Oltu'da Tarla Günü Etkinliği - Son Dakika
Yerel

Oltu'da Tarla Günü Etkinliği

Oltu\'da Tarla Günü Etkinliği

Oltu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Yenilenebilir Güneş Enerjisi ile Örtü Altı Sebzecilik” Projesi çerçevesinde bir Tarla Günü Programı gerçekleştirildi.

12.11.2015 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Oltu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Yenilenebilir Güneş Enerjisi ile Örtü Altı Sebzecilik" Projesi çerçevesinde bir Tarla Günü Programı gerçekleştirildi.

Oltu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü bahçesinde planlanan Tarla Günü Programı havanın yağışlı olması nedeniyle Kaymakamlık Toplum Merkezinde yapıldı.

Oltu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Murat Yılmaz proje ile ilgili yaptığı açıklamada; Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından finanse edilen projenin 59 bin 950 TL'ye mal olduğunu söyledi.

Proje bütçesinin yüzde 10'unun müdürlük bütçesi ve Oltu Ziraat Odası Başkanlığınca geriye kalan kısmın ise KUDAKA tarafından karşılandığını aktaran Yılmaz, amaçlarının yenilenebilir enerji kaynaklarının bölgede kullanılmasının artırılmasına katkı sağlamak olduğunu belirtti.

YILMAZ: GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SERACILIĞI YAYGINLAŞTIRACAĞIZ

Oltu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde proje kapsamında 2 adet sera kurduklarını aktaran Murat Yılmaz, "İlk önce 6X40 ebatlarında 240 m2 alana sahip bir plastik örtülü sera inşa edilmiştir. Daha sonra bu seraya yedi adet güneş paneli ile çalışan bir ısıtma sistemi kurulmuştur. Sistemin çalışmasını basit olarak şöyle anlatabiliriz; Sistem gündüz güneşten aldığı ısı enerjisini depolayarak, bu enerji ile düşük gece sıcaklığında seramızı kontrollü bir şekilde ısıtmaktadır. Kurulan bu sistem kışın üretim yapmak için tasarlanmamıştır. Amacımız; özellikle erken ilkbaharda ve sonbaharda bölgemizde, gece ile gündüz sıcaklık farkının yüksek olması nedeni ile gece vuku bulan düşük sıcaklıklardan bitkileri korumaktır. Böylece seramıza en az bir ay önce fide dikebilir, yine sonbaharda seramızdan, bir ay daha fazla süre ile ürün alabiliriz." şeklinde konuştu.

YILMAZ: ÇİFTÇİLERİMİZ NEZDİNDE BİR FARKINDALIK OLUŞTURACAĞIZ

Yılmaz, bölge şartlarında bir yıldaki üretim süresini ek bir maliyete gerek kalmadan sadece güneş enerjisi kullanarak en az iki ay uzatabileceklerini yine sonbaharda ikinci ürün olarak kış sebzeleri yetiştireceklerini söyledi.

Oltu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Yılmaz, "Projemiz ile tarımsal üretimde, özellikle örtü altında önemli bir potansiyele sahip ilçemizde, sürdürülebilir, kaliteli ve kazançlı bir üretim için alternatif enerji kullanımın önemini anlatabilmek, çiftçilerimiz nezdinde bir farkındalık oluşturmak hedeflenmiştir" dedi.

AKAR: İLİMİZDEKİ TARIMSAL YAPI ÇEŞİTLİLİK GÖSTERMEKTEDİR

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar ise tarımsal yapının sosyal taleplere bağlı olarak çeşitlilik gösterdiğine dikkati çekerek, "Ülkemizin coğrafi bakımdan dördüncü büyük ili olan Erzurum ilindeki tarım sektöründe işletme yapıları ilin tamamında aynı özellikleri göstermemektedir. Bunu iklim, topoğrafik yapı ve kültürel alışkanlıklar gibi birçok faktörler etkilemektedir" dedi.

ZENGİN: ALTERNATİF ENERJİYİ KULLANIM, GELİŞMİŞLİK GÖSTERGESİDİR

Oltu İlçe Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin projenin hayata geçmesinden ötürü memnuniyetini dile getirerek, "Bir ülkede alternatif enerji kaynaklarının ne kadar kullanıldığı o ülkelerin gelişmişlik oranlarıyla doğru orantılıdır. Yani bu projede güneş enerjisinin kullanılmış olması çok önemli. Bununla birlikte ilçemizde proje yürütülebiliyor olması da gerçekten çok önemli. Bu çerçevede KUDAKA'dan çok faydalanıyoruz. Onlara teşekkür ediyorum. Yine bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen İlçe Tarım Müdürümüz ve gerekli teknik desteği veren arkadaşlarımız, bu işi yapacak olan çiftçilerimiz ve muhtarlarımıza teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Oltu İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 25 sebze üreticisine 30 saatlik bir eğitim verilirken eğitim sonunda sertifika almaya hak kazanan üreticilere sertifikalarının verilmesinin ardından davetliler, Müdürlük bahçesinde faaliyet gösteren seralarda incelemelerde bulundu.

KÜÇÜK: SERALARDA KIŞIN DA SEBZE ÜRETİLECEK

Bu arada Oltu İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ziyaattin Küçük seralarda yaptıkları çalışmalarla ilgili olarak üretime başlandığını belirtti.

Ziraat Mühendisi Küçük, "Projemizin uygulamasına Ağustos ayında başladık. Domates ve salata dikimlerini Ağustos ayının son haftasında yaptık. Projemizin hedefi ilkbaharda erkene almak, sonbaharda ise Kasım ayının sonuna kadar ürün alabilmektir. Kışın ise sebze türlerinden soğan, marul, maydanoz gibi ürünleri yetiştirmeyi hedeflemekteyiz." dedi.

Öte yandan Oltu Kaymakamlığı Toplum Merkezi'nde gerçekleştirilen Tarla Günü etkinliğine; Erzurum Vali Yardımcısı Fatih Gül, Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, Şenkaya Kaymakamı Ahmet Özkan, Narman Kaymakamı Murat Eren, Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Oltu Belediye Başkan Yardımcısı Osman Coşkun, İlçe Jandarma Komutanı Murat Manas Demir, İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Kuruçay, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, STK ve mesleki toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve sebze üreticileri katıldı. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Oltu'da Tarla Günü Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement