Ömer Çelik'ten AB'nin 'Dost Çemberi' Açıklamasına Sert Tepki - Son Dakika
Güncel

Ömer Çelik'ten AB'nin 'Dost Çemberi' Açıklamasına Sert Tepki

Ömer Çelik\'ten AB\'nin \'Dost Çemberi\' Açıklamasına Sert Tepki

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AB tarafından yapılan açıklamada geçen 'dost çemberi' kısmına tepki gösterdi. Çelik, Türkiye'nin Avrupa'nın asli unsuru olduğunu söyledi.

18.11.2015 20:19  Güncelleme: 20:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AB'nin yaptığı Türkiye açıklamasına, "O açıklamada beni en çok rahatsız eden kavram 'dost çemberi' kavramı oldu. Türkiye kimsenin barış yada refahının tampon bölgesi değildir." şeklinde tepki verdi.

DOST ÇEMBERİ AÇIKLAMASINA SERT TEPKİ GÖSTERDİ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısı sonrası basın açıklaması yaparak soruları yanıtladı. AB tarafından yapılan açıklamayı değerlendiren Ömer Çelik, "Türkiye ile ilişkilerin canlandırılması konusunda geç kalındığını düşünüyoruz. Mesele Suriye meselesi ise, Suriye'ye indirgenerek canlandırılması yada canlandırılmaması şeklinde bir takvim çok vizyonel bir yaklaşım olmaz. O açıklamada beni en çok rahatsız eden kavram 'dost çemberi' kavramı oldu. Yani Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası, eşit unsuru olarak değerlendirilmek yerine Türkiye'nin Avrupa'nın barışını sağlayacak bir protez gibi değerlendirilmesine kesinlikle iyi gözle bakmayız.

"TÜRKİYE KİMSENİN TAMPON BÖLGESİ DEĞİLDİR"

Bu 'dost çemberi' kavramı 2. Dünya Savaşı'nda birilerinin kullandığı çok tehlikeli bir kavram olan 'hayat sahası' gibi bir kavramı çağrıştırabilir. Türkiye kimsenin barış yada refahının tampon bölgesi değildir. Bir Avrupa güvenliğinden bahsediyorsak, Türkiye, Avrupa güvenliğinin protezi değil, diğer devletlerle birlikte eşit ve ortak bir parçası olarak değerlendirilmelidir. İlişkilerin canlandırılmasını yine mülteci meselesine indirgiyorlarsa bu da yanlış bir tutumdur.

"TÜRKİYE BİR TOPLAMA KAMPI DEĞİLDİR"

Mülteciler konusu küresel bir meseledir. Avrupa'nın bunu Türkiye ile birlikte bir ortak mekanizmalar çerçevesinde çözmesi gerekir. Ama eğer şöyle bir şeyden bahsediliyorsa, siz bu mültecileri ülkenizde barındırmanız karşılığında biz sizinle birlikte bazı fasılları canlandıralım. Size para yardımı yada vize kolaylığı gibi Türkiye'nin mültecileri barındırması ile bağlantılı olarak gündeme getirilirse bu yine yanlış bir yaklaşım olur. Türkiye bir toplama kampı değildir" ifadelerini kullandı.

"TERÖR ÖRGÜTLERİNE YARDIM ETMEK SAĞLIKLI DEĞİL"

IŞİD ile olan mücadeleye değinen Ömer Çelik şunları söyledi: "Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı Obama ile birlikte yaptığı değerlendirmede, ortaya koyduğu görüş, Türkiye'nin en önemli hassasiyetlerden bir tanesidir. Oradaki terör örgütlerine IŞİD başta olmak üzere karşı yapılan yardımları her zaman olumlu buluyoruz. Fakat şu unutulmamalıdır: Bir terör örgütü ile mücadele ederken başka bir terör örgütüne yardım etmek sağlıklı bir durum değildir.

"YPG TÜRKİYE AÇISINDAN TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"

Buradaki YPG Türkiye açısından bir terör örgütüdür. IŞİD'e karşı mücadele için bir takım silah yardımında bulunulması bu silahların yarın Türkiye'ye karşı doğrultulmayacağı garantisini kimseye vermiyor. Aynı şekilde bu silah yardımını yapanların orada bulunan unsurlarına karşı da yarın bu silahlar doğrultulabilir. Afganistan'da bunu görüyoruz."

"GEÇMİŞTE YAPILAN HATALAR SURİYE'DE YAPILMAMALIDIR"

Tüm terör örgütlerine karşı sınırlarımızın kararlı şekilde korunacağını söyleyen Çelik, "Hiçbir şekilde Türkiye'yi tehdit eden bir terör örgütüne karşı bir başka terör örgütü ile mücadele ediyor diye silah yardımında bulunulmasını doğru bulmuyoruz. Müttefiklerimizden bu konuda azami hassasiyet bekliyoruz. Türkiye'nin buradaki çizgileri bellidir. Mili güvenliğimiz tehdit eden terör örgütlerinin hiçbir şekilde şu veya bu gerekçe ile ya da IŞİD terör örgütü ile savaşıyor diye bir müsamahaya tabi olmasını arzu etmiyoruz. Sınırımıza çok yakın 98 kilometrelik bir alanda IŞİD terör örgütünün etkinliği var. Bu hiçbir şekilde müsamaha gösterebileceğimiz bir durum değildir. Tüm terör örgütlerine karşı sınırlarımızı kararlı bir şekilde koruma kararlılığımız sürecek. Geçmişte yapılan hatalar müttefiklerimiz tarafından Suriye'de yapılmamalıdır. Özelikle silah yardımında bulunulmamalıdır. Onlara yardımların ulaşması demek oradaki toplam terör kapasitesini arttırır. Oradaki terör örgütlerinin mücadelesinden bir barış çıkmaz. Meşru güçler ile dayanışma içinde olmanın gerekliliğinin altını bir kez daha çiziyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ömer Çelik'ten AB'nin 'Dost Çemberi' Açıklamasına Sert Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • YPG LE UGRASTIGINIZ KADAR ISID LE UGRASIN: YPG LE UGRASTIGINIZ KADAR ISIDLE UGRASSAYDINIZ ASKERIMIZI KACIRMAZLARDI YALAKALAR ASKERIMIZ NERDE SOYLESENIZE 9 10 Yanıtla
  • Yasin: AKP en büyüj terorist siz siniz 9 9 Yanıtla
  • Ultraaslan: Nedir la bu avrupa sevdaniz cennetmi vaad ediyorlar. Musluman ulkeyiz almazlar orasi hiristiyan toplulugu bunu anlayamadiniz 7 3 Yanıtla
  • Habip : Ne kadar boş konuştuğunu Koyunlar anlamaz.bir de alkışlarlar. 3 3 Yanıtla
  • Habip : Davutoğlu na sormak lazım. bu ne? Adaların hesabını soramazsan, daha neler göreceğiz.reisiniz başkanlık derdinde. 2 3 Yanıtla
  • keakek: Yüzünde meymenet yok. 5 0 Yanıtla
  • Asya: Aynı gemide sen de varsın lokman insan ülkesi için böyle bi dua ediyorsa karakterinde bi sorun var. 3 2 Yanıtla
  • Habip : Ömer Çeliğin söylemi gerçeği değiştirmez . 0 1 Yanıtla
  • tc yandaşı: ne yapıyorsunuz Hamzaoğlu yu gunderemessiniz uyle hoca yok 0 0 Yanıtla

Advertisement