Öğrenciler, Tanpınar'ın "5 Şehir"İni Beyaz Perdeye Aktarıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Öğrenciler, Tanpınar'ın "5 Şehir"İni Beyaz Perdeye Aktarıyor

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "5 Şehir" kitabı, lise öğrencileri tarafından kısa film olarak beyaz perdeye aktarılıyor.

23.06.2015 15:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "5 Şehir" kitabı, lise öğrencileri tarafından kısa film olarak beyaz perdeye aktarılıyor.

Anadolu Öğrenci Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen "5 Şehir 5 Film" projesiyle, İstanbul'un farklı semtlerinden 20 lise öğrencisi, 9 aydır devam eden kısa film eğitimlerini tamamlayarak, çekimler için sahaya indi.

Tanpınar'ın, "5 Şehir" kitabında şiirsel bir dille anlattığı İstanbul, Ankara, Bursa, Konya ve Erzurum, projeye katılan öğrencilerin yazdıkları senaryolar ekseninde, kısa film olarak beyaz perdeye aktarılacak.

Eğitimci Mehmet Gültekin'in koordinatörlüğünde, üç üniversiteden, sinema öğrencileri Zehra Aldemir, Abdullah İlhan ve Asude Boztaş'ın asistanlığında yürütülen projeye katılan lise öğrencileri, "5 Şehir" kitabını okuduktan sonra bu şehirlerin tarihi, coğrafyası ve sosyolojisi hakkında seminerlere ve yazarlarla söyleşilere katıldı.

Bu temel bilgilerin ardından senaryo yazımı, fotoğraf, kamera, ışık ve ses eğitimleri alan öğrenciler, İstanbul'un tarihi ve kültürel değerleri için önemli mekanlardan Eminönü ve Galata Köprüsü üzerinde ilk çekimlerini gerçekleştirdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Küçükçekmece Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Berfin Özhazar, projeyle, insanlara değer vermeyi öğrendiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Yeni insanlar tanıdım. Yeni yazarları öğrendim. Senaryo yazımı eğitimiyle yazma yeteneğim gelişti. Kamera ve fotoğraf çekimi eğitimiyle sinematografi bilgim gelişti. Film seyredip tahlil yapmayı öğrendim. Çevrem artık daha geniş. Sosyal açıdan insanlarla daha rahat iletişim kurup konuşabiliyorum. Ailem katıldığım projeyi önemsiyor. Hem eğlenceli, hem öğretici. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bize böyle güzel bir fırsat tanıdığı için teşekkür ederim."

Beşiktaş Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi öğrencisi Ali Gültekin de projeyle, şehrin tarihini öğrendiklerini aktararak, "Senaryo yazım tekniklerini ve kamera kullanmayı öğrendik. Sosyal açıdan bana çok katkısı oldu. Sınıfta daha önce hiç tanımadığım birçok farklı kültür ve etnik kökenden arkadaşla tanıştım" açıklamasını yaptı.

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Zeynep Doğan ise projeye katılırken beklentisinin, özellikle senaryo dalında yeterli bir eğitim almak ve Tanpınar'ın eserinden yola çıkarak kısa film çekmek olduğunu dile getirdi.

Ailesinin projeden genel olarak memnuniyet duyduğunu aktaran Doğan, şunları kaydetti:

"Proje sırasında izlediğimiz filmler, senaryo denemesi derslerimiz, yazdığımız film eleştirileri, bu konudaki eksikliklerimizi tamamlar nitelikteydi. Şimdi de senaryoya dair başından beri çok yol aldığımız kanaatindeyim. Bu katkıların yazdığımız senaryoya uymasını ve senaryolar filme çekildiğinde de güzel bir sonuca ulaşılmasını umuyorum."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Öğrenciler, Tanpınar'ın '5 Şehir'İni Beyaz Perdeye Aktarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement