ODTÜ'lü Öğrenciler Samsun'u Planlayıp Sergi Açtı - Son Dakika
Yerel

ODTÜ'lü Öğrenciler Samsun'u Planlayıp Sergi Açtı

ODTÜ\'lü Öğrenciler Samsun\'u Planlayıp Sergi Açtı

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü dördüncü sınıf öğrencileri, Samsun’a ilişkin hazırladıkları projeleri tamamladı.

22.03.2017 13:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü dördüncü sınıf öğrencileri, Samsun'a ilişkin hazırladıkları projeleri tamamladı. Planlama alanı olarak Samsun'u seçen 52 öğrenci, uzun süren uğraşları neticesinde hazırladıkları projeleri açtıkları sergide tanıttı.

2016-2017 ders yılında stratejik konumu itibariyle tarım, sanayi, ulaşım ve turizmde önemli bir yere sahip olan Samsun'u planlama sahası olarak seçen ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri, 8 öğretim görevlisi öncülüğünde kent merkezi ve ilçeleri dolaşarak bölgenin sosyal, kültürel durumları, imar ve çevre düzeni planları hakkında kamu kurum ve kuruluşlarından bilgiler topladı. Kent merkezi ve ilçelerin tarihi, kültürel ve turistik değerlerini temel alan öğrenciler, anket, analiz ve fotoğraflama çalışmaları neticesinde bölge ve il ölçeğinde üst ölçekli planlar ve projeler hazırladı.

Samsun Planlama ve Tasarım Stüdyosu adıyla çalışma yürüten öğrenciler, kent merkezi ve mahalle ölçeğinde kentsel tasarım, risk azalımı, sürdürülebilir kentsel yaşam, yerel ekonomik kalkınma, toplu taşıma sistemlerinin iyileştirilmesi, kır kent bütünleşmesi, şehir merkezinin canlandırılması, tarihi alanların korunması gibi konularda 80 proje tasardı.

Öğrenciler, hazırladıkları projeleri ve yaptıkları analiz çalışmalarını ise Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi'nde açtıkları sergide sergiledi. Samsun merkez ve ilçeleri bütününde kent yapısı analizleri, eko denge finans modelleri, bölgesel gelişim, kırdan kente ulaşan omurga, ulaşım analizi, sağlık kenti, ekonomi modülü, sular kenti Samsun, sanayi yapısı, doğal ve çevresel faktörler, Amisos antik kenti ve çevresi koruma ve geliştirme, tarihi alan tasarımı, sanayi-üniversite işbirliği, tarihi ve doğal koruma alanları ve turizm sektör analizine ilişkin çalışmalarını sergileyen öğrenciler, kendilerini misafir eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak'ı çalışmaları hakkında bilgilendirdi. Her bir çalışmayı dikkatle dinleyen Albayrak ise öğrencilerle tecrübelerini paylaşarak, Samsun'un gelecek projeksiyonuna ilişkin yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Sergi hakkında bilgi veren ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Çağatay Keskinok, öğrencilerinin Samsun için çok önemli çalışmalara imza attığını söyledi. Çalışma alanı olarak Samsun'u yaptıkları analizler neticesinde seçtiklerini ifade eden Prof. Dr. Kenkinok, "Seçimimizde Samsun ilimizin ülkemizin tarım, sanayi ve turizm sektör gelişiminde ve bölge stratejilerinde taşıdığı önem, kıyı değerleri, tarihsel birikiminin varlığı ile kültürel zenginliği belirleyici oldu. İki döneme yaydığımız çalışmalarımızda, öğrencilerimiz birinci dönemde bölge ve il ölçeğinde üst ölçekli planlama çalışmalarını gerçekleştirdi. İkinci dönemde ise geliştirilen senaryoların doğrultusunda Samsun kentinin mahallelerine ve konularına ilişkin alt ölçekli planlama projelerine yönelecek. Öğrencilerimizin sergisi, bu tarihi kent için faydalı olacaktır" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak ise ODTÜ öğrencilerine Samsun için yaptıkları ve yapacakları her türlü çalışmada destek olacaklarını kaydetti. Sergide yer alan proje çalışmalarını çok beğendiğini ifade eden Albayrak, emeği geçen tüm öğrencileri tebrik etti. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel ODTÜ'lü Öğrenciler Samsun'u Planlayıp Sergi Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement