Oltu Zümrüdü"Ne Hayat Veren Doktor - Son Dakika
Kültür Sanat

Oltu Zümrüdü"Ne Hayat Veren Doktor

Oltu Zümrüdü"Ne Hayat Veren Doktor

Erzurum'un Oltu ilçesinde 25 yıldır doktorluk yapan 52 yaşındaki İbrahim Ekinci, taş işlemeciliğinin merkezi konumundaki ilçede Oltu taşından sonra yörede "Oltu zümrüdü" olarak adlandırılan opal taşlarına hayat veriyor.

04.09.2016 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUHAMMET MUTAF - Erzurum'un Oltu ilçesinde 25 yıldır doktorluk yapan 52 yaşındaki İbrahim Ekinci, taş işlemeciliğinin merkezi konumundaki ilçede Oltu taşından sonra yörede "Oltu zümrüdü" olarak adlandırılan opal taşlarına hayat veriyor.

Ekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asıl mesleğinin tıp doktorluğu olduğunu ve 25 yıldır Oltu'da görev yaptığını söyledi.

Bu zaman zarfında kırsala gittiği görevler sırasında tesadüfen değişik renkteki taşları gördüğünü ifade eden Ekinci, şunları anlattı:

"Onları bilen kişilere gösterdik. Bilen kişiler bu taşların takı tarzı taş olabileceğini söyledi. Daha derinlemesine araştırmalar yaptırdık. En sonunda buna 'opal' dediler ama renk olarak dünyada bulunmayan tatlı bir rengi var. Birebir zümrüde benzeyen parçaları var. Bunun üzerine biz biraz daha üzerinde yoğunlaştık. Aslında tıp mesleğiyle uğraşıyorum. Buna da hobi olarak başladım. Bunlarla ilgili olarak makineler aldık. Bunları basit atölyede işleyerek sunmaya çalıştık. Yani ben bir nevi hobi olarak uğraşıyorum. Ayrıca bu atölyede bu işin ustaları arada bir gelip çalışıyorlar, üretim yapıyorlar. Öyle bir istihdam da var."

"Dünyada bir tek bizim bölgemizde çıkan bir taş"

Taşın bilimdeki adının "opal" olduğunu kaydeden Ekinci, bu taşın içinden şeffaf ve yarı şeffaf değerli parçaların çıktığını dile getirdi. Bu taşların çok özel olduğunu vurgulayan Ekinci, şöyle konuştu:

"Dünyada bir tek bizim bölgemizde çıkan bir taş. Başka yerlerden çıkan farklı formları var ama mesela zümrüt opal dediğimiz özellikle rengi şeffaf, yeşil olan sadece bizim bölgemize ait olan bir taş. Oltu'nun geçmişten gelen Oltu taşı var. Burada taş işletmeciliği üzerine bir alt yapı var. Bizim taşımız Oltu taşına göre daha sert bir taş, işlemesi daha zor. Yani basit tornalarla Oltu taşı işlenir ama bunda kullanılan malzemelerin kesinlikle elmas kaplama olması gerekiyor. O yüzden bu taşın kendine has olan özelliğinden dolayı zorlandık ama bunları işledik. Bu taşları altın ve gümüş takılara da uygulayabiliyoruz, sade taş olarak da yapabiliyoruz. Ayrıca bunlarla ilgili tespih çalışmalarımız da var. Çalışmalarımız şu anda genelde bölgesel. Bazen turistik bölgelere de veriyoruz. Üniversitede bu taşı işleyip değerlendirmeye çalıştılar. Şu andaki işleyişimiz bu şekilde."

Karadeniz Teknik Üniversitesinden öğretim görevlilerinin, önceki yıllarda ilçeye gelerek taşla ilgili araştırma yaptıklarını aktaran Ekinci, "40'a yakın çeşidi var bu bölgede. Yani yeşilin hemen hemen her tonu var. Sarı, kırmızı gibi renkleri de var, maviye çalan tonları da var. Taşın bilimsel adı 'opal' olmasına rağmen yörede 'Oltu zümrütü' adı kullanılıyor." dedi.

Ekinci, tanıtım için bazen fuarlara bu taşı gönderdiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Oltu Zümrüdü'Ne Hayat Veren Doktor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP MYK ve PM Toplantısı
    09:08 CHP MYK ve PM Toplantısı

    CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplanacak.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.


Advertisement