizin ormanı oldu. Geçmişte birçok kötü örnekler yaşandı. Orman köylüsü ile orman müdürlüklerinin arasında soğuk rüzgarlar esti. Bunların hepsi geride kaldı bugün Orman Müdürlüğü orman köylümüzün lehine çalışmakta onların üretimine destekleyici her konuyu ele almakta ve yapmaktadır" diye konuştu.

"BU BÖLGE TÜRKİYE'NİN EN VERİMLİ BÖLGESİ"

Ödemiş'in kestanenin ana vatanı olduğuna dikkat çeken Aydın, " Türkiye'nin en çok kestane üreten bölgesi burasıdır. Bizler kestane üretiminin artması için çaba sarf ediyoruz. Devletimiz köylümüze yeni kestanelikler kurulması için uğraşıyor. Bugün kestanede yaşanan hastalıklar nedeniyle Bursa bölgesinde kestane bitmiştir. Ege bölgesinde de sadece Büyükmenderes ve Küçükmenderes bölgesinde yoğun bir üretim vardır. Ödemiş'in Hamamköy, Bıçakçı gibi dağ köyleri kestanenin deposudur. Ödemiş kestanenin ana vatanıdır. Biz kestaneliklerimizi büyütmeye ve geliştirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

KESTANE ÜRETİMİNDE TÜRKİYE İKİNCİ SIRADA

Konuşmaların ardından İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlarıyla Mücadele Müdürü Tuncay Can, slayt sunumu eşliğinde kestane hastalıkları, tedavi yöntemleri, karantina uygulanan alanlar, hakkında geniş bilgiler verdi. Bölgede 41 köyde üretim yapıldığı kaydeden Can, "Dünyada 2 milyon ton kestane üretimi gerçekleşiyor. Türkiye ise 60 bin ton ile ikinci sırada yerini alıyor. Bu 60 bin tonun 20 binini Aydın ili, 9 bin tonunu İzmir ili üretiyor. Ancak 1995 yılından bu yana üretimde sürekli olarak düşüş görülüyor. Hamamköy ve Bıçakçı gibi buralar tamamen kestane alanı. Kestanede dal kanseri, kestane kızıl kurdu, mürekkep hastalığı ve kestane bal arısı isimli hastalıklar var. Kestane kızıl kurdu Türkiye'de %30 civarında görülüyor. Mürekkep hastalığı ise %8 olarak görülmekte. Bal arısı hastalığı ülkemizde görülmedi ancak çok hızlı yayılan bir hastalık. Mekanik mücadele, biyo teknik mücadele, kimyasal mücadele yöntemleri var" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ödemiş'te Kestane Hastalıklarıyla Mücadele Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement