Önen: GAP, Çok Sektörlü Bir Kalkınma Projesidir - Son Dakika
Güncel

Önen: GAP, Çok Sektörlü Bir Kalkınma Projesidir

Önen: GAP, Çok Sektörlü Bir Kalkınma Projesidir

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, GAP Projesinin uluslararası alanda dikkatle izlenen entegre bir bölgesel kalkınma projesi olduğunu söyledi.

15.12.2014 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili A. Emin Önen, TBMM'de GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının 2015 yılı bütçesi üzerine AK Parti gurubu adına konuştu.

Önen konuşmasında; Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, GAP Projesinin uluslararası alanda dikkatle izlenen entegre bir bölgesel kalkınma projesi olduğunu söyledi. Önen, "GAP, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi, ulusal düzeyde ekonomik gelişmeyi, bölgelerarası farklılıkları gidermeyi ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlayan ve ülkemizi uluslararası alanda markalaştıran, çok sektörlü, sürdürülebilir, insani kalkınmaya dayalı uluslararası alanda dikkatle izlenen entegre bir bölgesel kalkınma projesidir. Projenin uygulandığı 9 İlimizin yer aldığı Bölge, yüzölçümü ve nüfus bakımından ülkemizin yaklaşık yüzde 10'luk bölümünü oluşturmaktadır. GAP Bölgesindeki üretim, doğal kaynaklar ve nüfus birçok Avrupa ülkesinden daha fazladır" dedi.

ENERJİ VE SULAMA YATIRIMLARI

AK Parti iktidarı öncesinde, ülkede GAP denildiği zaman, sadece enerji ve sulama yatırımlarından oluşan bir altyapı projesinin akla geldiğini belirten Önen, "Ancak bu düşünce AK Partinin iktidara gelmesiyle değişmiştir. 2008 yılında, GAP Eylem Planıyla bölgede gerçekleştirilen bütün yatırımlar ve yaşanan gelişmeler gözden geçirilmiş, GAP'ın ekonomik kalkınma, sosyal gelişmeyle birlikte başta sulama olmak üzere temel altyapı yatırımlarının hızlandırılarak büyük bir bölümünün tamamlanması planlanmıştır. 1990-2007 döneminde GAP yatırımlarının toplam kamu yatırımları içindeki payı yılda ortalama yüzde 7 iken, 2008 yılında ilk defa yüzde 12 olmuştur. Bu oran 2008-2014 döneminde yüzde 12,5 olarak gerçekleşmiştir. Hükümetimizce GAP Bölgesi yatırımlarına 2013 yılında 5,2 milyar TL, 2014 yılında ise 4,8 milyar TL tahsis edilmiştir" diye konuştu.

3 BİN 242 PROJE DESTEKLENMİŞTİR

Önen konuşmasına, bütçesini görüştükleri Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının koordinasyonunda yürütülen bazı örnekler vereceğini belirterek şöyle devam etti: "GAP Eylem Planıyla yürütülen; Tarımsal sulamada devam eden projeler tamamlanmış, 411 bin 508 hektar alan sulamaya açılmış, 935 km ana kanal hizmete hazır hale getirilmiş, yeni yatırımlar yapılmış ve 16 barajın yapımı tamamlanmıştır. 294 km olan bölünmüş yol ağı 2 bin 172 km'ye ulaşmış, hava ve demiryolu altyapısı iyileştirilmiş, tamamlanan ve devam eden yatırımlarla ulaşım altyapısı hayal edilenin üzerine çıkarılmıştır. Cazibe Merkezleri Programı uygulanmıştır. KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak çalışmalar yapılmıştır. Bölgenin zengin kültür varlıklarının korunması ve turizm amaçlı değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmüştür. Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü faaliyetleri çerçevesinde, 2014 yılında 2 bin 450 hektar alanda ağaçlandırma, 772 hektar alanda erozyon kontrolü yapılmış ve 9 milyon 250 bin fidan üretilmiştir. Tarımsal üretimde verimliliğin artırılarak tarıma dayalı sanayi yapısının geliştirilmesi amacıyla destekler artırılmış ve yeni tedbirler alınmıştır. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi sağlanmış, organik tarım ve organik üretimi geliştirmek amacıyla üreticilere yönelik çalışmalar yapılmıştır. Hayvancılığın geliştirilmesi çalışmaları yapılmış, hibe destekleri verilmiş, insan odaklı kamu yönetiminin birincil önceliği olan eğitim ve sağlıkta bölgenin çehresini değiştiren önemli yatırımlar gerçekleştirilmiş, 2008-2014 döneminde 19 bin 987 derslik yapılmış, pansiyon ve yurt kapasiteleri arttırılmıştır. Bölgenin 9 İli de üniversiteye kavuşmuştur. Spor salonlarının yapımı tamamlanmış, istihdam odaklı projeler hayata geçirilmiş, tarla içi geliştirme hizmetleri projeleri ve arazi toplulaştırma çalışmaları hız kazanmıştır. Bölgedeki bazı illerimizin İl merkezini de kapsayan içme suyu projeleri hayata geçirilmiş ve TOKİ tarafından konut yatırımı yapılmıştır. Yapımı devam eden Organize Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Siteleri tamamlanmış, yenilerinin yapımı hız kazanmış, uygulamaya koyduğumuz yeni teşvik sistemi ile oluşturulan sinerji özel sektör yatırımlarına yansımıştır. Bölgedeki teşvikler yeni bir boyut kazanmıştır. Kısa adı SODES olan Sosyal Destek Programı uygulamaya konulmuştur. İlk başta 9 ilde uygulanan program, ortaya çıkarttığı etki ve sağladığı katkı nedeniyle 34 İle yayılmıştır. Bu kapsamda 2008 - 2013 döneminde toplam 3 bin 242 proje desteklenmiş ve yaklaşık 420 milyon TL kaynak aktarılmıştır."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Önen: GAP, Çok Sektörlü Bir Kalkınma Projesidir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.


Advertisement