Ödemiş'te Süt Bayramı Başladı - Son Dakika
Güncel

Ödemiş'te Süt Bayramı Başladı

Ödemiş\'te Süt Bayramı Başladı

İZMİR (İHA) – İzmir’in Ödemiş ilçesinde bu yıl ilki düzenlenen Süt Bayramı” Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımıyla başladı.

08.05.2015 22:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İZMİR (İHA) – İzmir'in Ödemiş ilçesinde bu yıl ilki düzenlenen Süt Bayramı" Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla başladı.

Küçükmenderes bölgesinin en önemli üretim ve geçim kaynağı olan sütün, İzmir genelindeki üretici ve tüketici ile buluşma noktası olacak Ödemiş'te ilk kez gerçekleşen Süt Bayramı organizasyonu başladı. Açılışa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hothar, Kaymakam Celil Ateşoğlu, Belediye Başkanı Mahmut Badem, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, çevre ilçe kaymakamları, belediye başkanları, birlik ve oda başkanları, daire müdürleri ve birçok üretici katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğünün desteği ile Üretici Gazetesi ve Tarım Artı Organizasyon tarafından düzenlenen Süt Bayramı'nda önce Ödemiş Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne ait mehter takımı ile halk oyunları gösterilerini sergiledi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşu ile İstiklal Marşı söylendi.

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından kadın çiftçiler projesi ile İzmirli kadın çiftçiler ile Diyarbakırlı kadın çiftçiler arasında oluşturan gönül bağı projesi video sunumu ile izlendi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker rakamlar vererek AK Parti hükümetlerinin üreticiye desteklediğini ve her zaman üreticinin yanında olduklarını söyledi. Bakan Eker şunları ifade etti:

"Bu güzel bölgeden efeler bölgesinde olmaktan onur duyuyorum. Özel bir etkinlikte buluştuk. Çiftçilik elbette çok önemlidir. Ama kadın çiftçi olmak çok daha önemli İzmir'in kadın çiftçileri, Diyarbakır'ın çiftçileriyle bir araya geliyorlar. Batı ile doğu bir araya geliyor. Bu etkinlikte buluştu ayrı bir gurur veriyor. Süt bayramı 3 gün süre ile ilk ama tek olmayacak gelenekselleşecek.

Çünkü bu bölgenin hem fedakar, hem bilgili hem gayretli çiftçisi sadece bir tek ürünle kalmıyor Allah'ın bahsettiği bu güzel coğrafyayı iyi değerlendiriyor ve her ürün üretiminde başı çekiyor. Bu iş bir yaşam tarzı ve kültürdür. Kültürümüzün kaynağı tarımımızdır. Oyunlarımızda türkülerimiz de bu kültürümüz var."

"REFORMLAR YAPTIK"

Türkiye'de tarım için reformlar yaptıklarını belirten Bakan Eker, "Türkiye'de tarım alanları miras yoluyla babadan evlada gerçekten 90 yıl boyunca sürekli küçülmüştü. Bunun durdurulması ve parçalanmış yapının da toplanması gerekiyor. Bunu yapmaz isek Türkiye 21.yüzyılda üzerinde tarım yapılamaz hale gelecekti. Bizden öncekiler tarıma destekleri kaldırmışlar. İMF ile Dünya bankasının tavsiyeleriyle Türkiye'yi o ekonomik kriz günlerinde destekleri kaldırmışlar. Sadece doğrudan gelir yapmışlar bununda sınırı azdı" diye konuştu.

"HAVYANCILIK ÜVEY EVLADIN ÜVEY EVLADIYDI"

"Hayvancılık üvey evladının da üvey evladıydı. Devletin tarıma verdiği desteklemenin 100 lirasının sadece 4 lirası hayvancılığa gidiyordu" diyen Bakan Eker, şunları kaydetti:

"Çok kısa zaman içinde sağlanan iyileştirme ve ile süt artışımız kırmızı et üretimi arttı. 400 bin ton kırmızı et üretiminden 1 milyon tona geldi. İzmir'e baktığımızda sadece 1 milyon süt üretimine yaklaştık bunun önemli bir kısmı da Ödemiş ve komşu ilçelerinden geliyor. Bu işte bu meseleyi ne kadar sahiplendiğini gösteriyor. İzmir'de 46 bin kayıtlı çiftçimiz var. Geçen zaman içinde toplam 2. 1 milyar TL İzmirli çiftçiye nakli karşısızlık destekleme verildi. Bunun yanında sütü işleyen fabrikalara ve paketleme tesislerine %50 hibe destek veriyoruz. İzmir'de 152 fabrikaya 33 milyar TL karşılıksız destek verdik. Bunlarla birlikte İzmir'de tarımsal ihracatta 3 kat arttı. Bunlar İzmir'in kalkınmasını gerçekleştir hem de vatandaşlarımızın daha iyi üretim haline geldi. Bu sene Türk çiftçisine ödediğimiz para 10 milyar TL karşılıksız nakit paradır. Bugün 8 Mayıs 4 ay 5 iş günün de ödediğimiz para 5 milyar yani 5 kat trilyonun üzerindedir. Bu ay içerisinde yağlı tohumların primlerine ödüyoruz. Bunlarda 1 milyar 400 TL ödeyeceğiz.

Türkiye'nin 23 milyar dolar tarım hasılatımız vardı. Dünyada 12ciydi Avrupa da 4cüydü. Uyguladığımız doğru politikalarla 61 milyar dolar hasılatına çıkardık. Ülkemizi Avrupa'nın 1cisi dünyanın da 7cisi olduk. Ben buraya G20 toplantısını Türkiye'de İstanbul'da yaptık. Türkiye G20'nin dönem başkanı bu yıl. Dünyanın en zengin 20 ülkesinin tarım bakanlarını ben bugün İstanbul'da ağırladık. Bugün dünyadaki tarımın gündemini Türkiye koydu. Türkiye'nin gıda problemi yok. Ama dünyada 800 milyon insan aç 1,5 milyar insan da aşırı gıdadan kilo problemi çekiyor. Tedbirler alınıyor Türkiye olarak belirttik ve ortak bildiri yayınlandı. Bundan sonra bizler üreticimize destek olmaya devam edeceğiz. Süt bayramı hayırlı uğurlu olsun."

"İNSAN HAYAT SÜT İLE BAŞLIYOR"

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hothar, "Süt dünyadaki en önemli içeceklerden bir tanesidir. İnsan doğduğunda hayata anne sütü başlıyor. Onun için bu bayramı çok önemsedim ve Ödemiş'e bayrama geldim. Bu organizasyona sponsor olan tüm kuruluşlara, üreticilere, hükümetimize, belediyemize herkese çok teşekkür ediyorum. Bundan sonrada bu bayramın kalıcı olacağını inanıyorum" dedi.

"130 BİN HAYVANIMIZ, GÜNLÜK BİN TON SÜTÜMÜZ VAR"

Belediye Başkanı Mahmut Badem, "Ödemiş'e sütün başkentine hepiniz hoş geldiniz. Ödemiş'te 130 bin nüfusumuz var. Son dönemde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın destekleri ile hayvancılık sektörü Ödemiş'te de üvey evlat olmaktan çıktı ve gelişme sağladı. Bugün Ödemiş'te 130 bin tescilli büyük baş hayvanımız var. Günde bin ton süt üretiyor 500 tonunu Ödemiş'te işliyoruz. Sütün devamında süt ürünleri ile de ekonomimiz değer görüyor. Hükümetlerimize desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Eli nasırlı, kınalı üreticilerimizin emeklerine yüreklerine sağlık diyorum" dedi.

Konuşmanın ardından İzmir Koyun Keçi Birliği tarafından keçi sağım yarışması yapıldı. Yarışmada Zeynep Çalışır birinci, Güldan Girgin ikinci, Ayşe Kafacı üçüncü oldu. Birinciye tam, ikinciye yarım üçüncüye çeyrek altın ödüllerini ve kupalarını Bakan Mehdi Eker ve Belediye Başkanı Mahmut Badem takdim etti.

Düzenlenen süt resim yarışmasında derece yapan öğrencilere Karabıyık Market sponsorluğunda bisikletleri Bakan Mehdi Eker ve protokol üyeleri tarafından verildi. İzmir Koyun Keçi Birliği tarafından hazırlanan 23 metre 23 cm noter tasdikli dünyanın en uzun örme peyniri Bakan Mehdi Eker'e hediye edildi. Program son olarak stantları ziyaret ile devam etti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ödemiş'te Süt Bayramı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement