Okyanus Kolejleri Hedefi "Öğrenmeyi Öğretmek" - Son Dakika
Güncel

Okyanus Kolejleri Hedefi "Öğrenmeyi Öğretmek"

Okyanus Kolejleri Hedefi "Öğrenmeyi Öğretmek"

Orhan Özbey: "Yeteneğe göre eğitimle, insan kaynağı israfı önlenecek. Mutlu bireyler yetişecek"

17.06.2014 17:40  Güncelleme: 17:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Okyanus Kolejleri Kurucusu Orhan Özbey, Okyanus Kolejleri'nin Yetenek Merkezli Eğitim Sistemi ile Türkiye'ye ve dünyaya değer katacağını belirterek, "Yeteneğe göre eğitimle, insan kaynağı israfı önlenecek. Mutlu bireyler yetişecek" dedi.

Okyanus Kolejleri 2014-2015 Öğrenim Yılı Zümre Genel Kurulu, 16 Haziran 2014 Pazartesi günü Bahçeşehir Okyanus Koleji'nde yapıldı.

Okyanus Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Okyanus Kolejleri Kurucusu Orhan Özbey, aralarında Yönetim Kurulu üyelerinin de bulunduğu 800 kişilik dev eğitim kadrosuyla buluştu.

Açılış konuşmasını Okyanus Kolejleri PDR Bölüm Başkanı Bora Serhat Çelik'in yaptığı Genel Kurul'da öğretmenlere hitap eden Orhan Özbey; 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı'nda uygulamaya başlanacak olan "Okyanus Yetenek Merkezli Eğitim Sistemi" hakkında bilgi verdi.

Özel sektörün eğitimin gelişmesinde çok büyük bir yeri olduğunu vurgulayan Özbey, "Öğretmenlerle beraber idarecilerimiz de, 'Daha iyisini nasıl yapabiliriz?' diye çalışmaya devam edecekler" dedi.

Okyanus Mesleki ve Kariyer Yetenek Kulüpleri

2004'te kurulan Okyanus Kolejleri'nin önem verdiği eğitim konseptlerinden birisinin "Öğrenmeyi Öğretmek" olduğunu hatırlatan Özbey, "Bilgi çağında yaşadığımızdan artık bilgiye ulaşmak değil, öğrencinin nasıl öğreneceğini öğrenmesi önemlidir. 'Öğrenmeyi nasıl öğretebilirim'in araştırmasını yapmalıyız" diye konuştu.

Dünyada herkesin buna inandığını, tüm söylemlerin de bunun üzerine olduğunu vurgulayan Özbey, sıranın artık uygulamaya geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Okyanus Kolejleri olarak Türkiye'de ve dünyada öncü olacağız. Bu konuda yapmamız gereken şeyler var. 2004'te yetenek merkezli eğitim öngörmüştük. Ancak bu daha çok hobi yetenekleri, spor, müzik, görsel sanatlarla sınırlı kaldı. Artık öğrencinin mesleki ve kariyer yeteneklerini tespit etmek ve ona göre öğrencileri yönlendirmek amacındayız. Kulüp dersinden ziyade, ders olarak okutulacak. Öğrencilerimiz kulüpleri kendileri seçecekler. Her hafta 2-4 saat kulüp derslerine ek olarak kariyer derslerine vakit ayırıp, bunları sistematik olarak uygulayacağız. Her kulübün bir müfredatı olacak. Kazanımları, sınavları ve testleri olan birer ders nitelğinde olacak."

"Bu Bir Sosyal Sorumluluktur"

Eğitimde en doğru olanın yetenek merkezli eğitim modeli olduğunu belirtenÖzbey, "Bir zamanlar öğretmen merkezli bir eğitim çok iyi olabilirdi. Kişi merkezli eğitime dönmeye başladık ama en doğrusu yetenek merkezli eğitimdir. Biz şuna inanıyoruz; bir öğrenciye her türlü bilgiyi verebilirsiniz ama hiçbir öğrenciye yetenek veremezsiniz. Herhangi bir meslekte çok bilgili olması, çok iyi yapacağı anlamına gelmiyor. Bir öğrenci mimar olabilmek için sınava girer, kazanır. İyi derece ile de bitirebilir. Ama iyi bir mimar olacağı anlamına gelmiyor. Başarısız olabilir. 3 boyutlu soyut düşünemiyorsa başarılı mimar olamaz. Mutlu olamaz. Hukuk mesleği içinde bile ayrı dallar var ve hepsi ayrı yetenekler gerektiriyor.

İnsanların yeteneklerine, ilgi ve kişiliklerine uygun olmayan meslekleri yapmalarını; insan ve kaynak israfı olarak görüyoruz ve bunu çözüm bulmak istiyoruz. Biz bunu ülkemize, dünyamıza, velimize, öğrencimize değer katacağız. Bunu biz bir sosyal sorumluluk olarak görüyoruz." diye konuştu.

"Yeni Eğitim Konsepti: Okyanus Yetenek Merkezli Eğitim"

Orhan Özbey, şöyle devam etti: "Hep söylerler ya, işi ehline teslim etmek... Herkes terzi olamaz, berber olamaz, mühendis olamaz. Bunların hepsi yetenek gerektiriyor, yetenek bilgi ile birleşirse siz onun önünde duramazsınız ve mutluluk kaçınılmaz olur. Yetenek keşfedilecek, keşfe göre eğiteceğiz ve mutlu bireyler yetişecek.

Önümüzdeki yıl tüm kademelerde öğrencilerimizin yeteneklerini belirlemeye başlayacağız. Ortaokul son sınıfta ve lise 3. sınıfta bu testi uygulayacağız. Öğrencilerin karşısına 900 meslek çıkacak, en iyiden itibaren mesleklerin sıralandığı bir liste verilecek. Olmak istediği meslekle ilgili sahip olması gereken kriterler ve puanlar kendisine söylenecek."

Başarı için senkronize çalışmak gerektiğini vurgulayan Orhan Özbey, "Kurucudan idareciye, öğretmenden müdür yardımcısına kadar ortak bir dille konuşmamız gerekiyor. Misyon ve vizyonumuzu iyi anlamamız gerekiyor" diye sözlerini bitirerek, tüm öğretmenlere çalışmalarında ve yeni dönemde başarılar diledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Okyanus Kolejleri Hedefi 'Öğrenmeyi Öğretmek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement