ODTÜ Günam Müdürü Prof. Dr. Turan Açıklaması - Son Dakika
Yerel

ODTÜ Günam Müdürü Prof. Dr. Turan Açıklaması

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, Tuz Gölü'nün toplam alanı kadar bir alanın güneş paneliyle kaplanması durumunda, Türkiye'nin bütün enerji ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi.

07.05.2015 18:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, Tuz Gölü'nün toplam alanı kadar bir alanın güneş paneliyle kaplanması durumunda, Türkiye'nin bütün enerji ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi.

Turan, Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Yenilenebilir Enerji Geleceğimizdir" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ve dünyanın geleceğinin güneş enerjisinde olduğunu, başka seçeneğin de bulunmadığını savundu.

Dünyada enerji gereksiniminin hızla arttığını ifade eden Turan, "Bu artış hızına bakacak olursak, dünyada yılda 17, 18 bin terawatt enerji kullanılıyor. Bu rakam 2030 yılına gelindiği zaman 23 terawatta çıkacak. Türkiye'nin 15 yıl içinde, bugün kullandığı enerjinin yaklaşık 40 katı kadar daha enerjiye ihtiyacı olacak" dedi.

Turan, enerji elde etmek için kullanılan yakma yöntemi dolayısıyla çevrenin hızla kirlendiğini ve iklim değişikliği meydana geldiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Dünyadaki iklim değişikliğini engellemenin yolu güneş enerjisinden geçiyor. Dünyaya ulaşan güneş enerjisi miktarına baktığımızda tüm enerji kaynaklarının tamamından binlerce kat daha fazla olduğunu görüyoruz. Güneş enerjisi ile enerji ihtiyacımızı tümüyle karşılayabilir. Biz niye bunu kullanmıyoruz? Politik, ekonomik sorunlar var ama en önemlisi teknik sorunlar. Güneş enerjisini, elektrik, kinetik ve ısınma enerjisine dönüştürmemiz gerekiyor. Bunu ekonomik olarak sağlamanın yollarını bulursak, bütün diğer kaynaklara ihtiyacımız kalmayacak."

Turan, Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 75'ini yurt dışından satın aldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Petrol ve doğalgaz bize yılda yaklaşık 60, 65 milyar dolara mal oluyor. Bu, cari açığın önemli kısmını oluşturuyor ve paramızın önemli kısmını alıp götürüyor. Bu durumun ekonomik tarafının yanı sıra siyasi ve bağımsızlıkla ilgili tarafı da var. Çevre, ekonomik bağımsızlığımız ve siyasi nedenlerle bizim gaz işinden vazgeçmemiz gerekiyor. Hemen olacak bir şey değil ama orta vadede gaz işinden kurtulmamız gerekiyor."

Güneş enerjisi için geniş alanlara ihtiyaç yok

Güneş enerjisi için geniş alanlara ihtiyaç duyulduğu yönündeki algının yanlış olduğuna dikkati çeken Turan, şu ifadeleri kullandı:

"Bazılarında, 'verimli tarlalarımızı, arsalarımızı güneş panelleriyle mi kaplayacağız' gibi kaygılar var. Sanıldığı kadar geniş arazilerin güneş panelleriyle kaplanması söz konusu değil. Ayrıca Türkiye'de ne kadar güneş paneli ile ne kadar enerji üretilir konusu çok konuşuluyor. Yaptığım hesaba göre Tuz Gölü büyüklüğünde bir alan güneş paneliyle kaplanırsa, aşağı yukarı Türkiye'nin bütün enerji ihtiyacı karşılanabilir. Başka hiçbir şeye ihtiyacımız yok. Bu kadar alanın güneş paneliyle kaplanmasından sonra Karadeniz'in dereleri serbestçe akabilir, doğalgaz boru hatlarını sökebiliriz, havayı kirletmeyebiliriz"

Güner enerjisi sistemin iyi idare ve planlamayla 300 milyar dolara mal edilebileceğini ifade eden Turan, "300 milyar dolar bizim 5 yıllık enerjiye verdiğimiz para. Bunlar yıllara yayılarak iyi bir programla gerçekleştirilebilir. Tamamen güneşe bağlı ülke haline gelinebilir ki bu da kendimize bağlı olmak demektir. Güneş enerjisi sistemleri yerli üretim ve potansiyeli en yüksek enerji sistemleridir, en yüksek teknolojidir. Siz bugün nükleer santrali Akkuyu'ya kurduğunuz zaman uzun süre Ruslara bağlı yaşayacaksınız. Güneş enerjisi santralini Türkiye'de üretme potansiyelimiz çok yüksek. Yüzde 80, 90'lara varan yerlilik oranlarına ulaşmamız mümkün" dedi.

ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Akınoğlu'nun da "Enerji, Çevre, Sürdürülebilir Gelişme ve Yenilenebilir Enerji" konulu sunum yaptığı konferans, konuşmacılara plaket verilmesiyle sona erdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel ODTÜ Günam Müdürü Prof. Dr. Turan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement