Ombudsman Devleti Uyardı: "Aynı İşe Farklı Maaş Olmaz!" - Son Dakika
Ekonomi

Ombudsman Devleti Uyardı: "Aynı İşe Farklı Maaş Olmaz!"

Ombudsman Devleti Uyardı: "Aynı İşe Farklı Maaş Olmaz!"

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu; devlette çalışanların önemli sorunlarından biri olan "aynı işe farklı maaş" sorununu çözmesi için Başbakanlık ile Maliye Bakanlığı'nı uyardı.

21.08.2015 10:35  Güncelleme: 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ömeroğlu, unvanları, hak ve yükümlülükleri aynı olan ancak farklı kurumlarda çalışan mali hizmetler uzmanlarının özlük anlamında farklı normlara tabi tutulmasını mağduriyet sebebi sayarak, Maliye Bakanlığı'na mağduriyetin giderilmesi için tavsiye kararında bulundu.

DEVLETİ UYARDI

Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan (KDK) dün yapılan açıklamaya göre; kurum, 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile aynı meslek grubundaki personel arasında özlük olarak farklılaştırmaya gidilmesi sonucunda oluşan mağduriyetin ve ayrımcılığın giderilmesi için Maliye Bakanlığı'na tavsiyede bulunma kararı aldı. Üniversitede "mali hizmetler uzmanı" olarak görev yapan şikayetçi, 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan düzenlemelerle, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre alan bazı devlet memurları için yeni bir maaş sistemi öngörüldüğünü, ancak 5018 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanan Mali Hizmetler Uzmanlığı Yönetmeliği'nde, aynı vazifelerle görevlendirilmiş ve memuriyet unvanları aynı olan meslek grubu içinde farklı özlük uygulaması yapıldığını, bu sebeple çalışma barışının bozulduğunu ileri sürdü.

AYNI İŞE FARKLI MAAŞ

Konuyla ilgili mağduriyetin giderilmesi için başvuruyu inceleyen KDK Başdenetçisi Ömeroğlu, farklı kanun hükümlerine göre çalışan mali hizmetler uzmanlarının maaş hesaplama formüllerinin değişik olduğu, genel bütçeli veya özel bütçeli bir kurumda çalışan 1. derecedeki mali hizmetler uzmanı ile mahalli idareler, yargı organları ve üniversitelerde çalışan 1. derece mali hizmetler uzmanının maaşları arasında 800 liraya varan farkın oluştuğu tespitinde bulundu.

MAĞDURİYET OLUYOR

Ömeroğlu, tüm hak ve yükümlülükleri aynı olan, aynı unvanlarda bulunan ancak farklı kurumlarda çalışan mali hizmetler uzmanlarının özlük anlamında farklı normlara tabi tutulmasının, bu meslek grubunda çalışanlar için, temel hukuk ilkeleri, hukuki eşitlik ve öngörülebilirlik ilkesi açısından mağduriyete sebep olduğu tespiti yaptı.

TASARININ GÜNDEME ALINMASINI İSTEDİ

Başdenetçi Ömeroğlu, 666 sayılı KHK'dan sonra mahalli idareler, üniversiteler ve yargı organlarında iş başı yapan mali hizmet uzman ve yardımcılarının da hukuki eşitlik ilkesi açısından mağdur edildiklerini kaydetti. Mali ve sosyal haklar yönünden mağdur olan, mahalli idareler, üniversiteler ve yargı organlarında çalışan mali hizmetler uzmanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için mevzuat değişikliği konusunda bir tasarı oluşturması yönünde Maliye Bakanlığı'na tavsiyede bulunan Ömeroğlu, hak kayıplarının önlenmesi için Maliye Bakanlığı'nca hazırlanacak tasarının gündeme alması hususunda gereğinin yapılması için Başbakanlığa da tavsiye kararı gönderdi.

Son Dakika Ekonomi Ombudsman Devleti Uyardı: 'Aynı İşe Farklı Maaş Olmaz!' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (28)

  • Polis: Polis 60 saat çalışanla aynı maaş alıyor halbuki polis haftalık en az 84 saat çalışıyor aradaki fark verilmeli polise 26 2 Yanıtla
  • Gelir uzmanı: Dile getirilmesi sevindirici hükümet bu konu da kör ve sağırdı belki aklı başına gelir. Bende mağdurum. 2 24 Yanıtla saddam: Agzimi actirma. Takim elbisenle odadaki kizlarla muhabbet etmene bak sen. 3 0
  • Syuksel09: Asker mi, polis mi fazla alıyor. Uçurum ne tarafta? 19 0 Yanıtla
  • vatandaş: askerle polis arasındaki uçurum gibimi 10 6 Yanıtla
  • napolyon: Sacma sapan uzmanlik kadrosu ile yatarak mesai dolduran, torpille aldiginiz 20 li yaslardaki genclere verdiginiz 4000 tl yi bu vatan için en zor şartlarda calisan askere polise reva görün bakalim,,, 13 3 Yanıtla Tonyukuk: Şu an şehit olan asker polis hiçbiriniz umrunda degil asker polis sonuna kadar hakediyir hatta sizden alıp onlara verilmeli 5 0
  • ali: polis üvey evlat zaten 13 1 Yanıtla
  • Tak tak tak: Asker derken jandarmadan bahsediyiorsunuz jandarma=kır polisi demek polisle aynı işi yaparlar onlarda en iyisine layıktir ancak polisede eşit ise eşit ücret verilmeli jandarmanın da koşulları iyilestirilmeli adamlar köyde çalışıyor. 11 0 Yanıtla
  • Emre: Bu ülkede sadece kamu personeli var dimi. Özel sektörde çalışanlar insan yerine konulmuyor. Asıl devletin bu konuya el atması lazım 10 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement