Ödüle Doymayan 11 Yaşındaki Mucit, Bakanlıktan Destek Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Ödüle Doymayan 11 Yaşındaki Mucit, Bakanlıktan Destek Bekliyor

İzmit'te özel bir kolojde öğrenim gören ilköğretim 5'inci sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Eray Aktokluk, kendi tasarladığı robotlarla girdiği yarışmalarda kazanmadık ödül bırakmadı.

17.04.2014 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmit'te özel bir kolojde öğrenim gören ilköğretim 5'inci sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Eray Aktokluk, kendi tasarladığı robotlarla girdiği yarışmalarda kazanmadık ödül bırakmadı. Çocuklarının yaptıklarına yakın çevrelerini bile inandırmakta güçlük çektiklerini söyleyen aile, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın çocuklarına destek vermesini istedi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kültür Kongre Merkezi'nde 8- 9 Mart tarihlerinde düzenlenen '11'inci Uluslararası ODTÜ Robot Günleri 2014'de robot yarışmalarına katılan Eray Aktokluk, 18 üniversite ve 17 liseden 666 robotun katıldığı yarışmada, kendi tasarladığı robotu ile 'Triatlon' kategorisinde Türkiye birincisi oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi 'İTÜRO 2014 Robot yarışlarında 'Labirent Çözen' robotu ile de birinci olan Aktokluk, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün 'İztech Robolengue 2013' yarışmasında da, 'Yangın söndürme' robotu ile 3'üncülük elde etti.

Yaratıcı Çocuklar Derneği'nin organizasyonuyla 'Geleceğin Mucitleri' yarışmasına da katılan ve orada da tasarladığı sosyal projesiyle ilk 10 arasına giren Eray Aktokluk 15 gün sonra açıklanacak yarışmadan da birincilik hedeflediğini söyledi.

'OğLUMUZ SÜREKLİ İCAT ÇIKARTIYOR'

Oğullarının teknolojiyle çok barışık olduğunu söyleyen anni Ömür Aktokluk, yakın çevrelerinin bile çocuklarının yaptıklarına inanmakta zorlandığını belirtti. Anne Altokluk, "Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık bir açıklamasında 'Bu memlekette başımıza icat çıkartacak çocuklara ihtiyaç var' demişti. Bizim çocuğumuz sürekli başımıza icat çıkartıyor. Girdiği tüm robot yarışmalarında başarılar elde ediyor. Oğlumuz robotlarını yaparken çok pahalı elektronik parçalar almak zorunda kalıyoruz. Bazı gerekenleri yurtdışından getirtiyoruz. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın oğlumuza destek olmasını istiyoruz. Destek olunduğu taktirde yurtdışında yapılacak yarışmalarda da ülkemizi temsil ederek bir çok başarıya imza atacağına inanıyoruz."

'ROBOTLARI BENİM YAPTIĞIMA İNANMIYORLAR'

Birçok kişinin, ödül kazanan robotları kendisinin yapıp yapmadığını sorduğunu belirten Eray Aktokluk ise şunları anlattı:

"Yaşım küçük olduğu için robotları benim yapıp yapmadığımı soruyorlar. Yarışmalardaki kazandığım ödülleri gördükleri zaman bana inanıyorlar. Teknoloji ile ilgilenmeyi çok seviyorum. Onlar benim oyuncaklarım gibi. Okuldan sonra kendi odamda elektronik devrelerle uğraşıyorum. Yeni robotlar yapmaktan büyük keyif alıyorum. Ayrıca teknolojiyi kullanarak sosyal projeler de yapmaya başladım. Son katıldığım yarışma da bir sosyal projeden oluşuyor."

Evlerinin hemen her odası kablolar ve robot ve diğer cihazlarda kullanılan elektronik mazlemelerle dolu olan Eray Aktokluk, okulda da derslerindeki başarısı ile dikkat çekiyor. - Kocaeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ödüle Doymayan 11 Yaşındaki Mucit, Bakanlıktan Destek Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eskişehir'de Karagöz ile Hacivat geleneği yaşatılıyor
    11:43 Eskişehir'de Karagöz ile Hacivat geleneği yaşatılıyor

    Eskişehir'de tiyatro sanatçısı Hüseyin Demir, 20 yıldır ramazan aylarında her pazar Karagöz ile Hacivat temsiliyle izleyici karşısına çıkarak gölge oyunu geleneğinin yaşatılmasına katkıda bulunuyor. Hüseyin Demir, izleyicileri de oyuna dahil ederek oyunlarının katılımcı olmasını sağlıyor. Gösterilerini halka açık ve ücretsiz düzenleyen Demir, oyunu kendi tasarladığı dekorlarla sahneliyor. Dijitalleşme karşısında organik bir örnek sunan Demir, temsillerinin hem çocukları hem de yetişkinleri etkilediğini belirtiyor.

  • Trabzon'da tarihi cami avlusunda kitap satarak kedilere yardım eden İsmail Gürsoy
    11:43 Trabzon'da tarihi cami avlusunda kitap satarak kedilere yardım eden İsmail Gürsoy

    Trabzon'da tarihi İskenderpaşa Camisi'nin avlusunda 40 yıldır kitap satarak geçimini sağlayan İsmail Gürsoy, topladığı bağışlarla sahipsiz kedileri doyuruyor. Gürsoy, cami avlusunda beslediği kediler için hayırseverlerden yardım alıyor ve onları düzenli olarak besliyor.

  • Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahlı Saldırı Sonucu Öldürülen Kadının Kimliği Tespit Edildi
    11:42 Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahlı Saldırı Sonucu Öldürülen Kadının Kimliği Tespit Edildi

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurularak öldürülen kadının kimliği tespit edildi. Cengiz'in cenazesi, adli tıpta tamamlanan işlemlerin ardından ailesine teslim edilirken katil zanlısı yada zanlılarını yakalama çalışmaları sürüyor.

  • Ağrı kırsalında yaşayanlar ilkbahar mevsiminde 'kara kış'ı yaşıyor
    11:42 Ağrı kırsalında yaşayanlar ilkbahar mevsiminde 'kara kış'ı yaşıyor

    Tek katlı ev ve ahırların kar altında kaldığı Ağrı kırsalında yaşayanlar ilkbahar mevsiminde 'kara kış'ı yaşıyor. Bahar mevsiminde yoğun kar alan ve kırsaldaki evlerin kara gömüldüğü kentte, vatandaşlar zorlu bir yaşam sürüyor.

  • Adana'da polis operasyonunda 25 silah ele geçirildi, 2 kişi gözaltına alındı
    11:42 Adana'da polis operasyonunda 25 silah ele geçirildi, 2 kişi gözaltına alındı

    Adana Seyhan İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Çınarlı Mahallesi'ndeki bir barda yapılan operasyonda ruhsatsız 7 tabanca, 18 av tüfeği ve 12 mermi ele geçirdi. Operasyonda Tahsin C. ve Ersen D. isimli şüpheliler gözaltına alındı.

  • Ardahan'ın Gürçayır Mahallesi'ne modern bir taziye evi açıldı
    11:41 Ardahan'ın Gürçayır Mahallesi'ne modern bir taziye evi açıldı

    Ardahan Belediyesi, 'Her mahalleye bir taziye evi' sloganıyla başlattığı çalışmalar kapsamında Gürçayır Mahallesi sakinlerine modern bir taziye evi kazandırdı. Açılış törenine Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, CHP Milletvekili Özgür Erdem İncesu ve mahalle sakinleri katıldı.


Advertisement