Oğuzeli'nin Biberinin Tescillenmesi İçin Çalışma Başlatıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Oğuzeli'nin Biberinin Tescillenmesi İçin Çalışma Başlatıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince Oğuzeli ilçesinde yetişen dolmalık biberin "Barak Biberi" olarak tescillenmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

05.04.2016 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince Oğuzeli ilçesinde yetişen dolmalık biberin "Barak Biberi" olarak tescillenmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Oğuzeli ilçesindeki Gaziantep Büyükşehir Parkı'nda vatandaşlara domates ve biber fidesi dağıttı.

Fatma Şahin, burada yaptığı konuşmada, Oğuzeli'nin kendileri için çok kıymetli olduğunu söyledi. Modern dünyanın kendine ait güçlü yanları bulunduğunu, ancak bir yandan da geçmişten gelen güzellikleri yok etme tehlikesi olduğunu belirten Şahin, "O yüzden bizim toprağımızı, havamızı ve suyumuzu korumamız lazım." dedi.

Kendilerine emanet edilen doğayı geleceğe taşımaları gerektiğini dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

"Her ilimizi diğer ilimizden ayıran özellikler var. Oğuzeli'ndeki bu kırmızı toprağı başka hiçbir yerde bulamazsınız. Büyük bir hazine. Sizin petrolünüz, madeniniz. Bu toprak o kadar önemli ki hak ettiği şekilde geleceğe taşımamız gerekiyor. Buranın en büyük gücü toprak, su ve hava. Bu kurutmalık biberler kendiliğinden kuruyup bu rengi almıyor. Yüce Mevlam buradaki iklimi, coğrafyayı lezzete dönüştüren gücü Oğuzeli'ne vermiş. Bize düşen bu hazineyi geleceğe taşımak. Oğuzeli bir kültürdür, tarihtir, kimliktir, medeniyettir. Oğuzeli şanlı ve şerefli tarihiyle bizim Barak ovamızın ve Gaziantep'in en güzide toprakları ve ilçesidir."

Sulanabilir toprakların arttırılması ve sulama kaynaklarının doğru kullanılmasının önemine dikkati çeken Şahin, Oğuzeli'ni çekim merkezi haline getirmek istediklerini ifade ederek "Gelenekten geleceğe, yerelden evrensele bizim Oğuzeli'ni bir çekim merkezi haline getirmemiz gerekiyor. Bunu yapabilmemiz için buradaki bütün güzellikleri modernize etmemiz ve çekim gücünü arttırmamız gerekiyor. Bu da emek, gayret birlik ve beraberlik istiyor." diye konuştu.

"Biberi tescil ettirmek için yola çıktık"

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz da Gaziantep'in hep sanayi şehri olarak bilindiğini ancak tarım kenti olarak da anılması gerektiğini söyledi.

Oğuzeli'nin dolmalık biber çeşidiyle meşhur olduğunu anımsatan Yılmaz, "Dolma Gaziantep mutfağının en önemli yemeklerinden biri. Oğuzeli de biberin merkezi. Biz de Oğuzeli biberini yöremizin ismi olan Barak adıyla tescil ettirmek için yola çıktık." dedi.

Yılmaz, Oğuzelili çiftçilere 300 bin biber, 100 bin de domates olmak üzere 400 bin fide dağıtıldığını aktardı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Oğuzeli'nin Biberinin Tescillenmesi İçin Çalışma Başlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement