Omurga Tedavisinde "Akıllı Vida" Memnuniyeti Artırdı - Son Dakika
Yerel

Omurga Tedavisinde "Akıllı Vida" Memnuniyeti Artırdı

Celal Bayar Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Temiz, omurga rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen ve patenti alınan "akıllı vida"nın, 100'ün üzerinde hastada uygulandığını ve memnuniyet oranının bir hayli yüksek olduğunu açıkladı.

30.06.2015 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FERDİ UZUN - Celal Bayar Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Temiz, omurga rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen ve patenti alınan "akıllı vida"nın, 100'ün üzerinde hastada uygulandığını ve memnuniyet oranının bir hayli yüksek olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Temiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, omurga rahatsızlıklarında kullanılan vidalarda yaşanan sorunları gidermek üzere başlattıkları ve yaklaşık 4 yıl süren çalışma sonunda ortaya koydukları "akıllı vida"nın, bazı hastalar üzerinde yapılan denemelerde olumlu sonuçlar verdiğini, bunun üzerine patentini aldıklarını belirtti.

Temiz, akıllı vidanın seri üretimine başladıklarını ve omurga rahatsızlığı bulunan hastaların ameliyatlarında sıkça kullandıklarını söyledi.

Eski yöntem vidaların ameliyat sırasında omurgaya yerleştirilirken yanlışlıkla farklı yöne kayabildiğine işaret eden Temiz, "Bunun sonucunda felç olan, yatalak kalan hastalar bulunuyor. Geliştirdiğimiz akıllı vidalar, omura yerleştirilirken dış kısımdaki sert kemiğe dayandığında, içindeki yumuşak kemiğe doğru yön değiştirebiliyor. Böylece dışındaki sert kemiği kırmıyor ve çevresindeki sinir dokularına da zarar vermiyor" diye konuştu.

Hastaların, ürünü kendi imkanlarıyla karşıladığına değinen Temiz, şunları söyledi:

"Sağlık Uygulama Tebliği için gereken başvurular yapıldı. O sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. Süreç tamamlanınca 4-5 ay içerisinde Türkiye'de büyük oranda kullanılabilir. Sistemin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanan tedavi yöntemleri arasına girmesi için destek bekliyoruz."

Yurtdışında da ilgi uyandırdı

Türkiye'de hastalar üzerinde kullanılması ve yüksek memnuniyet dönüşleri üzerine, yurtdışından da ürüne ilgi ve talebin oluştuğunu vurgulayan Prof. Dr. Temiz, "Bu malzeme dünyaya Manisa'dan gidecek. Kullanan ülkeler Türkiye'ye belli bir patent hakkı ödeyecek. Bu kapsamda bir Ar-Ge şirketi kurduk" dedi.

Temiz, geliştirdikleri sistemin, İzmir Genç İş Adamları Derneğince bu yıl düzenlenen İnovasyon Ödülleri'nde "İnovatif Ürün" dalında birinciliğe ulaştığını sözlerine ekledi.

Sistemi Prof. Dr. Temiz ile geliştiren Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Atik ise tıp ve mühendisliğin birlikte çalışmasıyla büyük bir başarıya imza atmanın gururunu yaşadıklarını aktardı.

Atik, bu tip çalışmalara TÜBİTAK aracılığıyla fon sağlanmasının motive edici olacağını da sözlerine ekledi.

Geçen yıl açıklanmıştı

Prof. Dr. Cüneyt Temiz geçen yıl yaptığı açıklamada, dünyada yıllardan beri omurga hastalıkları ve kırıklarda "transpediküler vida fiksasyonu" yönteminden yararlanıldığını ancak bunun bazı eksikleri olduğunu, ameliyatlarda bu malzemelerin kullanılmasında yaşanan sıkıntılardan yola çıkarak giriştikleri yeni ürün geliştirme arayışı sonunda "akıllı vida"yı ortaya koyduklarını açıklamıştı.

Temiz, "Literatürde örneklerine rastlanılmayan bu vidalar omura girerken, dış kısımdaki sert kemiğe dayandığında içindeki yumuşak kemiğe doğru yer değiştirebiliyor. Böylece dışındaki sert kemiği kırmayarak, çevredeki sinir dokularına da zarar vermiyor. Geliştirdiğimiz vida ve rotlar, ulusal ve uluslararası bütün akreditasyon testlerinden geçti. Gerekli izinler alındı ve şu anda hastalarda da uygulanmaya başlandı. Bizim yaptığımız elastik sistemde, istediğimiz ölçüde omurgayı sabitlerken aynı zamanda hastanın hareketine istendiği ölçüde izin verilebiliyor" açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Omurga Tedavisinde 'Akıllı Vida' Memnuniyeti Artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement