Öğrenci Gideri Bir Yılda Yüzde 14.5 Arttı' - Son Dakika
Güncel

Öğrenci Gideri Bir Yılda Yüzde 14.5 Arttı'

Öğrenci Gideri Bir Yılda Yüzde 14.5 Arttı\'

Türkiye Kamu- Sen Burdur Şube Başkanı Orhan Akın, okul masraflarının son 1 yılda yüzde 14.5 oranında arttığını söyledi Türkiye Kamu- Sen Şube Başkanı Orhan Akın, okulların açılmasıyla ailelerin okul masrafları telaşına düştüğünü belirterek, eğitim masrafları, servis giderleri, kırtasiye ve giyim harcamalarının aile bütçesini zorladığını vurguladı.

07.10.2015 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Kamu- Sen Burdur Şube Başkanı Orhan Akın, okul masraflarının son 1 yılda yüzde 14.5 oranında arttığını söyledi

Türkiye Kamu- Sen Şube Başkanı Orhan Akın, okulların açılmasıyla ailelerin okul masrafları telaşına düştüğünü belirterek, eğitim masrafları, servis giderleri, kırtasiye ve giyim harcamalarının aile bütçesini zorladığını vurguladı. Döviz kurlarında yaşanan artışlarla özellikle ithal edilen kırtasiye malzemelerinin fiyatlarının enflasyonun üzerinde yükselmesine neden olduğunu kaydeden Orhan Akın, "Büyükşehirlerde servis ücretlerinde yüzde 10'a yaklaşan artışlar ailelerin belini büküyor. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi, konuyla ilgili TÜİK verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırmada ilköğretime giden bir çocuğun aile bütçesine aylık 968,67 TL ek yük getirdiği açıklandı. İlköğretimde okuyan bir çocuğun aile bütçesine getirdiği ek yük 2014 yılının aynı ayında 846,24 TL olarak hesaplanmıştı. Buna göre okul masrafları son bir yılda yüzde 14.5 oranında yükseldi. Eylül ayının gelmesiyle birlikte masraflar artmıştır. Artan enflasyon karşısında maaşlar da erimiştir" dedi.

'TASARRUF ORANI DÜŞTÜ'

Geçen yılla karşılaştırıldığında sadece okul masraflarının aylık 122,4 lira arttığını aktaran Orhan Akın, "Zaten zorunlu tüketim harcamalarındaki artış yılın başında alınan zammı eritmişti. Artan enflasyonla birlikte okulların açılması da aile bütçesine ek bir yük olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınav ve yerleştirme sistemindeki çarpıklık nedeniyle öğrencilerin ailelerinden uzak okullara yerleştirilmesi de okul masraflarını artıran bir başka etken olmaktadır. Yapılan araştırmalar son 11 yılda, ülkedeki tasarruf oranının büyük ölçüde düştüğünü göstermektedir. Buna göre vatandaşlarımız, borçlanarak yaşamakta, çocuklarımızın geleceği için hiçbir yatırım yapamamaktadır" diye konuştu.

Eğitim masraflarından kısılarak çocukların çağdaş eğitim imkanlarından faydalanmasının mümkün olmadığına işaret eden Orhan Akın, şöyle dedi: "Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı yokluklar içerisinde belirsiz bir eğitim sistemine mahkum etmemeliyiz. İyi bir eğitimin yolu, doğru bir sistem ve yeterli ekonomik kaynaktan geçmektedir. Bu bakımdan memurlarımızın eriyen maaşlarını enflasyondan korumak için gerekli tedbirler alınmalı, çocuğu eğitim gören vatandaşlarımıza eğitim öğretim yardımı yapılmalıdır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Öğrenci Gideri Bir Yılda Yüzde 14.5 Arttı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement