Öğrendikleri Türkçe ile "Garip"İn Türküsünü Seslendiriyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Öğrendikleri Türkçe ile "Garip"İn Türküsünü Seslendiriyorlar

Öğrendikleri Türkçe ile "Garip"İn Türküsünü Seslendiriyorlar

Yaz okulu kapsamında Türkçeyi öğrenen yabancı öğrencilere, türküler de öğretiliyor.

19.08.2016 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CİHAN DEMİRCİ - Yaz okulu kapsamında Türkçeyi öğrenen yabancı öğrencilere, türküler de öğretiliyor.

Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışında düzenlenen Türkçe kurslarının devamı niteliğindeki, Türkiye'yi, kültür ve sanatı tanıtıcı nitelikte gezi ve sosyal etkinlikler düzenlenmesini amaç edinen Türkçe Yaz Okulu projesinin bir ayağını da Trakya Üniversitesinde (TÜ) gerçekleştiriliyor.

Yunanistan, Hindistan, Belçika, Hırvatistan, Polonya ve Arnavutluk'tan yaz okulu kapsamında TÜ'ye gelen 22 öğrenci, bir yandan daha önce öğrendikleri Türkçelerini geliştiriyor diğer yandan da Türk kültürüne dair pek çok ögeyi tanıyor.

TÜ Dil Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ramadan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkçe Yaz Okulu kapsamında Türkiye'deki devlet üniversitelerinde 46 ülkeden 540 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.

Proje ile Türkiye'ye gelenlerin ülkelerindeki üniversitelerde Türkoloji bölümünde öğrenim gördüğünü belirten Doğan, "Öğrenciler dil merkezimizde öğleye kadar Türkçe eğitimine giriyor, öğleden sonra ise tarihi serhat şehrimizin güzelliklerini inceliyor. Bunun yanı sıra yabancı öğrenciler ebru, Edirnekari ve halk oyunları öğreniyor. Kültürümüzü bizzat yaşayarak öğreniyorlar. Türkçe derslerinde dil eğitiminin yanında kültürümüzde önemli yere sahip olan türkü ve türkücüleri de eserleriyle inceliyorlar. Öğrenciler burada öğrendiklerini ülkelerinde devam ettirecek ve anlatacaktır" diye konuştu.

Doğan, Selimiye, Eski ve Üç Şerefeli camiler, tarihi köprüler ve Edirne Büyük Sinagogu'nu da gören öğrencilerin eğitimlerinin son haftası olan 20 Ağustos'ta İstanbul'un tarihi yerlerini gezeceklerini kaydetti.

"Bozlağın tezenesini" tanıdılar

Öğrenciler, derslerinin bir bölümünde türküleri dinleyerek hem bu türkülere eşlik ediyor, hem de türkülerin ne anlatmak istediğini kompozisyonlarda kaleme alıyor.

"Garip" mahlasını kullanan "Bozkırın tezenesi" diye anılan Neşet Ertaş'ın "Yalan dünya" türküsüyle başlayan kompozisyon derslerinde ozanın çeşitli türkülerinin ifadeleri kağıda dökülüyor.

Türkçe Yaz Okulu'na Hindistan'dan gelen Muhammet Yasir ise Türkçesini geliştirmek için derslere katıldığını söyledi.

Türk dili ve edebiyatını sevdiğini anlatan Yasir, "Ülkemde Türk dili ve edebiyatı ikinci sınıf öğrencisiyim. Türkçe'ye her zaman ilgi duydum. Önümüzdeki yıl Türk halk edebiyatı ve divan edebiyatını da öğreneceğim. Hindistan'daki insanlar Türkiye'yi destekliyor ve seviyor. Burada derslerin yanında türkü ve şarkılar da öğreniyoruz. Öğrendiğim türkülerden 'Yalan dünya'yı Hindistan'da da söyleyeceğim." diye konuştu.

Derste Neşet Ertaş'ın "Yalan dünya" türküsünü söylemeyi, anlamını ve yazınsal olarak okumayı öğrendiklerini anlatan Yasir, halk oyunlarını da uygulamalı olarak incelediklerini kaydetti.

Arnavutluk'tan gelen Amela Gjrepo da Türkiye'yi ve Türk kültürünü sevdiğini ifade etti.

Okulda Türk dili ve kültürüne ilişkin pratik yaptıklarını dile getiren Gjrepo, "Ülkemizde kitaplardan öğrendiğimizi burada uygulamalı olarak yaşamak güzel bir duygu. Derslerde hep birlikte Türk kültüründe yer alan türkü ve şarkıları söylüyoruz. Türkçe eğitiminin yanında Edirne'nin tarihini ve kültürel güzelliklerini de öğreniyoruz." dedi.

Polonya'dan gelen Karol Protrowski ise Neşet Ertaş'ın "Yalan dünya" türküsünü ilk kez derste gördüğünü söyledi. Türküyü ezberleyemediğini ancak kitaptan okuyarak söylemeye çalıştığını ifade eden Protrowski, "Türkünün anlatmak istediği duygu çok güzel. Yabancı öğrenciler Türkçe dersinin yanında Türk kültürünü yaşayarak duygusuyla öğreniyor. Bize yardımcı olan herkese teşekkür ederiz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Öğrendikleri Türkçe ile 'Garip'İn Türküsünü Seslendiriyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.


Advertisement