OHAL Ayarı! Sözleşmeli Öğretmenliğe 4+2 Modeli - Son Dakika
Güncel

OHAL Ayarı! Sözleşmeli Öğretmenliğe 4+2 Modeli

Öğretmen açığının kapatılması için atağa geçen hükümet, 4 yıllık sözleşmeli öğretmenleri talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atayacak.

29.07.2016 09:27  Güncelleme: 10:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), 2011 yılında uygulamadan kaldırdığı sözleşmeli öğretmenlik uygulaması OHAL'in 2. KHK'si ile yeniden devreye girdi. Sözleşmeli öğretmenler, KPSS puanının yanı sıra sözlü mülakat başarısına göre atanacak. Sözleşmeli öğretmen atamalarında 5+3 olarak açıklanan 3+2 olarak değiştirilen düzenleme, kanun hükmünde kararnamede 4+2 olarak yer aldı.

4 YILLIK SÖZLEŞMELİLERE KADRO VERİLECEK AMA İKİ YIL ŞARTI VAR

Buna göre, 4 yıllık sözleşmeli öğretmenler talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanacak, ancak aynı yerde en az 2 yıl daha görev yapacak.

EŞ DURUMUNDAN TAYİN İSTEYEMEYECEK

Sözleşmeli öğretmen eş durumundan tayin isteyemeyecek, eşi sözleşmeli öğretmene tabi olacak. Yani toplamda öğretmenler atandıkları il, okulu 6 yıl değiştiremeyecek. Sadece Güneydoğu ve Doğu illeri için uygulanması planlanan düzenleme, binlerce öğretmenin açığa alınması nedeniyle ülke geneline yayılacak.

MÜLAKAT ZORUNLU OLACAK

KHK ile birlikte MEB'in öğretmen adaylarını "sözlü mülakattan başarılı olma şartıyla atama" kararından vazgeçmediği de ortaya çıktı. Yasaya göre her bir branştan belirlenen kadro sayısının üç katı kadar aday mülakata çağırılacak.

4-B STATÜSÜNDE ÇALIŞACAKLAR

Yine yasaya göre, sözleşmeli öğretmenlerin statüsü 4-B olacak. Yani bu öğretmenler sözleşmeli olarak çalışacakları 4 yıl içinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun korumasında olmayacak. Sözleşmeli öğretmen yasasının da OHAL kapsamında çıkarılan KHK'nın içinde yer verilmesi, yasaya yargı yolunu da kapatmış bulunuyor.

22 BİN YERİNE 40 BİN

MEB, darbe girişiminin ardından yaptığı cemaat operasyonu ile açığa aldığı şimdilik 22 bin öğretmen yerine ilk etapta MEB teşkilatındaki 40 bin norm fazlası öğretmeni görevlendirmeyi planlıyor. Sözleşmeli öğretmen ataması ise Şubat 2017'de gerçekleştirilecek.

KAPATILAN ÖZEL OKULLAR DEVLET OKULUNA DÖNÜŞECEK

Kapatılan 800'e yakın özel eğitim kurumunun büyük çoğunluğu devlet okuluna dönüştürülecek. Bakanlık bu okullardaki öğretmen açığını ise Türkiye genelinde sayıları 40 bini bulan norm fazlası öğretmenle kapatacak.

OHAL Ayarı! Sözleşmeli Öğretmenliğe 4+2 Modeli
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel OHAL Ayarı! Sözleşmeli Öğretmenliğe 4+2 Modeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement