On Gözlü Köprü'yle Özdeşleşen Türkünün Acı Hikayesi Saldırıyla Akıllara Geldi - Son Dakika
Güncel

On Gözlü Köprü'yle Özdeşleşen Türkünün Acı Hikayesi Saldırıyla Akıllara Geldi

Diyarbakır Sur'daki tarihi On Gözlü Köprü'de polise yönelik düzenlenen saldırı akıllara bu köprüyle özdeşleşen ve dilden dile Suzan Suzi türküsüyle yerleşen acı hikayeyi getirdi.

10.08.2016 21:06  Güncelleme: 21:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi On Gözlü Köprü'de polise yönelik bombalı saldırı düzenlendi. Saldırı sonrası akıllara, On Gözlü Köprü'yle özdeşleşen Suzan Suzi (Kırklar Dağı'nın düzü) türküsü ve hikayesi geldi.

İşte Suzan Suzi türküsünün hikayesi:

Diyarbakır'ın güneybatısında, Dicle Nehri kenarında, Kırklardağı vardır. Bu Kırklardağı'nın arkasında Kırklar Ziyareti vardır. Çocuğu olmayanlar, buraya gelip dilek dilerler.

Bir Süryani zengin ailenin de hiç çocukları olmuyormuş. Kadın, Kırklar Ziyareti'ne gelip dilek dilemiş, adak adamış. Bir kızı doğmuş. Adını Suzi (Suzan) koymuşlar. Her yıl doğum gününde, annesi onu süsler, giydirir ve Kırklar'a götürerek, bir kurban kestirirmiş. Suzan böylesine bin nazlarla büyüyüp, güzel bir genç kız olmuş. Müslüman komşularının oğlu Adil'le, birbirlerine aşık olmuşlar. Yine bir doğum yıl dönümünde, annesi Suzi'yi, hizmetçilerle beraber kurbanını kesmek üzere, Kırklar Ziyareti'ne göndermiş. Arkalarından habersizce Adil de gelmiş. Hizmetçilerin kurban kesme telaşından yararlanan Suzi, Adil'le beraber, dağın arkasına dolanmışlar ve orada sevişmişler. Kırklar Ziyareti, bu beraberliği bağışlamamış ve ziyaret Suzi'yi çarpmış. Kız On Gözlü Köprü'nün orada, Dicle'de boğularak ölmüş. Suzi'nin ölümünden sonra, Adil de aklını yitirmiş.

Adil ve Suzi'nin yaşadığı dram da dilerden dile türkü olarak taşınmış.

İşte Adil ve Suzi'nin türküsü/ Suzan Suzi:

Kırklar Dağı'nın düzü
Karanlık bastı bizi
Kör olasan zalım Suzan
Ziyaret çarptı bizi

Köprü altı kapkara
Ana gel beni ara
Saçlarıma kumlar doldu
Tarağ getir de tara

Gazi köşkü serindir
Dicle suyun derindir
Ağlama sen garip anam
Kadir mevlam karimdir

On Gözlü Köprü\'yle Özdeşleşen Türkünün Acı Hikayesi Saldırıyla Akıllara Geldi

Son Dakika Güncel On Gözlü Köprü'yle Özdeşleşen Türkünün Acı Hikayesi Saldırıyla Akıllara Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement